Letos nas je narava po dolgem času spet obdarila z obilico snega. Kitajska modrost pravi, da je v letu, ko vlada qi 5, vse ekstremno. Negativne energije, ki se osem let kopičijo v vesolju in na zemlji, se sprostijo v devetem letu, ki ga Kitajci imenujejo tudi “leto rumene ubijalske petke”. Nesreče, potresi, izbruhi vulkanov in celo vojne so najbolj številne prav v takih letih. Mediji nas že zadnje čase skoraj vsak dan obveščajo o novih katastrofah.


feng shui vrt

Površnost in nemarnost se prav v letu rumene petke najbolj kruto maščujeta. Qi 5 je podobna črni luknji. Ko stopimo na rob, je že prepozno. Njeni učinki se občutijo že pol leta prej in se zavlečejo še v naslednje leto. Letos ni primeren čas za potovanja. V tem letu ni pametno začeti z gradnjo hiše in nasploh se izogibajmo, da bi začenjali pomembne nove stvari. Zadržimo status quo tako dolgo, dokler je mogoče.
In vendar, kaj pa letos sploh lahko počnemo, razen da hodimo v službo? Ni problema. Zdaj je pravi čas, da se lotimo vrta. Vrt je pomemben dejavnik naše sreče, ki ga ne bi smeli zanemariti.

Feng shui nam omogoča, da vrt spremenimo v majhen paradiž. Vrtovi, ki so urejeni v skladu s principi feng shuia izžarevajo posebno harmonijo, ki nehote ugaja vsakemu človeku. Seveda si ne smemo delati utvar, da bo naš vrt kdaj dokončan. To bi bilo popolnoma v nasprotju z vzhodnjaško filozofijo, ki uči, da se življenje neprestano spreminja. Zato pri ureditvi vrta ni neke dokončne in trajne rešitve. Konec koncev se tudi človek na svoji poti do sreče ne sme nikoli ustaviti.

Oblika vrta

Oblika vrta naj bo popolna.
Kvadrat ali pravokotnik sta poleg osmerokotnika najbližja popolni obliki. Te oblike nam zagotavljajo, da vrt nima manjkajočih segmentov, ki bi oslabili kakšno življenjsko področje naše družine. Obenem smo zaščiteni pred uhajanjem energije v ostre kote, ki se pri nepravilnih oblikah pogosto pojavljajo. Energija v ostrem kotu ostaja ujeta, namesto da bi krožila po vrtu.
Če naš vrt nima idealne oblike, jo lahko ustvarimo sami. Dele vrta, ki onemogočajo harmonijo, odrežemo z živo mejo ali ograjo. Zemljišče za ograjo uporabimo za zelenjavni ali sadni vrt, lahko pa tja postavimo tudi kompostnik.


Princip štirih živali

Hiša mora imeti zaščito zadaj za hišo (želva) in levo od hiše (zmaj), da se ljudje v hiši počutijo varne. Dobra zaščita je gričevnat svet za hišo. Visoki hribi niso dobra zaščita, še zlasti ne v primeru, če so prekriti s skalnimi grebeni. V tem primeru usmerjajo na spodaj ležeče hiše močne vetrove in je treba hišo pred njimi celo zavarovati z drevjem. Visoki hribi naj bi bili od hiše oddaljeni najmanj 5 km.

V strnjenem naselju nudijo hiši zaščito sosednje hiše. Tudi v tem primeru velja, da previsoka hiša ne nudi zaščite, ampak napada.
Če pa ni ne enega ne drugega, si lahko potrebno zaščito ustvarimo sami. Za hišo zasadimo drevje, ki zraste više od hiše. Pri tem moramo paziti, da drevje ni preblizu hiše, ker stalna senca in vlaga sčasoma hiši škoduje. Levo od hiše (gledano od vhodnih vrat ven), zasadimo drevje, ki pa ne sme biti previsoko. Če je to na vzhodu, moramo misliti na to, da mora do hiše priti tudi malo jutranjega sonca. Če je vrt majhen, zadostuje simbolična zaščita v obliki enega listavca. Desno od hiše (tiger) zasadimo nižje rastline ali grmovnice. Pred hišo (feniks) naj ne bo ničesar, kar bi oviralo pogled v daljavo.

Ureditev vrta v harmoniji z naravo

Vrt razdelimo na osem življenjskih segmentov. Vsak segment uredimo in zasadimo v skladu z odgovarjajočo stranjo neba.

elementi

Sever (element voda)
Če je vrt obrnjen proti severu, je to zelo primeren prostor za vrtno fontano. Površina fontane naj bo v skladu z velikostjo tega dela vrta. Če si lahko privoščimo bazenček s površino vsaj 25 kvadratnih metrov, lahko vanj zasadimo lokvanje in druge vodne rastline in seveda naselimo ribice, med katerimi ne sme manjkati zlatih ribic in japonskega krapa. Fontana naj bo vsaj pol dneva na soncu. Ni dobro, če je pod drevesom, ker se črpalka rada zamaši z odpadlim listjem. Bolje je, da je voda v gibanju, kot pa da je stoječa. Stoječo vodo kmalu zamažejo alge, to pa pomeni slab feng shui. Stoječa voda je tudi leglo komarjev.


Vsak vrt mora imeti zelenico, kjer se zbira energija. Modro in belo cvetoče trajnice poživijo robove zelenice vrta na severu. Rumena in rdeča barva cvetja nista usklajeni z elementom vode in ne bi smeli pretiravati z njimi.
V severnem delu pridejo do izraza tudi širokolistne rastline in pa grmovnice ter drevje z zaobljenimi krošnjami. Kjer je sence (jin) preveč, vnesemo harmonijo s kakšnim večjim zaobljenim kamnom (jang).
Z osvetlitvijo bodimo v tem delu vrta bolj skromni. Voda in ogenj namreč ne gresta skupaj.

Vzhod in jugovzhod (element les)
Če je vrt obrnjen proti vzhodu ali jugovzhodu, je prav tako primeren za vodo. Voda je lahko v obliki fontane, lahko pa tudi v obliki plavalnega bazena ali potočka. Plavalni bazen je lahko le na zelo velikem vrtu in ne sme biti prav blizu hiše. Oblika bazena naj bo brez ostrih vogalov, ki bi lahko pošiljali na hišo strupene puščice. Najbolj se obnese bazen v obliki ledvice, ki obdaja vogal hiše.

Voda na pravem mestu v vrtu zelo ugodno vpliva na razpoloženje stanovalcev ter na njihovo zdravje in blagostanje. Posebno ugodno vpliva na bogastvo družine tekoča voda, ki je v vrtu speljana po posebni formuli, ki jo Kitajci imenujejo »vodni zmaj«. Za izvedbo vodnega zmaja mora biti hiša od vseh strani obdana z vrtom.

V vzhodnem in jugovzhodnem vrtu lahko nasadimo praproti, ostrolistne rastline in okrasno drevje, ki pa ne sme biti previsoko (japonski javor, bambus, magnolija), kakor tudi stebričaste rastline. Modro in rdeče cvetje posebej pride do izraza. Posebno srečo prinašajo potonike. Bela in rumena barva cvetja nista usklajeni z energijo lesa in delujeta odbijajoče.
Tudi vrtne luči se lepo vključujejo v ta vrt.


Jug (element ogenj)
Če je vrt obrnjen proti jugu, se vodi v tem delu vrta raje odpovejmo. Voda ni usklajena z energijo ognja. Zato pa tu zelo dobro uspevajo skoraj vse cvetoče rastline. Posebno pridejo do izraza rdeče in rumeno cvetoče rastline. Modra in bela barva cvetja nista usklajeni z energijo ognja. Tu je prostor za cvetlične grede, ki obdajajo jaso. Vrtne luči različnih višin so tu nepogrešljive. Pri nameščanju vrtnih luči lahko sproščate svojo kreativnost.
V vrt na jugu se lepo poda glinasta figura vitke ptice, kot je žerjav, ki je simbol dolgega življenja, ali pa pravljični feniks, ki ga povezujejo z bliskovito kariero.

Zahod ali severozahod (element kovina)
Vrt, ki je usmerjen na zahod ali severozahod, je najbolj primeren za sadno drevje ali okrasno drevje, ki dela senco. V nasprotnem primeru močno popoldansko sonce ustvarja premočno jang energijo. Nenavadne barve iglavcev in listavcev, kot so srebrna, rdeča in rumena, naredijo vrt tuj in nenaraven. Primerne pa so take rastline za velike parke, kjer se izgubijo v morju zelenja.

V tem vrtu je zelo dobrodošla okrogla marmorna figura, ki jača element kovine. Pri izbiri figur moramo biti zelo previdni. Abstraktne, odbijajoče ali grozljive figure ne pridejo v obzir. V tem predelu so lahko tudi tlakovane površine. Barve ploščic so lahko belo sive, opečnate in rumene. V zahodnem vrtu so ploščice lahko tudi rdeče.
Z lučmi bodimo skromni. Ogenj ni usklajen z elementom kovine.

Jugozahod in severovzhod (element zemlje)

Vrt, ki je obrnjen proti jugozahodu ali severovzhodu, je primeren za tlakovane površine. Barve ploščic so lahko rumene, opečnate, rdeče ali belo sive.
Na severovzhodu imamo lahko zeliščni vrt, obdan za opekami. Tu so posebno ugodni vse vrste zidovi, tlakovane poti in stopnice, ki simbolizirajo solidarnost in stabilnost. Tako na severovzhodu kot na jugozahodu je primerno mesto za skalnjak, ki naj bo čimbolj naraven.
Dobra osvetlitev tega vrta je nujna. Luči naj bodo najmanj 1,5 m visoke in povezane z zemljo z votlimi cevmi, s pomočjo katerih črpamo iz zemlje hranljivo življenjsko energijo.

Gibanje či

Či moramo omogočiti, da se giblje v vrtu v mehkih, zavitih linijah.
Vrtne poti morajo biti vijugaste in stopnice rahlo zavite. Ko gremo po vijugasti poti, imamo čas za opazovanje in razmišljanje. Naša domišljija se sprosti in na um nam prihajajo nove ideje. Naša prihodnost zavisi od idej in na njihovi osnovi postavljenih ciljev.
Tudi pot, ki vodi do vhodnih vrat v hišo, naj bo vijugasta. Iz tega izhaja, da vrtna vrata ne smejo biti nasproti vhodnih vrat v hišo. Vendar se to zelo pogosto dogaja. V tem primeru  moramo direkten naval či na vhodna vrata upočasniti. Levo in desno od poti v hišo zasadimo  grmičke, ki prisilijo či, da vijuga med njimi.

Izogibati se moramo ostrim robovom, ki bi presekali či. To povzročajo največkrat zunanje strukture: zidovi sosednjih hiš, ostri strešni koti bližnjih stavb, stebri električne in telefonske napeljave. Temu se lahko izognemo na različne načine, ki jih omogoča feng shui. Najbolj priljubljen način je zasaditev rastlin med vrt in napadalno strukturo. Če je možno, steber telefonske napeljave ozelenimo s popenjavko, ki pa naj ne bo preveč močne rasti (npr. klematis, Lonicera,…).

Vrtne ograje

Direkten tok či omogočajo tudi ravne ograje. Zato je živa meja in oblikovno raznolika ograja boljša od gladke.
Vrtna ograja sme segati do višine spodnje okenske police. Najboljša vrtna ograja je živa meja, strižena ali nestrižena.
Dobre so tudi lesene ograje. Dobra lesena ograja mora zaščititi vrt pred radovednimi pogledi, vendar mora tudi dihati. Lesene ograje morajo biti pobarvane. Najboljša je rdeča barva ograje. Ta prinaša posebno srečo stanovalcem hiše. Zelo dobra je tudi zelena barva vrtne ograje.

Kamnite in betonske ograje so manj primerne, so pa dobra zaščita proti hrupu. Boljše so  ograje, ki so kombinacija kamna in lesa. Če jih ozelenimo s plezalkami (bršljan, divja trta) so tudi te ograje lahko zelo prijetne.

Regina S. Rant

VEČ VSEBIN: