Eno od najpogostejših vprašanj zgodnjega starševstva se vrti okrog uvajanja goste hrane dojenčku. Pravila in priporočila se spreminjajo iz generacije v generacijo in starše pogosto pustijo zmedene ter preobremenjene s pripravo kašic. Gre pa tudi drugače. Svojemu otroku preprosto lahko pustite, da se nauči hraniti sam. Zveni neverjetno? Pravzaprav je zelo enostavno.
Uvajanje goste hrane otrokuPri tem pristopu ni kašic, pirejev in podobnega. Preprosto narežete hrano na ustrezno majhne koščke ter jo otroku ponudite. Ključna razlika od trenutno najpogostejšega klasičnega uvajanja goste hrane je način, kako se otroci naučijo jesti. Pri kašicah se najprej učijo samo spraviti hrano do grla in pogoltniti, šele zatem začnejo usvajati tudi žvečenje. To seveda čisto dobro deluje, dokler ne srečajo trših koščkov. Če pa jim dovolimo, da jejo sami, se naučijo najprej hrano prežvečiti in šele nato tudi pogoltniti.


Spontano učenje

Pristop, ko uvajanje goste hrane narekuje dojenček, zagovarja, da se otroci sami naučijo ključnih spretnosti v življenju, ko so nanje pripravljeni, starši pa jim to omogočijo in se obenem ne obremenjujejo s tem, koliko je dojenček pojedel, ali mu je všeč hrana, ki so mu jo ponudili in koliko hrane je pristalo v bližnji zavesi.

Skupni obroki

Predvsem glede količine zaužite hrane ni potrebno skrbeti. Otrok bo še vedno dobil dovolj hrane z mlekom, obenem pa bo s svojim lastnim tempom vse pogosteje sodeloval tudi pri družinskih obrokih. Seveda to ne pomeni, da bo jedel kar karkoli. Za prve poskuse so odlični korenčki, krompirčki in vsa hrana, ki je tudi sicer na seznamu za prve kašice, samo oblika bo drugačna – takšna, ki jo rokice pri šestih mesecih lahko same zgrabijo.

Hrana za dojenčke

Zmernost je ključna

Pomembno je, da otroku ne naložite na pladenj preveč naenkrat, saj je to lahko hitro prenaporno. Nekaj koščkov hrane bo povsem dovolj. Ko te pospravi (ali pa prežveči in razmeče), jih lahko še vedno dodate. Predvsem pa dovolite, da si sami dajejo hrano v usta. Tako se učijo nadzorovati premikanje hrane skozi ustno votlino.


Sproščeno je zabavno

Pustite se presenetiti! Morda bo banana obležala neopažena, vaši špageti z brokolijem pa bodo velik hit! V toplih poletnih dneh lahko otrok eksperimentira kar samo v plenički – tako ga lahko potem samo hitro stuširate. Pozabite na krožnik, ta kar prehitro odleti čez prostor. Položite hrano na pladenj otroškega stolčka, predvsem pa uživajte. In ne pozabite na fotoaparat. Že čez nekaj mesecev se boste od srca smejali posnetkom in povsem pozabili na nered.

VEČ VSEBIN: