Videti je, kot bi ljudje izgubili naravno povezavo z zemljo. Gradimo hiše nad rudniškimi rovi, podzemskimi jamami, zemeljskimi prelomnicami in vodnimi tokovi, kar vse spreminja normalno elektromagnetno valovanje zemlje.


hiša in geopatski stres

Naši predniki so živeli v skladu z naravnimi ritmi zemlje. Videli so, da določeni kraji kipijo od življenja, medtem ko drugod  rastline slabo uspevajo in so živali bolne. Izogibali so se neugodnim krajem ali pa so s pomočjo ritualov iskali poti, kako spremeniti negativne energije nekega kraja v pozitivne. Znali so se izogniti geopatskim stresom ali pa so jih »zdravili« in napravili neškodljive. Vedeli so, kako uravnotežiti zemeljske energije z megaliti in kamnitimi spomeniki, kot to počne danes naš zdravilec zemlje Marko Pogačnik.

Kako pride do geopatskega stresa

Sam izraz je izpeljan iz grških besed »geo« (zemlja) in »pathos« (zboleti) in označuje bolezen, ki jo izzove zemlja. S tem so mišljena motena ali nestabilna elektromagnetna polja, ki izhajajo iz zemlje. Naravno magnetno polje se zaradi različnih vplivov nekoliko spremeni in pride na površini zemlje v disharmonično resonanco. Ta nevidna energija se največkrat čuti v linijah, ki so široke 30 cm, v ekstremnih slučajih pa dosežejo celo širino ene hiše. Negativne učinke takih linij je čutiti v 12. nadstropju enako močno kot v pritličju, ker železo in beton, ki sta glavna sestavina gradbenih materialov v teh zgradbah, negativna valovanja še ojačata

Vodni tokovi lahko take energetske motnje pošiljajo naprej in ojačajo njihove negativne učinke, zato so vodni tokovi pod zgradbami posebno problematični. Tudi naravno gibanje zemlje povzroča trenje mineralnih plasti, ki se lahko rezultira v geopatskem sevanju.


Pogosto je za motnje v zemeljskih magnetnih poljih kriv človek. Premiki velikih količin zemlje in kamenja pri kopanju rude, gradnji predorov, železnic, podzemskih železnic, visokonapetostnih vodov in temeljev za nebotičnike lahko povzročijo neravnovesje v elektromagnetnem valovanju zemlje, ki se odraža kot geopatski stres.

Na daljnem vzhodu, kjer je feng šui vsakdanji pojem v razmišljanju ljudi, se ob vsaki večjem posegu v okolje ljudje zaskrbljeno sprašujejo, ali ne bodo morda ranili njihovega »zmaja« in kakšne negativne posledice bo to imelo na njihovo življenje. Zato demonstracije v takih primerih niso nobena redkost. Oblast običajno poskrbi, da strokovnjaki skupaj s feng šui mojstri poiščejo rešitev, ki prepreči geopatski stres.

Kakšne so posledice geopatskega stresa

V naših tleh se nahaja prava mreža vodnih tokov. Negativne učinke geopatskega stresa zato zasledimo v mnogih zgradbah. Vzrok za naraščanje negativnih posledic geopatskega stresa so po domnevah strokovnjakov vse številnejši električni aparati in napeljave, ki ojačajo zemeljska elektromagnetna polja. Iz svoje izkušnje vem, da projektanti električnih in vodovodnih instalacij strašansko pretiravajo z vtičnicami in priključki, za vsak primer. Pa se vedno znova izkaže, da kljub temu skoraj nikoli niso na pravem mestu in jih je treba vedno znova prestavljati.

Negativni učinki geopatskega stresa so posebno občutni, kadar človek 6-8 ur prebije v območju geopatske linije in je celo telo izpostavljeno motečim vplivom. Namesto da bi človek med spanjem črpal energijo iz naravnega elektromagnetnega polja, je izpostavljen drugačnim frekvencam, ki motijo normalno funkcioniranje telesa. Pri tem je iz doslej nepoznanih razlogov negativno sevanje ponoči močnejše kot podnevi.


Dolga leta sem doživljala strese, ker je bil v vsaki hiši, ki sem jo analizirala, vsaj en družinski član izpostavljen močnemu geopatskemu stresu. Podvomila sem sama vase in v svoje radiestezijske sposobnosti. Potem pa sem prišla do tega, da ljudje, ki so izpostavljeni geopatskemu stresu, zaidejo v vse mogoče težave in končno pridejo na idejo, da bi poiskali pomoč v feng šuiu. Danes povezujejo z izpostavljenostjo geopatskmu stresu motnje v delovanju imunskega sistema in številne druge težave. Ugotovljeno je, da geopatski stres poruši harmonijo v telesu, posledica tega pa je pomanjkanje energije, nesposobnost koncentracije, prepirljivost, finančni problemi in nezgode.

Duševni in čustveni nemir

Znanstveno raziskovalna študija, ki so jo izvedli v Angliji, je zajela 26.000 rakavih bolnikov. V 95 % primerov so bili ti ljudje izpostavljeni geopatskemu stresu doma ali na delovnem mestu. Če človek ves dan v službi sedi na enem mestu in pod njim poteka geopatska linija, se pojavijo isti problemi, kot če spi na viru geopatskega stresa. Hitro je utrujen in teže se skoncentrira. Izkazalo se je, da so taki delavci pogosteje bolni in da imajo nizko delovno moralo.

Obstoja vrsta znanstvenih raziskav, ki potrjujejo navedene ugotovitve. V Avstriji je Kaethe Bachler, ena najbolj znanih raziskovalk geopatskih motenj, preiskala 11.200 ležišč in ugotovila, da je preko 90 % otrok, ki so spali na geopatsko obremenjenem ležišču, imelo težave pri učenju. Najbolj osveščeni so v tem smislu Nemci, Avstrijci in Poljaki, kjer mnogi zdravniki, ki na osnovi tipičnih simptomov posumijo na geopatski stres, zahtevajo radiestezijski pregled pacientovega stanovanja.

Tipični simptomi za geopatskega stresa

doktorSlab spanec (pogosto prebujanje, zjutraj se zbudimo nenaspani)
Redni glavoboli
Hiperaktivnost in agresivnost
Težave s hrbtenico
Čustvena napetost in depresije
Premetavanje v spanju in nočne more pri otrocih
Stanovanje ne nudi občutka ugodja.


Občutljivost

Nekateri ljudje so posebno občutljivi na geopatski stres. Že pri prvem prihodu v hišo začutijo negativne vibracije, čeprav ne vedo razloga zanje. Poznam osebo, ki na svoji sprehajalni poti zaznava posebne črte, ki prečkajo pot. Večina ljudi ni tako močno občutljiva, podzavestno pa geopatski stres zaznavamo skoraj vsi. Iz tega razloga se hiše, pod katerimi se nahajajo vodni tokovi, teže prodajo. Restavracije, hoteli in trgovine, pod katerimi potekajo geopatske linije, imajo praviloma manj gostov oziroma strank.

Na geopatski stres pa se ne odzivajo samo ljudje, ampak tudi živali. Psi so zelo občutljivi. Če psu postavimo košaro na tako mesto, se je bo izogibal in bo spal drugje. Mačke pa imajo rade geopatska polja. Star pregovor pravi “Kjer je dobro za mačko, ni dobro za človeka”. Mačkino najljubše mesto dajte pregledati radiestezistu, pa se boste prepričali, da se tam nahaja geopatsko polje. Geopatske linije privlačijo mravlje in vešče. Mravlje zelo rade delajo svoja mravljišča na teh mestih. Na mestu, kjer poteka geopatska linija, prihajajo mravlje v hišo. Ko linijo odstranimo, mravelj ni več. Tudi vlaga, plesen in lesna goba se pojavijo predvsem na takih mestih.

Na geopatskih linijah se zaustavlja qi. V takih prostorih je običajno nered, razpoke na zidu, poškodovana okna in plošče na tleh. Stanovalci se v takih prostorih nelagodno počutijo. Če je neka hiša videti zapuščena, je to najverjetneje povezano z geopatskim stresom, kajti stanovalci so utrujeni in ne najdejo moči, da bi sproti popravljali škodo, ki kar naprej nastaja na hiši.

Če imate v svoji hiši geopatsko linijo, se ta nadaljuje na vrtu. Tam, kjer prečka živo mejo, praviloma nastane luknja, ker rastline na takem mestu slabo rastejo. Če na takem mestu raste drevo, ima deblo spiralno zavito in polno vozlov ter bul. Tudi bujno rastoč bršljan je značilen za geopatsko polje.

Kako se izogniti geopatskemu stresu

Najprej se morate prepričati ali je vaša hiša sploh izpostavljena geopatskemu stresu. Laiku ni vedno lahko prepoznati teh znakov. V vsakem primeru lahko sami poskusite z L-antenami, če imate že kakšno znanje ali izkušnje iz tega področja  Če pa se tega ne upate lotiti, pokličite radiestezista ali izkušenega feng šui svetovalca.

Zaščitne metode

 • Najenostavnejša rešitev je, da premaknemo posteljo ali stol proč od mesta, kjer smo zaznali geopatsko polje. Če imamo možnost, prestavimo posteljo v drug prostor, ki ni obremenjen s škodljivim zemeljskim sevanjem.
 • Če nimamo možnosti, da bi se izognili takemu mestu, potem pa potrebujemo specialna znanja, da rešimo problem. To moramo na vsak način zaupati strokovnjaku. Akupunkturna tehnika in tehnika z namestitvijo rastlin zahtevata natančno določitev poteka geopatske linije.
 • Obstojajo pa tudi načini nevtralizacije nevarnih linij z različnimi zaščitnimi sredstvi. Med temi so zelo učinkovita sredstva, ki znižajo učinke nevarnega sevanja pod škodljivo mejo. Med temi je Ziernfeldova tristrana piramida, ki zadostuje za celo hišo. Posamezni radiestezisti so razvili svoje zaščitna sredstva, ki pa niso vselej dovolj učinkovita in je treba biti previden. Priznani radiestezisti postavljajo pod vprašaj štiristrane piramide, piramide z luknjicami, razne ploščice in podobno. Poznam primer, ko je nek radiestezist postavil po stanovanju 18 ploščic, pa zaščita ni bila zadovoljiva.
 • V tujini so naprodaj električni aparati, ki oddajajo signale za spreminjanje frekvence geopatskih polj. V Angliji je Dulwich Health Society skonstruirala aparat Raditech, ki ga enostavno vtaknemo v vtičnico. Tudi poljski model Helios se priključi na elektriko. S pomočjo teh aparatov se ustvari v prostoru harmonično energetsko polje.
 • Za zaščito postelje pred geopatskim poljem služijo tudi zaščitne blazine, ki se dobijo tudi na našem tržišču. Slabe strani teh blazin so:
  • Zaščitijo samo posteljo, okrog postelje pa nastane pas sevanja, ki je širok cca 30 cm. Če imate poleg svoje postelje otroško posteljico, je to nevarno za otroka. Če imate zaščitno blazino na spodnjem pogradu, zgornji pograd ni zaščiten.
  • Delujejo samo, če so obrnjene proti severu. Prodajalci sicer dokazujejo s kompasom, da se sever zaradi blazine premakne, vendar je pomembno samo dejstvo, da blazina ne učinkuje, če postelja ne stoji v smeri sever – jug.
  • So zelo drage v primerjavi z drugimi zaščitnimi sredstvi.

Pa še nasvet. Tisti, ki prodaja zaščitna sredstva, ni vedno najbolj primeren za izvajanje radiestezijskih meritev. Dogaja se, da nekomu prodajo neko drago zaščito, čeprav je sploh ne potrebuje.

Viri: G. Lazenby: Wohnen, Wellness und Feng shui; I. Ziernfeld: Osnove radiestezije in bioenergije; T. Pretnar: Holistična radiestezija

Regina S. Rant

VEČ VSEBIN: