Gliste pri otrocih so zelo pogost pojav, ki lahko zelo hitro privede do okužbe. Z določenimi ukrepi, predvsem z dobro higieno, lahko močno zmanjšate tveganje za gliste pri otrocih, vendar pa ga žal ne morete povsem odpraviti. Tako je pomembno, da poznate najpogostejše simptome, ki spremljajo gliste pri otrocih, in pravočasno ukrepate, preden pride do poslabšanja stanja. Včasih so lahko namreč simptomi tudi zelo subtilni, zato jih mnogi starši spregledajo.


Gliste pri otrocih

Značilni simptomi, ki spremljajo gliste pri otrocih

Eden najpogostejših simptomov, na podlagi katerega je mogoče prepoznati gliste pri otrocih, je trebušna bolečina. Otrok lahko tudi izgubi apetit, a tudi če poje običajne količine hrane, lahko pride zaradi notranjih zajedavcev do naglega izgubljanja telesne teže. Tako mnogi otroci tožijo, da so stalno lačni, čeprav številka na tehtnici ne odraža povečanega vnosa hrane. Gliste pri otrocih se pogosto kažejo tudi v obliki slabosti, diareje in bruhanja, včasih pa lahko pride tudi do anemije (slabokrvnosti).

V nekaterih primerih spremljajo gliste pri otrocih tudi izpuščaji. Zaradi nelagodja imajo lahko otroci tudi težave s spanjem. Še eden od simptomov, na katerega morate biti pozorni, če želite pravočasno opaziti gliste pri otrocih, je pogosto in včasih tudi boleče uriniranje. Ker lahko črevesni zajedavci močno ogrozijo ustrezno oskrbo otrokovega telesa s potrebnimi hranilnimi snovi, je nujno, da se ukrepa čim prej. Otrok lahko sicer močno shujša, pride pa lahko tudi do resnega pomanjkanja določenih snovi, kar onemogoča normalen potek različnih procesov v organizmu in zavira otrokovo rast.

Zakaj se pojavijo gliste pri otrocih?

Gliste pri otrocih so precej pogostejše kot pri odraslih. Včasih je za vdor nepovabljenih gostov dovolj že to, da se otrok bos sprehaja po travi. Najpogostejši razlog za gliste pri otrocih je sicer stik z vlažno zemljo, ki predstavljajo idealno okolje za parazite. Pogosto se gliste pri otrocih pojavijo tudi zaradi neustrezne higiene. Pozorni morate biti predvsem na to, da si vaš otrok vedno umije roke po tem, ko opravi veliko potrebo.


V določenih primerih gliste pri otrocih povzroči tudi pitje okužene vode, zato redno spremljajte obvestila glede (ne)primernosti vode v vašem kraju za uživanje. Pazite tudi na to, da otroku nikoli ne ponudite premalo kuhane hrane. Nevarno je lahko predvsem svinjsko meso. Uživanje okužene svinjine lahko povzroči celo okužbo s paraziti, ki dosežejo možgane. Določeno nevarnost za okužbo predstavlja tudi stik z živalmi, ki so jih napadli zajedavci. Otroci lahko dobijo gliste tudi od drugih otrok ali odraslih. Jajčeca zajedavcev namreč preživijo tudi pod nohti, zato je njihovo prenašanje zelo enostavno.

gliste črevesni paraziti

Diagnoza in zdravljenje

Simptomi, značilni za gliste pri otrocih, se lahko pojavljajo tudi pri nekaterih drugih boleznih, zato vas bo zdravnik najprej napotil na testiranje, s pomočjo katerega po potrdil ali ovrgel diagnozo. Najbolj zanesljive rezultate običajno daje analiza blata. Če se izkaže, da gre res za črevesne parazite, bo vaš otrok dobil antelminitik oziroma zdravilo proti črevesnim zajedavcem. Zdravilo je običajno na voljo tako v obliki tablet kot sirupa, zato ga lahko zaužijejo tudi zelo majhni otroci.

Naravne rešitve, ki zmanjšajo tveganje za gliste pri otrocih

Čeprav gliste pri otrocih načeloma zahtevajo uživanje zdravila, ki ga lahko predpiše le zdravnik, pa lahko z določenimi naravnimi pripravki otroku pomagate pri hitrejšem okrevanju oziroma pri blaženju simptomov. Prav tako pa lahko ti pripravki učinkujejo preventivno, kar pomeni, da zmanjšujejo tveganje, da bi se gliste pri otrocih sploh pojavile.

  • Česen

Česen velja za eno najučinkovitejših naravnih sredstev proti črevesnim zajedavcem. Surovi česen namreč vsebuje aminokisline, v katerih najdemo žveplo, ki je zelo učinkovito pri uničevanju različnih parazitov. Če se otroku okus ne upira, mu lahko občasno ponudite malce surovega česna in s tem zmanjšate nevarnost za okužbo.


  • Bučna semena

V bučnih semenih najdemo snov, imenovano kukurbitacin, ki uničuje gliste pri otrocih in odraslih. V pol litra vode stresite žlico olupljenih in zdrobljenih bučnih semen. Zavrite in pustite, da se namakajo še pol ure. Napitek nato precedite in ponudite otroku.

  • Korenje

Korenje vsebuje precej vitamina A, ki okrepi otrokov imunski sistem in mu tako pomaga, da se znebi zajedavcev, še preden pride do okužbe. Idealno je, če otrok korenje zaužije že zjutraj, na tešče.

  • Kurkuma

Kurkuma je zelo učinkovit naravni antiseptik, ki učinkovito odstranjuje različne vrste parazitov iz telesa. Žlico kurkume zmešajte z dvema decilitroma tople vode. Otrok naj napitek uživa enkrat dnevno, pet dni zapored.

  • Kokos

Tako sam sadež kot kokosovo olje sta dobra izbira za preprečevanje okužbe. Nevarnost za gliste pri otrocih lahko zmanjšate tako, da otrokovemu zajtrku vsak dan dodate tudi malce kokosa v poljubni obliki. Ta je koristen tudi v primeru, ko so zajedavci že prisotni, saj bo ublažil simptome, obenem pa okrepil imunski sistem in tako zmanjšal možnost za ponovno okužbo.


VEČ VSEBIN: