Fotografije dojenčkov so pogosto izjemno prisrčne, nekatere izmed njih pa pri tem še posebej izstopajo. Takšne so zagotovo fotografije, ki jih ustvarja Karen Wiltshire. Osredotoča se namreč izključno na speče dojenčke, zato imajo fotografije poseben čar ter pridih skoraj angelske mline in spokojnosti.


Dojenčke uspava zvok sušilnika za lase

Karen Wiltshire je svoj dar odkrila po naključju, ko je pred več kot 10 leti postala mama in je želela ovekovečiti posebne trenutke, ki jih je doživljala skupaj s sinom, takrat še dojenčkom. Ko je njen sin spal, je tako večkrat poprijela za fotoaparat in ustvarila ganljive fotografije. Danes Karen Wiltshire fotografira tudi druge dojenčke, za svoje delo pa si je prislužila tudi prestižna priznanja, namenjena fotografom. Njeno delo ni sestavljeno le iz fotografiranja, saj mora dojenčke najprej pripraviti. To seveda pomeni, da jih mora uspavati, kar doseže z zanimivo tehniko. Pomaga si namreč s posebno aplikacijo, ki predvaja zvok sušilnika za lase. Omenjeni zvok naj bi imel zelo pomirjajoč učinek na dojenčke, ki običajno zelo hitro potonejo v globok spanec, kar fotografinji omogoča prosto spreminjanje njihovega položaja, nato pa se lahko začne fotografiranje.

Fotografije, s katerih sije angelska spokojnost

Včasih so dojenčki, ki jih h Karen Wiltshire pripeljejo starši, nekoliko bolj živahni. Medtem ko nekateri ob zvoku sušilnika za lase in ob nežnem zapiranju njihovih vek zaspijo praktično v nekaj minutah ali celo sekundah, spet drugi potrebujejo vse do pol ure. Fotografinja tako potrebuje kar nekaj potrpežljivosti in poznavanja otroške psihologije, da lahko uspešno opravlja svoje delo. Poleg tega Karen Wiltshire staršem vedno naroči, da morajo pred prihodom v studio nahraniti dojenčka, saj to omogoča nemoten potek fotografske seanse. Končni rezultat pa vsakič znova potrdi, da trud ni bil zaman, saj so fotografije naravnost osupljive. Fotografinja se vedno potrudi, da upošteva tudi posebne želje staršev. Mnogi tako želijo, da je otrok fotografiran poleg predmeta, ki ima zanje pomembno sentimentalno vrednost. Skoraj neverjetno je, kako uspe fotografinji vedno ujeti še posebej ganljive izraze na obrazih spečih dojenčkov.

Varnost dojenčkov je prva skrb nadarjene fotografinje

Karen Wiltshire pri svojem delu na prvo mesto vedno postavlja varnost otrok. Tako se je udeležila tudi številnih delavnic, kjer se je naučila, kako varno spreminjati dojenčkov položaj med spanjem. Starši z veseljem opazujejo umetnico pri delu z njihovimi otroki, pri tem pa se pogosto tudi sami naučijo uporabnih trikov za umirjanje dojenčkov. Velikokrat starši izrazijo tudi želje glede posebnih položajev, ki jih fotografinja poskuša uresničiti, če je to mogoče. Zelo priljubljen je položaj, ko otrok spi v dlaneh enega od staršev ali ovit v posebno odejico, kar ustvari poseben občutek varnosti in udobja. Včasih se zgodi, da starši k fotografinji pripeljejo tudi dvojčke ali celo trojčke. Takšni primeri seveda predstavljajo nekoliko večji izziv, vendar pa je zato tudi zadovoljstvo ob končnem izdelku toliko večje.


VEČ VSEBIN: