Eden najbolj ključnih dejavnikov v razvoju otrok je prehrana. In ko gre za prehrano vaših najmlajših, je verjetno le najboljše dovolj dobro, kajne?


Poleg železa, kalcija, vlaknin in antioksidantov so beljakovine eno od najbolj pomembnih hranil v prehrani otrok. Kar pravzaprav ne preseneča, saj so beljakovine pomemben gradnik vseh celic v telesu. Od njih sta odvisna dobro delovanje in pravilna struktura vseh celic, za svoje delovanje pa jih potrebujejo tudi tkiva in organi v telesu. Sestavljene so iz dolgih verig aminokislin, vrstni red teh kislin pa določa enkratno strukturo in nalogo vsake posamezne beljakovine.

Ekološko meso

Priporočena dnevna količina beljakovin pri otrocih je odvisna od otrokove starosti in teže. Načeloma velja, da za vsak kilogram telesne teže otrok potrebuje 1 gram beljakovin na dan. Povprečen 4- do 6-leten otrok tako potrebuje približno 22 gramov beljakovin, povprečen 7- do 10-letnik pa približno 28 gramov beljakovin dnevno. Uživanje beljakovin je, kakopak, odvisno tudi od kakovosti živil, ki imajo lahko višjo ali nižjo vsebnost beljakovin.

Beljakovine, ki jih človeško telo potrebuje za svoje delovanje, lahko najdemo v različnih živilih. Eno od živil z najvišjo vsebnostjo beljakovin je meso. Pa vendar je pomembno pri nakupu mesa upoštevati tudi to, kje in kako je bilo meso vzrejeno. Raziskave so pokazale, da je med ekološko vzrejenim in konvencionalno vzrejenim mesom razlika v vsebnosti hranljivih snovi.


Zlasti pri otroški prehrani smo pozorni na kakovost mesa. Otroci večinoma najprej zaužijejo piščančje meso, saj je najlažje prebavljivo, s tem je omogočena tudi lažja absorbcija hranljivih snovi. Meso ekološko vzrejenih piščancev, ki se pretežno pasejo zunaj na prostem, ima višjo vsebnost antioksidantov in omega-3 esencialnih maščobnih kislin, ki jih moramo zaužiti s hrano, saj jih naše telo ni zmožno tvoriti samodejno. Poleg beljakovin je piščančje meso odličen vir vitaminov in mineralov, ki so ravno tako ključnega pomena za zgodnji razvoj otrok.

Med ekološkim in konvencionalnim piščančjim mesom so tudi senzorične razlike, saj je meso ekološko vzrejenih piščancev bolj rožnate barve, zaradi proste reje in veliko gibanja na prostem pa je njihovo meso bolj čvrsto. Če iščete preprost in hiter recept za okusen otroški obrok, ki vključuje ekološko piščančje meso, si poglejte video, v katerem kuharski mojster Uroš Gorjanc in Tomaž Bolka, lastnik ekološke gostilne Krištof, pripravljata solato s svežim ekološkim piščančjim mesom.

Več na: ekomeso.ave.si/#video

Viri: www.ncbi.nlm.nih.gov, www.nutrifanis.si, www.zastarse.si, www.kidshealth.org, www.verywell.com


VEČ VSEBIN: