Interes za zdravo bivanje se naglo povečuje. To je v skladu s spoznanji, da so določene oblike zgradb in naselij rizični faktor za naše zdravje.


spalnica

Podobno, kot obstojajo metode terapije meridianov, s katerimi se ozdravi bolno telo, obstojajo tudi pravila za izbiranje pravega kraja tako za naselje kot za posamezno hišo in za lokacijo ter opremo vsakega posameznega prostora v hiši. Prastara umetnost feng shuia nam nudi množico osupljivo aktualnih in praktičnih navodil za ekološko planiranje, gradnjo in bivanje.

Feng shui ima korenine v prvih začetkih civilizacije. Ko je bilo na izbiro še mnogo prostora, so si  prvi ljudje, ki so gradili hiše, normalno  izbrali zase najugodnejšo in najprijetnejšo lego. S pogledom na jug, zaščiteni pred poplavami in severovzhodnim vetrom so uživali v toploti sonca, bogastvu čiste vode in bujnega rastlinja. Kdor je imel oko za tako lego,  je bil poplačan z uspehom.

MODERNE OBLIKE
Moderna arhitektura in način življenja seveda daleč presegata tradicionalno kitajsko gospodinjstvo. Naloga današnjega strokovnjaka feng shuija je znova ustvariti harmonijo, vendar v okviru današnjega časa. Okrogla oblika hiše ponazarja univerzum in je s tega vidika najboljša, vendar le v tradicionalnih kulturah, kjer se kot gradbeni material uporabljajo slama, les in podobni grobi materiali, ki preprečujejo, da bi chi krožila prehitro. V naših pogojih so najboljše kvadratne in pravokotne hiše. Isto velja za prostore v hiši in tudi za parcele.


Moderne hiše in stanovanja so seveda vse kaj drugega kot pa pravilnih oblik. Večina od številnih asimetričnih in nepravilnih oblik hiš, ki jih zasledimo v naših naseljih, lahko sčasoma postane vir težav. Pri tem so zelo pogoste take hiše, ki imajo obliko črk L in U. Tovrstne hiše spadajo glede na načela feng shuija med najslabše.

V nepravilno oblikovanih hišah in stanovanjih je najbolj pomembna lokacija spalnice, saj človek v njej preživi eno tretjino življenja. Pomembna je tudi lokacija kuhinje, kjer se pripravlja hrana, kar vpliva na zdravje in posredno na premoženje stanovalcev.

Če se nahaja vhod v hiši ali stanovanju U-oblike med obema kriloma in takoj za njim spalnica, se mož počuti, kot da bi spal zunaj. Sčasoma dejansko pride tako daleč, da prebije noči nekje zunaj, proč od družine. Poleg tega lahko pride do kroničnih glavobolov in potreb po operativni posegih, razočaranja v poklicu, pogostih menjav službe ali celo izgube službe. Če pa se nahaja takoj za vhodnimi vrati kuhinja, potem člani družine, posebno mož, pogosto jedo zunaj in so cele dneve odsotni.
Rešitev za hišo U-oblike je, da se sezida zid, ki povezuje obe krili hiše in tako izpopolni obliko hiše.

Če ima hiša obliko škornja (L-oblika) in se spalnica nahaja v predelu čevlja, se družinska sreča “spotika”. Taka družina se neprestano “pobira”. Stanovalci se počutijo “na tleh”, posledica pa so glavoboli. Vsa družina ima težave v življenju.


Med L-hišami je najbolj nevarna oblika sekire. Še posebno je ta oblika nevarna, če je spalnica v predelu rezila, kline. Nahajati se ves čas na ostrini meča lahko pripelje do tega, da so stanovalci dovzetni za smrtno nevarne bolezni ali izgubo denarja ali izgubo delovnega mesta. V tem primeru je nujno preseliti spalnico v predel “držaja sekire”, ki kontrolira delovanje sekire in je sedež moči. Tako stanovalci postanejo dinamični in uspešni.

Za uravnoteženje takih hiš so uporabne različne metode, ki so odvisne od položaja hiše. Zunaj hiše lahko dosežemo ravnotežje z vrtno fontano, umetnim vodotokom, zasaditvijo cvetja in podobno. Znotraj hiše se lahko uporabijo ogledala, če je to mogoče. Ogledala so tudi najboljši način za uravnoteženje nepravilnih oblik v stanovanjih.

RAZPOREDITEV PROSTOROV

Sanitarije
Razporeditev prostorov v hiši vpliva na feng shui hiše. Odločilna je lega sanitarij oz. WC in kopalnice. Sanitarije vplivajo na prebavo in izdatke stanovalcev, ker se skozi odtoke odplakuje voda, ki je simbol za denar. Kopalnica in WC naj bosta čim bolj oddaljena od kuhinje, sicer bo to slabo vplivalo na zdravje in finance stanovalcev. Zasluženi denar bo v kratkem času potrošen ali pa izgubljen.


Arhitekti zelo radi projektirajo kopalnico tako, da je neposredno povezana s spalnico. To je zelo udobno, vendar istočasno pomeni zelo slab feng shui. Najpogosteje je to povezano s prebavnimi motnjami. V takem primeru vrata v kopalnico zakrijemo z zaveso, da jih iz postelje ne vidimo ali pa jih prestavimo na hodnik.

Če so prva vrata, ki jih zagledamo ob prihodu v hišo, sanitarije, bomo imeli probleme z izločanjem. Na WC bomo hodili bolj pogosto, kot je sicer običajno. V takem primeru na zunanjo stran vrat v sanitarije pritrdimo ogledalo vzdolž celih vrat.

Kuhinja
Čim bliže jedilnici je kuhinja, tem boljše je. Kuhinja naj bo po možnosti tudi odmaknjena od vhodnih vrat. Če ob prihodu domov takoj vstopimo v kuhinjo, bomo preveč jedli. Kitajci verjamejo, da taka hiša privablja prijatelje, ki prihajajo samo zato, da bi jedli. V takem primeru moramo kuhinjska vrata držati zaprta ali pa celo na zunanjo stran kuhinjskih vrat pritrditi majhno ogledalo.

Spalnica
Tudi vrata v spalnico naj ne bodo prva vrata, ki jih zagledamo, ko vstopimo v hišo. V tem primeru bomo postali takoj po prihodu domov postali zaspani.

VHODNA VRATA
Dober feng shui hiše v veliki meri zavisi od oblike, velikosti in izgleda vhodnih vrat. Če feng shui vhodnih vrat ni dober, lahko prikliče nesrečo nad hišo. Kadar je tako, je bolje, da prihajate v hišo skozi zadnja vrata. Vhod določa vibracije hiše. Če je človek dovolj intuitiven, dobi pri prihodu v hišo določen občutek. To je lahko v neki hiši občutek sreče, v drugi pa občutek nelagodnosti ali tesnobe. Kitajci dajo feng shuiju vhodnih vrat velik poudarek. To je eden od elementov hiše, ki oblikuje chi. Če je chi ozka in izolirana, lahko stanovalci postanejo boječi in gre stvar lahko celo tako daleč, da postanejo samouničevalni. Če pa je chi izravnana in gladko teče, so stanovalci uspešni.

Chi ne sme biti v nobenem primeru ovirana. Zato je treba odstraniti vse ovire s poti, po kateri prihajamo v hišo in po kateri se gibljemo po hiši. Če so vrata preozka ali prenizka, vstopi chi kot skozi šivankino uho, kar povzroča probleme z zdravjem in poslovnim napredkom. Sreča stanovalcev je ovirana in njihova kariera zadušena. Če je neposredno nasproti vhodnih vrat zid, ovira vstopajočo chi in jemlje stanovalcem pogum. Počutijo se tako, kot bi morali vsakič skakati čez zid. V takem primeru obesimo na zid nasproti vrat lepo sliko ali poster ali tapeto, ki predstavlja široko preddverje ali pa pokrajino, da pritegne človekovo pozornost.
Zelo ugoden feng shui se ustvari v široki svetli veži. V tako hišo vstopimo z lahkim, srečnim občutkom. To opogumi duha in občutke stanovalcev, da so izraziti, neobremenjeni in konstruktivni. Vrata naj se odpirajo v širši del prostora, da dobimo takoj ob vstopu v hišo čim boljši pregled. Če se vrata odpirajo v zid, jih obrnite. Če to ni možno, pritrdite na zid ogledalo.

RAZPOREDITEV VRAT V HIŠI
Razporeditev vrat v hiši ali stanovanju je tudi zelo pomembna. Vrata naj stojijo druga nasproti drugim, ne zamaknjeno. Najslabše je, če vrata navidez stojijo druga nasproti drugim, dejansko pa so rahlo zamaknjena. Če ima človek stalno dva pogleda, eden je v steno, drugi pa v nasprotni prostor, je tako, kot če bi imel očala z različno dioptrijo na vsakem očesu. Tako z očali kot brez njih se počuti izločen in konfuzen. To lahko poruši njegovo notranjo harmonijo in tok njegove chi v telesu. To lahko škoduje njegovemu zdravju in poklicni poti in miru v hiši. Dva od članov družine sta si v taki hiši neprestano v laseh. V takem primeru pritrdimo ob straneh vrat ogledala po celi višini tako, da se vrata pokrijejo. Lahko pa obesimo atraktivno sliko, da preusmerimo pozornost in chi. Če vodijo vrata v otroško sobo, je to lahko slika otroka ali živali. Če gre za vrata v poslovni prostor, obesimo sliko povečanega bankovca v okviru.

Vrata v hiši naj bodo enake velikosti in ne preozka. Zelo neugodno je, če velika vrata stojijo nasproti majhnih vrat. Če velika vrata vodijo v velik prostor, kot je dnevna soba ali spalnica, je to sprejemljivo. Manjša vrata lahko vodijo v majhen prostor kot je kopalnica, shramba ali kuhinja. Veliko obvladuje malo, zato velika vrata v majhno kopalnico povzročajo zdravstvene in osebnostne probleme. Stanovalci se bodo stalno nahajali v kopalnici, bodisi zaradi prebavnih problemov bodisi da bi stali pred ogledalom. V takem primeru pritrdimo na zunanjo stran vrat pritrdimo majhno ogledalo ali privlačno sliko, ki bo odvračala pozornost stanovalcev od kopalnice.

Izogibati bi se morali tudi situaciji, ko se dvoja vrata s kljukami zaletavajo druga v druga, ker to povzroča prepire med stanovalci. Vrata prestavimo tako, da ne prihaja do trkov. Če to ni možno, narišemo na vsaka vrata rdečo piko v višino oči.

Najnevarnejša med vsemi pa so poševno stoječa vrata. Poševna vrata lahko uničijo dober feng shui in prikličejo nenavadne, grozljive ter nepričakovane dogodke in tudi bolezni. Taka vrata moramo uravnotežiti na vsak način. Način je odvisen od situacije. Morda lahko pred vrata obesimo zaveso, tako da prostor dobi pravokotno obliko, poševna vrata pa se skrijejo za zaveso. Če je možno, napravimo komplementarno poševnino. Če feng shui hiše to dopušča, lahko na poševna vrata po celi dolžini pritrdimo ogledalo.

Notranjost hiše je življenjska baza človeka. Prostori z dobro chi hranijo chi stanovalcev tako, da se zunaj hiše lahko dobro znajdejo in da so dorasli tudi neobičajnim situacijam kot je oborožen rop ali zahrbtno opravljanje. Če pa so prostori slabo urejeni, človek rine v težave. Slab feng shui oslabi sposobnosti stanovalcev,  povzroča strese, občutljivost in slednjič nesrečo. Če človek živi in dela v okolju, ki škodi in ovira njegovo chi, ne bo uspel.

Regina S. Rant

VEČ VSEBIN: