Indijski trpotec ali psyllium je rastlina, ki ima v Indiji, Bangladešu in Iranu dolgo tradicijo lajšanja številnih zdravstvenih tegob. V naših krajih je postal najbolj znan kot sestavina izdelkov, namenjenih lažji izgubi odvečnih kilogramov. Indijski trpotec (natančneje lupine semen te rastline) se je namreč izkazal kot zelo koristen pomočnik pri hujšanju, manj znani pa so njegovi drugi pozitivni učinki.


Indijski trpotec - psyllium

Je mogoče zaupati izdelkom, namenjenim hujšanju?

Mnogi med vami ste verjetno že preizkusili katerega od izdelkov, ki so bili oglaševani kot čudežna rešitev za izgubo kilogramov – in se pri tem opekli. Težava večine tovrstnih izdelkov je, da pogosto vsebujejo sestavine, katerih delovanje ni znanstveno dokazano. Prav to pa je ključna odlika, ki jo ima indijski trpotec. Mnoge raziskave so namreč pokazale, da predstavlja zelo dobro izbiro za ljudi, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami. To seveda ne pomeni, da bo indijski trpotec opravil vse delo namesto vas ter da lahko enostavno odmislite uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnost.

Še vedno so rezultati v največji meri odvisni od vas samih, od vaše vztrajnosti in želje po dosegu cilja, a pri tem je dobro imeti tudi malce opore – ta opora pa je lahko prav indijski trpotec. Pri tem ni nobene potrebe, da kupujete pogoste precej drage shujševalne tablete, saj vam je na voljo tudi indijski trpotec v prahu, ki ga lahko dodajate različnim jedem.

Visoka vsebnost vlaknina ena glavnih kvalitet indijskega trpotca

Večina ljudi naj bi dnevno zaužila precej manj vlaknin, kot je priporočljivo. Z rednim uživanjem indijskega trpotca lahko precej enostavno povišate vnos vlaknin, kar je tudi eden ključnih razlogov, zaradi katerega je indijski trpotec koristna pomoč pri hujšanju. Ljudje, ki uživajo veliko vlaknin, imajo namreč precej boljše možnosti, da izgubijo odvečne kilograme – predvsem pa je pomembno, da uživanje vlaknin zmanjša tveganje, da se ponovno zredite. Naše telo namreč ne more absorbirati vlaknin, zato se te na koncu prebavnega traku enostavno izločijo, ne da bi kakor koli vplivale na vašo telesno težo, kljub temu pa imajo pomemben vpliv na vaše zdravje.


Indijski trpotec zavira apetit

Uživanje večjih količin vlaknin je pri hujšanju seveda izjemno koristno, saj boste imeli tako hitreje občutek, da ste siti. Indijski trpotec, katerega večji delež predstavljajo netopne vlaknine, zato velja za enega najboljših naravnih zaviralcev apetita. Ne le da se boste prej nasitili, če obroku dodate psyllium, ampak boste siti precej dlje, kot bi bili sicer. Diete, pri katerih ste večino časa lačni, utrujeni in razdražljivi, namreč težko prinesejo želene rezultate. Pomembno je, da kljub omejenemu kaloričnemu vnosu nimate občutka lakote, pri čemer vam lahko med drugim pomaga prav indijski trpotec. Poleg tega pa vam lahko dodatne vlaknine pomagajo tudi pri znižanju ravni škodljivega holesterola v krvi.

Pomoč pri prebavnih težavah in druge koristi

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je psyllium znan tudi kot naravno zdravilo za prebavne težave, predvsem kot sredstvo proti zaprtju, kar pa je seveda koristno tudi pri hitrejšem hujšanju. Pogosto je uporaba indijskega trpotca povezana tudi z odpravljanjem težav z diarejo in s hemoroidi. Indijski trpotec se priporoča tudi diabetikom in ljudem, pri katerih obstaja povečano tveganje, da zbolijo za diabetesom. Vlaknine namreč med drugim pomagajo tudi pri uravnavanju sladkorja v krvi, poleg tega pa so vlaknine – in s tem tudi indijski trpotec – koristne za preprečevanje srčnih bolezni in kot pomoč pri zniževanju previsokega krvnega tlaka.

VEČ VSEBIN: