Morda se vam zdi, da je empatična nosečnost nekaj, kar lahko vidimo le v filmskih komedijah, vendar pa lahko moški zares doživljajo zelo realistične simptome nosečnosti. Čeprav je pojav zelo nenavaden, pa je vendarle pogostejši, kot si verjetno predstavljate.


Moški seveda ne morejo zanositi, kar pa še ne pomeni, da ne morejo s svojimi partnerkami deliti nekaterih fizičnih znakov, ki običajno spremljajo nosečnost.

Empatična nosečnost pri moških

Ne gre za željo po pozornosti

Nekatere ženske opisujejo, kako so tudi njihovi partnerji v obdobju, ko so bile noseče, doživljali simptome, kot so zaprtje, pogosti vetrovi, napihnjenost, razdražljivost in slabost. Marsikateri bodoči očka se tudi zredi ali doživlja otekanje okončin, povezano z zastajanjem vode v telesu. Pri teh simptomih nikakor ne gre za ljubosumje oziroma za željo po tem, da bi bili moški sami v središču pozornosti, ki so je običajno deležne nosečnice. Gre namreč za poseben sindrom, imenovan »sindrom couvade«, ki ga priznavajo tudi strokovnjaki. V vsakdanjem govoru pa se pogosto govori o empatični nosečnosti, ki sicer ni vezana le na bodoče očete, ampak lahko doleti tudi druge osebe, ki so zelo povezane z nosečnico.

Za fizične simptome je lahko kriv tudi stres

Simptomi nosečnosti pri moških sicer niso nujno povezani z empatijo, ampak so lahko tudi posledica stresa. Ko smo pod hudim stresom, se namreč v telesu sprostijo snovi, ki lahko vplivajo na pojav telesnih znakov, podobnih tistim med nosečnostjo. Pričakovanje otroka je sicer čas veselja, vendar pa je lahko obenem tudi čas velikih skrbi glede prihodnosti. Mnogim moškim je sicer težko spregovoriti o simptomih, ki jih doživljajo, zato se o pojavu še vedno ne govori veliko.


Včasih lahko prizadeto tudi hormonsko ravnovesje

Strokovnjaki pravijo, da je empatična nosečnost najbolj značilna za tiste pare, ki so imeli težave s spočetjem ali pa so se v preteklosti spopadli s spontanim splavom. Na sreči so nosečniški simptomi pri moških v večini primerov le začasni in praviloma izginejo po rojstvu otroka. Včasih pa je lahko empatična nosečnost tudi močneje izražena. Poleg že omenjenih simptomov, ki so sicer neprijetni, a niso posebej nevarni, lahko pride tudi do porušenja hormonskega ravnovesja v telesu.

Tudi v tem primeru je treba za razumevanje pojava upoštevati zelo močno povezavo, ki obstaja med našim umom in telesom. Stres lahko namreč močno zniža raven testosterona v telesu moškega. Zaradi relativno precej povišanega deleža estrogena se lahko tako pojavijo simptomi, ki zelo spominjajo na nosečniške. Poleg tega pa se pri moških z ekstremno različico »sindroma couvade« pogosto močno poviša raven kortizola v telesu.

Poiščite pomoč, če težave uidejo izpod nadzora

Čeprav je kortizol zelo pomemben takrat, ko smo dejansko v nevarnosti, pa je lahko dolgotrajno povišana količina tega hormona, pogosto imenovanega tudi stresni hormon, zelo problematična. Prevelike količine izločenega kortizola lahko med drugim vplivajo na povečanje količine prolaktina, posledica česar so različni fizični simptomi, med drugim celo povečanje prsi. V takšnih primerih se priporoča psihološka pomoč. Pomembno je namreč, da se moški nauči obvladovati stres, s čimer bodo izginili tudi nezaželeni telesni simptomi.

VEČ VSEBIN: