Večina otrok preneha močiti posteljo med tretjim in sedmim letom. Če tudi pozneje ponoči ne morejo zadržati seča, je čas za obisk zdravnika. Tega je dobro obiskati tudi prej, če otrok že preneha močiti posteljo (vsaj za šest mesecev), a jo potem spet začne.


Za otroke ni to nič kaj prijetna izkušnja. Zaradi uhajanja seča se bojijo prespati pri prijateljih in velikokrat tudi odklonijo večdnevne šolske izlete, da se ne bi drugi iz njih norčevali. Do ponovnega močenja postelje včasih pride zaradi kakšne nesrečne življenjske okoliščine, ki otroka pretrese. To so lahko smrt v družini, ločitev staršev, selitev ali prihod novega dojenčka. Po drugi strani se lahko otrok z lulanjem v posteljo tudi pritožuje nad okoljem, da bi si pridobil več pozornosti. Zato je iskanje diagnoz pri mlajših od pet let potrebno le, če so vidni znaki težav sečevodom in mehurjem.

Lulanje v posteljo

Kaj storiti?

  • Zaradi močenja postelje otroka nikoli ne kaznujte. Tudi on želi odpraviti nadlogo, saj se je sramuje.
  • Ne omejujte mu uživanja tekočine, vendar naj dve do tri ure pred spanjem pije čim manj.
  • Otrok naj gre pred spanjem na stranišče. Ker se otroci večinoma polulajo v prvi tretjini noči, ga peljite na stranišče še enkrat, predenj boste šli spat tudi vi.
  • Ponoči mu ne dajajte plenic, saj v tem primeru ne bo vedel, da mora iti na stranišče. Uporabite raje plastične prevleke za vzmetnico.
  • Zelo pomemben je način, kako se odzovete na suhe ali mokre noči. Zgražanje ali prevelika hvala lahko otroka zbegata. Najbolje bo, da se jima izognete, tako da otroku rajši pojasnite, da mehur pri človeku raste in zori skupaj s telesom in da bo nekoč tudi mehur lahko zdržal seč vso noč.

VEČ VSEBIN: