Nosečnost je zagotovo zelo radostno obdobje, vendar pa prinaša tudi kar nekaj skrbi. To velja še posebej za tiste bodoče starše, ki jih preseneti novica, da ne pričakujejo le enega, ampak kar dva otroka. Se boste zmogli soočiti z vsemi izzivi, ki vas čakajo? Na srečo obstaja ogromno staršev, ki so se že spoprijeli z zelo podobno novico.


Število dvojčkov je namreč v zadnjih desetletjih močno narastlo. S pomočjo nasvetov staršev dvojčkov se boste lažje pripravili na prihod dveh novih družinskih članov in odrinili skrbi na stran.

Dovolita otrokoma, da izrazita svojo individualnost

Ena največjih napak, ki jih lahko naredijo starši dvojčkov, je ta, da premalo upoštevajo dejstvo, da sta lahko osebnosti otrok zelo različni. Tudi dvojčki so lahko »svet zase«, zato dopustite otrokoma, da izrazita svojo unikatno osebnost. Pomagajte jima pri odkrivanju in razvijanju lastnih talentov ter jima dovolite, da izrazita čustva, ko to želita.

Otrokoma dajte občutek, da njun individualni glas šteje in da nista samo del para, čeprav sta dvojčka. To pomeni tudi, da morate vsaj občasno preživeti nekaj skupnega časa z vsakim izmed otrok posebej. Pozorni bodite tudi na to, da dvojčkov ne oblačite ves čas v enaka oblačila ipd. Čeprav je to lahko zelo prisrčno, pa večina otrok nad tem sčasoma ni več najbolj navdušena.


Vzpostavite rutino in se je držite

Spontanost ima vsekakor svoj čar, a pri dveh majhnih dojenčkih potrebujete vsaj nekaj občutka nadzora in stabilnosti, sicer se vas bo prej ali slej polotil občutek popolne izčrpanosti. Še pred porodom je tako smiselno pripraviti dnevni urnik oziroma načrt. Seveda se lahko kasneje pojavijo določena odstopanja, vendar vam lahko urnik pomaga ohranjati vsaj okviren pregled nad dnevom, kar je za starše dvojčkov izjemno pomembno.

Ne vznemirjajte se zaradi banalnosti

Kot starši se boste morali naučiti, katere so tiste stvari, ki so zares pomembne, in kaj je tisto, čemur ni vredno posvečati preveč energije. Selekcioniranje je še posebej pomembno, če pričakujete dvojčka. Skrb glede malenkosti vam lahko namreč pobere vso energijo. Raje hranite moči za tisto, kar je zares bistveno.

Spomnite se, da gre samo za fazo

Dvojčki pogosto doživljajo prelomnice praktično istočasno. Ko bodo na primer enemu izmed njiju začeli rasti zobje, bodo tudi drugemu. To pomeni, da bodo prišla obdobja, ko se vam bo zdelo, da v vašem življenju ni več niti trenutka miru in tišine ter da ste preveč utrujeni, da bi se lahko spopadli z vsemi obveznosti. Pomembno je, da se v takšnih trenutkih spomnite, da gre za fazo, ki bo prej ali slej minila. Poleg tega pa je dobro, da ozavestite, da so dvojčki sicer res lahko dvojna skrb, vendar to po drugi strani pomeni tudi ogromno trenutkov dvojnega veselja.

Ne zavračajte ponujene pomoči

Ste preveč ponosni, da bi sprejeli pomoč prijateljice, ki je že večkrat omenila, da lahko včasih pazi vaša otroka? Za starše dvojčkov je še posebej pomembno, da čim prej premagajo negativne občutke, ki morda spremljajo misel na to, da bi sprejeli pomoč. To, da ne zmorete vsega sami, še ne pomeni, da niste dobri starši. Občasen oddih je pomemben prav zato, da boste lahko kasneje zares posvetili svojo pozornost otrokoma. Naj vas torej ne bo sram sprejeti pomoči drugih ali prositi zanjo.


VEČ VSEBIN: