Novopečeni starši imajo pogosto težave s pomanjkanjem spanja. Čeprav je prihod novega družinskega člana zagotovo lepo doživetje, se starši pogosto spopadajo tudi z manj prijetnimi občutki. Ti so povezani predvsem z izčrpanostjo, ki je posledica pomanjkanja časa. Novorojenček namreč zahteva kar precej vaše pozornosti in energije.


Novorojenček in starši

Kaj torej storiti, če želite priti do vsaj nekaj ur nemotenega spanca dnevno? Izkušnje staršev, ki so že prebrodili to obdobje, so vam lahko pri tem v veliko pomoč.

Uporaba prsne črpalke

Kadar je utrujenost še posebej velika pri mami, vam lahko pride zelo prav prsna črpalka. Tako se vam ne bo treba ves čas zbujati, da bi podojili otroka, ampak bo lahko otroka z vašim mlekom nahranil partner. Zaradi pogostega zbujanja je namreč kvaliteta spanca precej slabša, kar pomeni, da boste precej bolj utrujeni, kot če bi spali neprekinjeno. Vsaj občasno si lahko tako pomagate s črpalko za mleko in si privoščite miren spanec.

Urnik zbujanja

Koristno je tudi, da se s partnerjem dogovorita za urnik zbujanja. To pomeni, da bo eno noč vstal eden izmed vaju in pomiril dojenčka, če bo to potrebno, naslednjo noč pa drugi. Izmenično vstajanje pomeni, da se boste lahko vsako drugo noč pošteno naspali, kar vam bo vsekakor koristilo. Če boste spočiti, se boste tudi čez dan lažje posvetili dojenčku.


Ločene spalnice

Če imate na voljo dovolj prostora, je vsekakor smiselno urediti dodatno spalnico. Tako se lahko eden izmed partnerjev po potrebi umakne skupaj z otrokom, medtem ko se drugi naspi. Seveda ni treba, da to prakticirate vsako noč, ampak predvsem takrat, ko čutite, da ste zelo izčrpani in da za kvaliteten spanec potrebujete popolno tišino.

Zgodnji odhod v posteljo

Pomembno je, da čim bolje izkoristite čas, ko vaš dojenček spi. Pametno je, da se v posteljo vedno odpravite z njim oziroma z njo, čeprav se vam zdi, da je še zgodaj, in vas čaka precej drugega dela. Mnoga opravila lahko v resnici počakajo, poleg tega pa jih boste precej lažje in hitreje opravili, če boste spočiti. Naj vam torej ne bo škoda časa za spanja. Verjemite, da vam bo nekaj dodatnih ur spanja kasneje prišlo še zelo prav, tudi če bo posoda zaradi tega ostala nepomita do naslednjega dne.

Spanje skupaj z dojenčkom

Za nekatere novopečene starše je bila dobra rešitev tudi to, da so vzeli novorojenčka k sebi v posteljo, namesto da bi spal v zibki. Izkazalo se je namreč, da otrok tako spi precej bolje in da se ne zbuja tako pogosto kot prej, ampak le za občasno hranjenje.

VEČ VSEBIN: