Tokrat vam bomo zaupali, kako izdelati ogrlico, ki vas bo skozi vse leto spominjala na brezskrbni in dopustniški čas – na modro kot morje ali nebo nad vašim najljubšim kotičkom in rumeno kot sonce, ki ste se mu, upamo, nastavili vsaj toliko, da ste dobili pravo dozo vitamina D.


Po pomoč smo se odpravili k mladi izdelovalki ogrlic, ki nam je s svojimi ustvarjalnimi in natančnimi prstki z veseljem zaupala postopek za ogrlico, kakršno je ob koncu poletnih šolskih počitnic podarila svoji teti.

Kaj potrebujemo?

  • maso Fimo v dveh različnih barvah in ostanke (mešano)
  • papir za peko
  • rezilo ali nož
  • zobotrebec
  • valjar
  • pečico

Kroglice nakita so sestavljene iz dveh delov: sredine in ovoja. Za sredino lahko uporabimo zmešane ostanke mase Fimo (to so npr. ostanki, ki so nastali kot odvečni material pri nečem, kar smo oblikovali prej). Najprej jih zgnetemo, da jih zmehčamo, nato iz njih naredimo kroglice. Naredimo jih toliko, kolikor želimo, da jih bo vsebovala ogrlica.

Na mizo položite kos papirja za peko. Obe masi – v našem primeru smo izbrali rumeno in modro – dobro zgnetite in ju nato z valjarjem na tanko razvaljajte. Razvaljani masi položite eno na drugo in ju rahlo povaljajte, da se sprimeta skupaj. Oblikujte v svaljek in ga nežno posvaljkajte ob podlago.


Z rezilom oziroma nožem na tanko narežite svaljek. V tankih rezinah se vidi vzorec polžka.

Z rezinami obložite kroglice, ki ste jih na začetku naredili iz ostankov. Ko je kroglica prekrita, jo povaljajte med dlanmi, da se površina zgladi. Poljubno naredite tudi manjše enobarvne kroglice, ki pa jih ne obložite.

Z zobotrebcem skozi kroglico naredite luknjo.

Ko ste končali z vsemi kroglicami, te zložite na pekač, obložen s papirjem za peko.


Pecite 30 minut v pečici, ogreti na 110 stopinj Celzija.

Počakajte, da se kroglice ohladijo in postanejo trde, nato jih nanizajte na ogrlico.

Lina Kralj Lebar je mlada izdelovalka nakita.

FOTO: Nataša Kralj


VEČ VSEBIN: