Izbiranje imena za novorojenčka je za starša tako radostno kot stresno opravilo. V množici številnih možnosti morata izbrati takšno, ki se bo njunemu malčku oziroma malčici resnično prilegalo. Navsezadnje pa bo moral otrok z izbranim imenom živeti vse življenje. Zdi pa se, da bo odslej z izbiro imena povezanega še malce več pritiska. Izsledki raziskave, ki so jo opravili francoski in izraelski znanstveniki, namreč nakazujejo, da lahko ime vpliva celo na obraz človeka.


Ime otroka

Pri raziskavi sodelovali tako ljudje kot računalniki

Hipoteza raziskovalcev, ki so izvedli eksperiment, je bila, da naj bi ljudje prilagodili obrazno mimiko in značilnosti obraza svojemu imenu. Znanstveniki so to poimenovali »učinek Doriana Graya«, po znamenitem literarnem liku Oscarja Wilda. Ljudje naj bi se tako povsem nezavedno prilagodili določenim stereotipom in pričakovanjem, povezanim z njihovim imenom.

Eksperimenti so potrdili, da hipoteza raziskovalcev morda vendarle ni tako nesmiselna, kot bi se morda marsikomu zazdelo na prvi pogled. V sklopu raziskave je bilo izvedenih osem eksperimentov. Pri prvih šestih so sodelovali udeleženci iz Francije in Izraela, ki so morali fotografijam obraza poiskati pravo ime. Druga dva eksperimenta pa sta potekala tako, da je računalnik analiziral več tisoč fotografij, pri čemer je bila njegova naloga enaka – pripisati ime posameznemu obrazu oziroma izbrati pravilno izmed ponujenih možnosti.

Malo verjetno, da bi bilo na delu le golo naključje

Kar 35 odstotkov odgovorov udeležencev raziskave je bilo pravilnih. To pomeni, da je bilo 35 odstotkom obrazov ljudi na fotografijah pripisano pravo ime. Možnosti za to, da bi udeleženci ime uganili naključno, pa so bile v vseh primerih le 20-odstotne. Očitno je torej, da ni moglo iti le za golo naključje oziroma da obstaja določena povezava med obrazom in imenom človeka. Tudi računalnik je bil pri analizi zelo natančen. S pomočjo preučitve obraznih potez oseb na fotografijah, še posebej predela okoli oči in ustnic, in iskanja podobnosti je računalnik v kar 60 odstotnih uganil pravilno ime.


Starša v resnici izbirata ime, ki bi se podalo njima?

Znanstveniki sicer opozarjajo, da so možne tudi druge razlage in da povezava med imenom in obrazom s tem še ni potrjena, ampak raziskava predstavlja le prvi korak na poti do natančnejših oziroma zanesljivejših ugotovitev. Ena od potencialnih razlag za ujemanja naj bi bila ta, da so otroci pravzaprav kombinacija staršev, starša pa naj bi nezavedno izbirala ime, ki se najbolje poda njima samima. Posledično naj bi tako prihajalo do ujemanja med človekovim obrazom in njegovim imenom, ki jo lahko zaznajo tudi drugi.

VEČ VSEBIN: