Mogočno drevo, sibirska cedra, ukoreninjeno v rodovitni sibirski zemlji, je simbol moči, zdravja in miru. Cedrov les je bil že v tisočletjih pred Kristusom cenjen v vseh delih sveta.


Ali je sibirska cedra “svetopisemsko drevo spoznanja”?

SIBIRSKA CEDRA (Pinus sibirica) je darilo narave ljudstvom sibirskih prostranstev. Mogočno drevo, ukoreninjeno v rodovitni sibirski zemlji, je simbol moči, zdravja in miru. Cedrov les je bil že v tisočletjih pred Kristusom cenjen v vseh delih sveta. Cenili so ga kot gradben material. Znano je, da so ladje, zgrajene iz cedrovine, prestale dolge plovbe in kljubovale morju in času. Vse svetovne religije so za gradnjo svetišč in oltarjev uporabljale izključno cedrovino. Obstajajo štiri vrste ceder: himalajska, atlaška, libanonska in sibirska cedra. Med njimi ima edino sibirska cedra plodove, ki so užitni. V storžih so jedrca, ki so bogat vir hrane živalim in ljudem. Znano je npr., da so se sobolji ohranili le v predelih, kjer so cedrovi gozdovi. Oreščki sibirske cedre imajo izredno veliko joda, ki pospešuje plodnost, zato se je ta živalska vrsta, ki je zaradi dragocenega krzna skoraj iztrebljena, ohranila.

Sibirska cedra

Olje in oreščki sibirske cedre so  že v 17. stoletju prodrli tudi v Evropo, kjer so ga uporabljali za izdelavo zdravil. Analiza olja, ki ga po starodavni metodi hladnega stiskanja pridobivajo iz oreščkov sibirske cedre, kaže nenavadno bogato vsebnost vitaminov in mineralov. Iz izkušenj ljudstev onkraj Urala in znanstvenih študij medicinskih inštitutov izhajajo ugotovitve, da je olje iz oreščkov sibirske cedre čista kozmična energija oz. izvorna celica z informacijo absolutne inteligence.

Naj bo uporabljena v vsakodnevni prehrani ali v medicinske namene, blagodejno vpliva na človeka kot kompleksno bitje. Avtohtoni prebivalci Sibirije ne poznajo bolezni. Usklajeni so z naravo in njeno absolutno inteligenco. Informacija, ki jo prenaša olje sibirske cedre v sleherno celico, sinhronizira energijo človeka z energijo absolutnega, torej z absolutno inteligenco, ki ima IQ seveda neprimerljivo višji od našega in ne dopušča nikakršnih nepravilnosti. Tako naša celica dobi informacijo o pravilnem delovanju in nepravilna frekvenca delovanja celice se samodejno popravi.


Na to prastaro, od narave dano bogastvo, ki mu Sibirci pravijo tudi “sibirski biser”, smo danes skoraj že pozabili. Nekje na drugi strani Urala pa vendar živijo ljudje, ki jim je dano, da s tem biserom živijo in nas opominjajo, da je vse, kar potrebujemo, dano v naravi in v nas samih. Ne glede na izjemno bogastvo sestavin je težko verjeti, da olje sibirske cedre zdravi najširši spekter patoloških stanj: bolezni srca in ožilja, gastrološke bolezni, bolezni rodil,  težave v menopavzi, alergije, zavira arteriosklerozo, laringitis, bolezni dihal, znižuje holesterol, uravnava krvi tlak, krepi imunski sistem, pospešuje rast, povečuje moško potenco, pomlajuje  …

Raziskave Inštituta Rosgoskarantin iz Tomska tako navajajo celo vrsto bolezni pa tudi znanstvenih študij, ki empirično potrjujejo zdravilne učinke olja iz oreščkov sibirske cedre. Dejstvo je, da olje deluje kot informator in korektor vseh anomalij. Znano je tudi, da so žrtve Černobila, ki so uživale to olje, popolnoma zdrave. Torej je sklepanje, da gre za živo celico z absolutno čisto informacijo, prav gotovo na mestu. Nekatere arheološke najdbe potrjujejo, da so stare civilizacije za balzamiranje uporabljale prav olje sibirske cedre.
Analiza sestave kaže na dejstvo, da je vsebnost vitaminov in mikroelementov naravnost neverjetna.

Popolna sinhronija polinasičenih maščobnih kislin, rastlinskih proteinov in maščob, vitaminov in mikroelementov (Cu, Mg, Mn, Si, Va, P, J, Zn, Co, Ni, Mo, K, Ca, Pb, B, Fe in drugi) daje vse potrebne snovi za popolno prehrano človekovega organizma. Prebivalci Sibirije olje iz oreščkov sibirske cedre uporabljajo v prehrani tako kot pri nas oljčno ali sončnično olje. Nerazredčeno 100% olje oreščkov sibirske cedre je priporočljivo uživati po žličkah trikrat dnevno.

Semena sibirske cedre

Sibirska pravljica

Tudi tako lahko imenujemo doživetje Sibirije in njene energije. 250 km severozahodno od Tomska, ki mu Sibirci pravijo sibirske Atene in ruski Oxford, leži majhna sibirska vas Čažemto. Tu so l. 1994 ob reki Čaji, ki se izliva v Ob, postavili nenavaden sanatorij s kapaciteto 200 gostov. Ob njem sta dve vrtini mineralne vode: iz ene vrtine črpajo vodo, ki jo uporabljajo za zdravilne kopeli, iz druge vrtine pa se napaja krajevni vodovod. Voda iz prve vrtine, ki se uporablja eksterno, ima izredno bogato vsebnost biološko aktivnih komponent, voda iz vrtine, ki se uporablja interno, pa vsebuje beta aktivni uran in še množico drugih elementov (poleg kalija, magnezija, fluora, litija in cinka tudi npr. radij, barij, titan, molibden in druge).


V bližini sanatorija je jezero Karaševo, kjer kopljejo blato, bogato z organskimi substancami, mikroelementi ter vitamini A, B, E in D. Te naravne danosti so narekovale postavitev sanatorija, katerega posebnost je zdravljenje najširšega spektra bolezenskih stanj s kombinacijo vodnih terapij in oblog z blatom. Pa vendar ne gre le za zdravljenje, temveč tudi za popolno regeneracijo, čiščenje in sinhronizacijo z naravo in kozmosom. Program notranje rasti in sinhronizacije vodi docentka in terapevtka komplementarne medicine Irena Ira Gilberg, ki v svoji ordinaciji vodi individualne terapije, reinkarnacije, regresije, hipnoze in skupinske meditacije.

Doživeti Sibirijo pomeni doživeti preporod v pravem pomenu besede. Ko se vrneš, nisi več kar si bil. Energetska terapija telesa in duha ti spremeni življenje in odpre novo pot v smer popolne harmonije. Doživetje Sibirije je pot k samemu sebi. Energija Sibirije in sibirske cedre je prvobitna, izvorna življenjska energija. To energijo začutiš v Sibiriji. Dotik s sibirsko cedro je samodejna iniciacija. Je vrnitev k izvoru, k praenergiji, vrnitev v Sambalo. Irena Ira Gilberg v Sibiriji vodi človeka po poti nazaj k izviru in nas uči, kako se povezati z energijo Zemlje, vesolja, narave in cedre. To doživetje v človeku odpre kanal, ki nas kjerkoli in kadarkoli poveže s kozmično energijo. Energijo sibirske cedre nosiš po tem s seboj. In nič več ni, kot je bilo. Življenje slehernega, ki je doživel iniciacijo v Sibiriji, se spremeni. Vse okoliščine se v vsakodnevnem življenju podredijo tistemu, kar je za nas najboljše.  Stvari tečejo le v smeri našega blagostanja. Intuicija postane naša pot in ker je v popolnem sozvočju z absolutno inteligenco, je nezmotljiva. V izviru človek najde bistvo, svoje poslanstvo in jasno zazna pravo pot.

Vznemirljiva doživetja

V cedrovih gozdovih ob reki Čaji živijo ljudje v nekem drugem času, živijo kar v vseh časih hkrati. Tu živijo Anastazije – ne ena, na tisoče jih je! Avtohtoni prebivalci so povezani z energijo kozmosa in so kljub izredno težkim življenjskim razmeram srečni. Njihov energetski naboj začutiš v dotiku rok in v pogledu. Popolnoma jasne oči, popolnoma jasne misli. Absolutna harmonija. Ko stojiš ob cedrinem deblu, se ti zazdi, da časa ni. Energijski tok ti steče po telesu. Samodejno doživiš iniciacijo. Vidiš svoja življenja, čutiš energijo cedre, ki teče skozi tebe. Energijo, ki smo jo z rojstvom prinesli v to življenje, smo dobili od staršev, oni od svojih staršev in tako nazaj do izvora. Ob cedri se tega zavemo. Tu se znova povežemo s praenergijo. Sibirska cedra je drevo spoznanja, je drevo, ki transformira energijo kozmosa v energijo naših celic.

Kitajci imajo izredno razvit čut do narave, predvsem do dreves. To se odraža v umetnosti, medicini, urejanju vrtov… Terapevtka Irena Ira Gilberg je pri študiju tradicionalne kitajske medicine v nekih kitajskih zapisih zasledila pravljico, ki govori o nenavadni moči cedre:
»V samoti gora je živela modra ženska, ki je posvojila Purpurorhidejo, siroto brez staršev. Deklica je pomagala modrijanki. Hodila je v naravo, se z njo energetsko povezala, komunicirala je s škrati in vilami ter se pogovarjala z drevesi. Najraje je sedela pod cedro, se povezala z njeno energijo in začutila, da se spreminja v cedro in znova nazaj v Purpurorhidejo. Nekega dne so h koči prišli trije razbojniki. Kaj hitro so uvideli, da tu ni zakladov, zagledali pa so prelepo Purpurorhidejo. Deklica jim je postregla s hrano in pijačo. Ko je opravila svoje delo, je sedla na svojo blazino za spanje. Koncentrirala se je na svojo cedro in vsrkala njeno energijo vase. Ko so se razbojniki najedli in napili, so si zaželeli še pozabavati s prelepo deklico. Pričeli so jo nadlegovati. Opazili so, da je deklica postala taka kot kip cedre. Iz besa so jo hoteli poškodovati z nožem. A nož se je odbil v razbojnika, ki ga je vrgel v deklico. Razbojniki so se ustrašili in zbežali.«


Maria Ana Teršek

VEČ VSEBIN: