Pri Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics so objavili študijo, ki mamicam svetuje, naj dojenčku hrano začnejo dodajati šele po četrtem mesecu, ker bo imel tako največ koristi od materinega mleka. Če jim začnemo dajati hrano za dojenčke pred četrtim mesecem, ne bo dobil vseh ključnih hranil.


Hrana za dojenčke

Katera hrana za dojenčke je najboljša?

Hrana za dojenčke pomeni tako hrano v tekoči kot v bolj trdni obliki, ki ni materino mleko ali mleko v prahu. Dodajati jo začnemo, ko samo materino mleko ni dovolj za vse hranilne potrebe.

O tem, kdaj začeti s hrano za dojenčke, se je veliko razpravljalo. To je privedlo tudi do nekaj napačnih predstav o tem. Šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so bile začrtane bolj določene smernice, ki so svetovale, s čim hraniti otroke od šestega meseca do tretjega leta.

Kadaj začnemo uvajati hrano za dojenčke?

Ameriška pediatrična akademija priporoča, da otrokom začnemo dodajati hrano za dojenčke pri okoli šestih mesecih. Lani so tem smernicam dodali priporočilo, da otrokom, ki so v večji nevarnosti, da dobijo alergije, dodajajo hrano s kikirikijem že pri štirih do šestih mesecih, da bi zmanjšali možnost alergij na te oreščke.


Nekatere študije kažejo, da zgodnje ali pozno dodajanje hrane za dojenčke poveča tveganje za nastanek celiakije in sladkorne bolezni tipa 1. Zgodnje dodajanje naj bi povečalo še tveganje za debelost, poznejše pa povezujejo z alergijami, pomanjkanjem mikrohranil in slabimi prehranskimi navadami.

Namen najnovejše objavljene študije je bil analizirati čas, kdaj prvič dodati hrano dojenčkom. En del raziskav je vključeval dojenčke med 6 in 24 mesecem, drugi pa med 6 in 36 mesecem. Skupno je sodelovalo 1482 otrok. Med starše so razdelili vprašalnike o prehranjevanju in dojenju. Potem so analizirali starost, ko so jim začeli dodajati hrano. Rezultati so pokazali, da dodajanje pred četrtim mesecem ali po osem mesecu lahko negativno vpliva na zdravje.

In kako še drugače lahko ugotovite, ali je vaš otrok pripravljen na »pravo« hrano?

Če lahko sedi pokonci in drži glavo pokonci. Če je radoveden in opazuje vse okoli sebe, posebej kadar jeste. Če je izgubil refleks, da vsako hrano takoj potisne ven iz ust z jezikom. Če se vam zdi, da je še vedno lačen, čeprav je dobil svojo polno dozo mleka (osem do deset dojenj ali okoli 900 gramov mleka v prahu.

Preberite tudi: Uvajanje goste hrane pri dojenčku


VEČ VSEBIN: