Grizenje nohtov ali onikofagija je pogosta otroška razvada, ki se je mnogi le težko znebijo. Kaznovanje ali sramotenje otrok se nikoli ne obnese, saj se grizenje samo še poslabša. Bolje je otroka, predvsem mlajšega, zamotiti s prigrizkom, igračo ali igro.


Otroci in grizenje nohtov

Nekaj časa si beležimo, kdaj si otrok grize nohte, lahko mu za nekaj časa damo nositi rokavice, ali pa mu ponudimo žogico proti stresu. V Indiji otrokom med spanjem namažejo prste s sokom grenke kumare. Menda potem celo tisti najbolj »zagrizeni« nehajo gristi nohte.

Grizenje nohtov ni nujno psihološka težava

V večini primerov grizenje nohtov ni resna težava, kot je na primer puljenje las ali škrtanje z zobmi. Skoraj polovica otrok med desetim in 18-tim letom si na določeni točki grize nohte. S to navado začnejo pri treh ali štirih letih, vrhunec doseže v puberteti, pogostost pa se zmanjša pri 18-tih. Nekateri najstniki si vseeno grizejo nohte tudi v odrasli dobi. V neki študiji je sodelovalo 40 študentov, ki so priznali, da imajo težave z grizenjem nohtov. Dva glavna vzroka sta bila dolgčas in živčnost, ko so delali na težkih akademskih problemih. Nohtov si niso grizli, ko so bili družabno aktivni.

Zakaj si otroci grizejo nohte?

Zakaj si otroci grizejo nohte, ostaja skrivnost. Na to vprašanje ne znajo odgovoriti ne pediatri ne zobozdravniki. Morebitni vzroki so naslednji: od ranega otroštva, ko so sesali prst, preidejo na grizenje nohtov, plahost, rast zob, stres in napetost, dolgčas in nedejavnost, osamljenost, posnemanje nekoga, ki si že grize nohte. Če jim starši ne strižejo nohtov dovolj pogosto, si jih bodo otroci pogrizli, ne postrigli, sami.


Kaj lahko naredimo?

Prenehati z grizenjem nohtov je ena od navad, ki jo najtežje odpravimo. Predvsem starši in otroci potrebujejo za začetek veliko ljubezni in potrpljenja. Poskušajte z otrokom skupaj ugotoviti, zakaj to počne. Najdita sprožilec (stres v šoli, lakota, o tem se pogovorite tudi z učitelji). Če je otrok dovolj star, lahko izpostavite, da ima zaradi grizenje grde nohte in da takšno vedenje v družbi ne odobravajo. Starejšim otrokom predlagajmo različne tehnike za odpravo navad, na primer da takoj, ko začutijo potrebo po grizenju nohtov, stisnejo dlani v pesti in roke spustijo ob telo, ali pa s prsti tapkajo po trdi površini.

Če grizenje nikakor ne preneha, gre morda za kakšno bakterijsko ali glivično okužbo nohta oziroma kože ob njem.

Zaradi grizenja nastopijo lahko tudi težave z zobmi, ko se ti napačno prerazporedijo. Pride celo do težav z mišicami, ki pomagajo gristi hrano.

VEČ VSEBIN: