Glivično obolenje nožnice je pogost pojav v nosečnosti. Prepoznamo ga po belem in sirastem izcedku, zaradi katerega na spodnjem perilu ostane madež, pa tudi srbeči, pordeli sluznici in koži na vaginalnem predelu ter pekočih spolnih odnosih.


Glivično vnetje je pogost pojav tudi pri ženskah s šibkim imunskim sistemom, sladkornih bolnicah ter tistih, ki jemljejo oralno hormonsko kontracepcijo ali nadomestno hormonsko terapijo. Vulvo-vaginalna kanididaza se pri okrog 15 odstotkih žensk pojavi ob jemanju antibiotikov. V takem primeru zdravniki svetujejo jemanje protiglivičnih zdravil sočasno z antibiotikom.

Vaginalna glivična okužba

Vzrok za glivično vnetje nožnice je porušeno kislo-bazično ravnovesje v organizmu, hormonsko neravnovesje med nosečnostjo ali zakisanost organizma. To vodi v porušeno ravnovesje mikroflore tudi na vaginalni sluznici.

Kako si pomagati?

V primeru glivičnega vnetja se je treba držati posebne diete. Izogibati se je treba hrani, s katero se hranijo glivice. Sem spadajo: bela moka, sladkor, kvas, kava, pretirane količine mesa ipd. V jedilnik vključite živila, ki jih glivice ne marajo. To so: zelena zelenjava, stročnice, čebula, česen, ingver, peteršilj, origano, bazilika, majaron, zelena, sirotka, fermentirani mlečni izdelki, cimet, kokosova mast, izvleček grenivkinih pečk, čemaž


Naravna zdravila proti glivicam

Prizadeto vaginalno sluznico lahko izpirate s koncentratom sirotke (dobite ga v lekarni ali specializirani trgovini), ali v razredčino namočite tampon, ki ga večkrat dnevno vstavite v nožnico. Sirotka zavira rast patogenih organizmov in pomaga pri obnovi prizadete kože in sluznice.

Uporabite lahko tudi dvakrat destilirano eterično olje čajevca. Nekaj kapljic tega olja kanite na tampon in ga trikrat dnevno po nekaj ur vstavite v nožnico. Primerni so tudi pripravki iz grenivkinih pečk, zdravilni čaj ognjiča, kokosovo olje ipd. Več o tem si preberite tukaj.

Ravnajte preventivno

Če ste noseči (ali tudi sicer nagnjeni h glivičnim vnetjem), se izognite čipkastemu spodnjemu perilu in takemu iz mikrovlaken, saj dražita kožo in sluznico. Bolj priporočljivo je bombažno ali svileno spodnje perilo, ki koži omogoča, da diha. Smotrna sta tudi uporaba pralnega praška za občutljivo kožo in izogibanje mehčalcu. Vložki in tamponi naj ne vsebujejo sintetičnih vlaken, najboljši so tisti iz bombaža.

Vsekakor obiščite ginekologa

Glivično vnetje v času nosečnosti spada med zapletene oblike vulvo-vaginalne kandidiaze, ki zahteva tudi dolgotrajnejše zdravljenje. Če pride do zapletov, bo ginekolog vzel bris in na podlagi tega ugotovil povzročitelja vnetja ter predpisal ciljano zdravljenje.


VEČ VSEBIN: