Plodnost je povezana s številnimi neodgovorjenimi vprašanji. Kljub gromozanskemu napredku znanosti ostajajo določena področja še vedno nekaj, kar doslej še ni bilo povsem do konca pojasnjeno. Eno takšnih področij so primeri ponovne zanositve žensk že med samo nosečnostjo!


Otroka, ki se rodita, nista dvojčka

Zanositev med nosečnostjo je sicer zelo redek pojav, a vendarle obstaja na svetu nekaj žensk, ki se jim je to zgodilo. Gre za vsekakor zelo nenavaden pojav, imenovan superfetacija. V osnovi se zgodi to, da se novo jajčece sprosti nekaj tednov po zanositvi. Če je drugo jajčece oplojeno, je ženska nato simultano noseča z dvema otrokoma, ki nista dvojčka. Do vsake posamezne zanositve torej pride znotraj drugega menstrualnega cikla.

Kriva naj bi bila zakasnela implantacija

Z biološkega stališča do tega pojava sploh ne bi smelo priti. Nosečniški hormoni naj bi namreč preprečevali ovulacijo med nosečnostjo. Tako ni nihče povsem prepričan, zakaj pride do tega pojava, kar ga pravzaprav dela še bolj osupljivega. Priznani strokovnjaki sicer domnevajo, da je v ozadju zakasnjena implantacija prvega zarodka, zaradi česar ne pride do pravočasnega izločanja nosečniških hormonov in preprečitve ovulacije.

En otrok večinoma nedonošen

Fenomen superfetacije je znan predvsem pri zajcih oziroma kuncih, le redki pa vedo, da lahko do tega pojava pride tudi pri ljudeh. Otroka se v takšnih primerih sicer rodita hkrati. V preteklosti se je lahko šele po vaginalnem porodu ugotovilo, da je en otrok pravzaprav starejši od drugega. Danes lahko to ugotovimo že med ultrazvočnim pregledom. Tako se lahko medicinska ekipa ustrezno pripravi. Običajno se odločijo za carski rez, saj en otrok v večini primerov ni donošen.


VEČ VSEBIN: