Že Grki in Rimljani so rožmarin cenili kot čudovito začimbo in zdravilno zelišče, pozneje, v srednjem veku, pa so ga kot simbol ljubezni in zvestobe vpletali v poročne vence ter z njimi obdarili svatbene goste. Ta prijetno dišeč zimzeleni grm uspeva po vsem Sredozemlju, gojimo pa ga tudi po vrtovih. Cenjen je tudi kot medonosna rastlina predvsem v Španiji, na Portugalskem, v Franciji, Kaliforniji in Dalmaciji.


Za začinjanje jedi uporabljamo sveže ali posušene, cele, drobljene ali mlete rožmarinove liste. Listi imajo močan in prijeten vonj ter oster in grenak okus. Vsebujejo od 0,8 do 2 odstotka eteričnega olja, katerega glavna sestavina je alkohol cineol (17 do 20 odstotkov). V eteričnem olju so prisotni še: pinen, kanefen, kamfor, estri in druge manj pomembne sestavine. Poleg eteričnega olja vsebuje rožmarin še 15 odstotkov maščob, 5 odstotkov beljakovin, 18 odstotkov celuloze, 8 odstotkov taninov, 9,5 odstotka vode, smole, pentozane, pigmente in rudnine. V kulinariki z rožmarinom začinjamo paradižnikovo juho, omake, marinade, kvaše ter razno pečeno meso in divjačino. Perutnini vtaknemo vršičke pred pečenjem v trebušno votlino. Nenadomestljiv je pri pripravi ovčjega mesa.
Rožmarin uporabljajo tudi v druge namene, največ rožmarinovega eteričnega olja porabi kozmetična industrija kot eno od sestavin kapalnih zeliščnih mešanic. Dodajajo ga še v parfume, mila, toaletne vode, šampone in detergente. V likerski industriji je ena od sestavin grenkih zeliščnih likerjev.

Rozmarin

Zdravilne lastnosti

  1. Flavonidi v rožmarinu krepijo drobne žilice – kapilare in tako izboljšujejo venski obtok ter s tem spodbujajo celoten krvni obtok, zato ga že od nekdaj uporabljajo za izboljšanje spomina in miselne zbranosti in lajšanje glavobolov.
  2. Uporabljajo ga tudi pri težavah s črevesjem, kot so slaba prebava, želodčni krči, napihnjenost in zaprtje. Raziskave so pokazale, da povečuje pretok žolča, ima diuretičen učinek in učinkovito razstruplja jetra.
  3. Rožmarin je učinkovit tudi pri vnetjih. Olajšuje izkašljevanje, zavira širjenje bakterij in jih uničuje, zato ga uporabljajo pri vnetju sapnic, ušes, nosu in grla. Je dobro krepčilo in poživilo ter pomaga proti splošni utrujenosti.
  4. Za zunanjo uporabo rožmarinovo eterično olje razredčimo v nevtralnem olju (sončnično, olivno) ter z vtiranjem blažimo bolečine v mišicah, išias, revmatične bolečine in vnetja.
  5. Izvleček rožmarina oživlja lasne mešičke in pospešuje prekrvitev lasišča, zato ga uporabljamo za preprečevanje prezgodnjega izpadanja las.

Previdnostni ukrepi:

  • rožmarinovega eteričnega olja ne smete uživati
  • rožmarin ni primeren za otroke
  • ne uživajmo ga med nosečnostjo in dojenjem.

Več o rožmarinu


VEČ VSEBIN: