Gibalni razvoj otroka se začne že v maminem trebuhu in poteka po določenih zakonitostih. Pri razvoju gibanja so možna odstopanja, ki so še sprejemljiva – preverite, katera.


Ko se rodi, dojenček najprej izvaja le spontane gibe, ki jih sčasoma obvlada do te mere, da doseže nadzor nad gibanjem. Za pravilen gibalni razvoj je potrebna zrelost tistih možganskih centrov, ki nadzorujejo gibanje. Stopnjo gibalnega razvoja lahko strokovnjaki merijo z določenimi testi in mejniki. Dobro je vedeti, da na umske in gibalne sposobnosti otroka vplivajo tako dedni kot okoljski dejavniki.

Gibalni razvoj otroka

Kako poteka razvoj gibanja do 1. leta?

Takoj po rojstvu otrok izvaja več naključnih gibov – od brcanja in zvijanja do mahanja z rokicami. Značilno za otroka v prvem mesecu je, da leži na trebuhu in dviguje glavo. Najprej opazuje predmet le za kratek čas, kasneje pa lahko že sledi predmetu, ki se premika pred njegovimi očmi in maha z obema rokama in nogama. V tretjem mesecu že lahko drži predmet in ga opazuje. Ko mu ga ponudimo, ga zgrabi. Ob ležanju na trebuhu se poskuša dvigovati.

Kdaj lahko otroka začnete posedati?

Posedati ga začnite pri štirih mesecih. Takrat ob tem začne dvigovati glavico. Značilnost tega obdobja je tudi, da daje igrače v usta. Pri petih mesecih lahko sedi s pomočjo opore – glavo ima pri tem stabilno. Takrat lahko že sam prime igračo na dosegu roke. Pri šestih mesecih se malček obrne iz trebušnega v hrbtni položaj, prijema igračo z obema rokama in jo prestavlja iz ene roke v drugo. Ko ga držimo pokonci, se že opira z nogami. Pri sedmih mesecih lahko že sedi nekaj časa brez opore, vzame predmet z eno roko in ga prestavlja iz ene roke v drugo. S predmetom udarja ali ga stresa. Pri osmih mesecih se dviguje v sedeč položaj, predmete prijema s prsti in palcem. Rad udarja s predmetom ob predmet in tudi meče stvari na tla.


Kdaj začne samostojno sedeti?

Otrok samostojno preide v sedeč položaj pri devetih mesecih. Takrat lahko tudi stoji z oporo ter pleza. Le malo otrok shodi z desetimi meseci. Večina jih hodi le ob opori, tako, da se prijemajo za pohištvo ali pa jih mi držimo. Ob prvem letu starosti malček plazi in hodi – samostojno ali vsaj ob opori.

Kako spodbuditi gibalne aktivnosti pri otroku?

Ob negovanju otroka je poleg hranjenja in previjanja zelo pomembno spodbujanje njegovih gibalnih aktivnosti. V času, ko je buden, se z njim pogovarjajte in igrajte, saj boste na tak način aktivirali določene funkcije ter obenem vzpostavili zdrav čustven odnos.

V prvih treh mesecih otroka božajte, previjajte ter obračajte na trebušček in hrbet. Ko leži, ga kličite po imenu in se premikajte, da bo sledil vašim gibom. Po treh mesecih ga vzemite v naročje in ga obrnite s hrbtom proti sebi. Otrok se tako počuti kot v sedežu in lahko premika glavo levo in desno. Nad posteljo ali voziček napeljite vrvico z igračkami, ki ga spodbujajo k temu, da jih opazuje in želi doseči. Če igračke oddajajo zvoke, je to za otroka še bolj zanimivo. Tako dobi spodbudo, da brca in hkrati krili z rokami. Sedenja se bo najbolje naučil, če bo sedel v vašem naročju, ki mu omogoča pravilnejšo in bolj stabilno držo.

Otroku od šestega do devetega meseca prilagajajte sedenje njegovim zmožnostim. Osvojitev nekaterih gibalnih funkcij zahteva tudi več mesecev, zato je pomembno, da ne hitite in ne pričakujete prehitrega napredka. Otrok igrače nosi v usta, zato je pomembno upoštevati merila za dobro igračo, ki mora biti izdelana iz zdravstveno neoporečnih materialov.


Po devetem mesecu starosti otroku prostor obogatite s predmeti in igračkami, ki niso nevarni. Ob tem mu razlagajte njihova imena in pokažite, kako se uporabljajo. Zelo primerne so igre skrivanja. Otroku skrijte predmet pod pleničko. Ko jo bo potegnil, bo našel predmet. Otroku dajte svinčnik, da bo čečkal po papirju. Otrok v tem obdobju rad tudi pobira različne predmete. Dobro je vedeti, da moramo imeti ob tem veliko potrpljenja, saj se naš malček hitro utrudi in menjuje aktivnosti.

VEČ VSEBIN: