Najdragocenejši trenutki življenja vzniknejo običajno prav v prostih dnevih. Poleg tega, da takrat postorimo vse, za kar v tempu delovnih dni ni bilo časa, lahko proste dneve zavestno uporabimo za tudi za prenovo vitalnosti organizma.


telovadba

Za energetsko uravnoteženje si posvetimo pravilno izbrane trenutke. Konec tedna opravimo vse prijetne in neprijetne dolžnosti, vključno z delom, pospravljanjem in obiski. Pri tem pa ne pozabimo nase, temveč z budnim očesom in jasno usmerjenostjo izberimo pravi trenutek za pravi počitek.

Pri tem je pomembna zavestna globinska sprostitev duha in telesa. Da bi to dosegli, je običajno potrebno narediti preklop iz drugih opravil in obveznosti na dejavnosti, ki prinašajo psihofizično ugodje. Najprej je potrebno vnesti metodo drugega elementa. Možgani težko preklopijo iz raznih oblik vezanosti na povsem sproščene dejavnosti. Še kar se držijo starih problemov. Za razbremenitev se po liniji najmanjšega odpora odprejo navideznim ugodjem, kot so televizija, debata s prijatelji o sitnostih in problemih ter podobno.

Sprostitev z vodo

Da bi v sistemu duh-telo sprožili procese samozdravljenja, je na tej točki potreben zavesten prehod v stanja popolne prepustitve. Za to je potrebno pripraviti določene zunanje pogoje. Izbor je lahko zelo širok. Najlažje – ali pa morda celo najtežje – je leči v meditativno stanje popolne sprostitve. Če to ne gre, si privoščimo plavanje ali pa savno. Voda prečisti čustva, sprošča in pomirja. Domača kopel z eteričnimi olji je več kot odlična. Vse skrbi tistega trenutka lahko pustimo na vratih kopalnice, vse bo počakalo in se kasneje lažje razrešilo, če si dovolimo trenutke zase.


V kadi torej ne vrtamo po problemih, temveč občutimo svoje telo, prijetno božanje tople vode, vonj eteričnih olj. Majhna napihljiva plastična blazina, položena pod glavo, bo ugodje in sprostitev še povečala. Vrat je velikokrat napet zaradi prisiljene in nepravilne drže. Nujno potrebuje sprostitev in počitek. Sprostitev v vodi, ne glede na to, ali smo jo dosegli doma v kadi ali pa v bazenu oziroma savni, nadaljujemo doma z meditativnim počitkom v najljubšem naslanjaču ali kavču.

Vroča voda sprošča in pomirja, vpliva na krvni obtok in občutke. Stara doživljanja in vpetost nadomesti s prijetnim in sproščenim počitkom in užitkom. Prav to pa je zdravilno stanje, ki ga potrebujemo. Ko so možgani razbremenjeni zunanjih pritiskov in nenehnega premlevanja nečesa, se obnavljajo telesne in duševne funkcije, vodene iz možganov. Dihanje, prebava, delovanje živčnega sistema, hormonskih žlez in še veliko drugih življenjskih procesov se tedaj intenzivno obnavlja in normalizira.

Preklop v naravi

Drug način za preklop od zunanjih pritiskov na stanje sproščene budnosti je hoja po naravi. Enolična in ritmična hoja po svežem zraku z opazovanjem naravnih lepot sprošča duh in telo in prijetno zaziblje v novo razpoloženje. Vsak letni čas skriva v sebi svoje čare in svoje zvoke. Z zaznavanjem le-teh se usklajujemo s poživljajočimi zdravilnimi frekvencami. Naše telo je iz celic in energije in potrebuje napajanje. V stanovanjih in stavbah se energetske zaloge praznijo. Beton, kovina, sintetika niso kompatibilni z živim organizmom in ga v energetskem smislu ne podpirajo.

Preklop z glasbo in plesom

Poslušanje priljubljene glasbe prav tako osvobaja duh starih razpoloženj in napetosti. Je odlična vmesna metoda za prehod na sproščena in globlja stanja zavesti. Če ustrezno glasbo združimo s plesom, lahko pademo v meditativni trans. Sproščeno in enolično telesno gibanje poživlja in osvežuje. Primerna je klasična, meditativna ali pa instrumentalna ritmična glasba z bobni, na primer orientalska. Izberemo jo glede na svoje razpoloženje in okus.


Telesne in dihalne vaje

Asane in pranajama so del joge, ki obravnava energetsko polnjenje z dihanjem in telesno vadbo. So odlična predpriprava za potopitev v meditativno stanje enosti. Telesne in dihalne vaje zelo močno učinkujejo na energetsko telo. Neposredno vplivajo na polnjenje s prano in obvladovanje življenjskih procesov. Že nekajmesečna ali nekajtedenska sistematična vadba pranajame lahko da izredne rezultate, četudi se nikoli prej nismo ukvarjali z jogo. Obstajajo različne dihalne vaje, od enostavnih do zahtevnejših. Nekaj smo jih že obravnavali. Podrobneje so opisane v knjigi Iskra izvora.

Na osnovni stopnji se gre predvsem za globoko in enakomerno ritmično dihanje s trebušno prepono, kar lahko povežemo z dihanjem skozi eno ali drugo nosnico (jin in jang).Vdihnemo na levo in izdihnemo na desno, sledi vdih na desno in izdih na levo, vdih na levo in izdih na desno itd. Ker je dihanje most med telesnim in duševnim, zlahka odpira vrata v globlje nivoje zavesti.

Šport

Kolesarjenje, tek, plavanje, tenis, planinarjenje in drugi športi so prijetna razvedrilna dejavnost, ki razbremenjuje psihofizične napetosti in prinaša nova razpoloženja in stanja zavesti.

Prijetna družba

Ustvarjalno druženje z ljudmi, ki jih imamo radi, nas prav tako napolni z energijo in osveži naše občutke. Izogibajmo se težkih in negativnih tem ali pogrevanju problemov. Osredotočimo se raje na prijetne stvari, ki jih imamo radi. Prijetno in sproščeno počutje po srečanju je merilo za kvaliteto druženja. Če znamo razpoloženje obrniti na humor in vedrino, nam bo družba v neskončno veselje. Še posebej lepo je, če smo s svojimi ljudmi na sprehodu ali izletu. Ne glejmo v tla in ne razglabljajmo preveč intelektualno o stvareh, temveč se prepustimo vtisom okolja, polnim prane, ter jim dovolimo, da nas napolnijo.


Hobiji

Ko počnemo stvari, v katerih zares uživamo, popolno preklopimo in se napolnimo z energijo. Ali je to priljubljena knjiga, opravila v vrtu, komedija, pri kateri se do solz nasmejimo, ali katera koli druga dejavnost, ki nam je pri srcu, vse izdatno polni naše energetske rezervoarje in odpira vrata novim in svežim vtisom ter doživetjem.

Masaža

Mnogi pravijo, da je ni čez dobro masažo. Le-ta namreč sprošča energetske in telesne vozle, ki se zaradi preobremenitev naselijo v organizmu. Med masažo se zgodi prehod na globlje nivoje zavesti preko čutila za dotik. Vemo, da lahko človek transcendira skozi vseh pet čutil: vid, sluh, vonj, okus in otip. Po masaži si vedno privoščimo meditativen počitek.

Meditacija

Meditacija je krona za doseganje globljih stanj zavesti. Je sredstvo, ki popelje duh skozi lastno zavest v stik z izvorom. Počitek v tem stanju je ključ samouresničitve. Samouresničitev pomeni polno živeti svoje prirojene potenciale in prepoznati neuničljivo bit kot svojo pravo identiteto. Mi nismo zgolj naše telo, misli in čustva, temveč neskončna zavest. Zavest v stiku sama s seboj je čista zavest, prvobitni ustvarjalni potencial, iz katerega izhaja energija in materija. Ta osnovni nivo predstavlja vir neskončnega ustvarjanja. Stik z njim je varnost, mir in blaženost. Oblikuje energetske vzorce, ki vplivajo na reorganizacijo materije na površju. Oblikuje naključja in govori božanski jezik. V resonanci z osnovnim stanjem zavesti so skrite tudi čudežne ozdravitve, prav tako tudi navdih umetnika, prodornost znanstvenika, zanos ljubljenega.

Prosti trenutki

Naša naloga je pravilno izrabiti svoj čas. Le tako je lahko izpolnitev v zunanjem in notranjem svetu maksimalna. Čas je treba spoštovati. Čas je naš življenjski čas. Ni vseeno, kako ga preživimo in če ga polovico zapravimo v prazno ali za nepomembna opravila. Trenutek, ki odide, se ne povrne. Veliko je prijetnih in manj prijetnih dolžnosti, ki jih je treba narediti. Čas, ko živimo svojo dharmo, delamo na dolžnostih in poklicanosti, je maksimalno ploden.

Uresničevanje dolžnosti je ključ do uresničitve najglobljih hrepenenj. Pazimo le, da ne razmetavamo časa v prazno za stvari, ki niso zdrave in koristne. Pravilno zastavljeni cilji in aktivnosti ter organizacija prostega časa privede do popolne notranje samouresničitve. Verz Bhagavad Gite pravi: “največ bo dosegel ta, ki dela, a ni delu vdan”. Opravimo torej dolžnosti, a se ne vežimo na rezultate. Ti so božji izraz. Plodovi dela so takšni, kot morajo biti v neki situaciji glede na celokupno energetsko zasnovo, tisto vidno in nevidno. Lahko jih spreminjamo, vendar jih moramo sprejeti, saj so odskočna deska za naprej.

V trenutkih, ki so samo naši, izbirajmo modro. Izberimo največ za svojo dušo. Ne zadovoljimo se z drobtinico, če pa se lahko kopamo v morju blažene izpolnitve. Delujmo modro, redno popeljimo svoj sistem duh-telo v globlje nivoje zavesti in se pustimo presenetiti. Nagrada presega vse, kar si uspemo zamisliti. Popolna usklajenost duha in telesa ter posameznika z okoljem in božanskim načrtom tukaj in zdaj ter v vsakem trenutku in v vseh situacijah; popolno zdravje in energetska pretočnost brez motenj v izmenjavi in kroženju življenjske energije.

Nerina Darman

VEČ VSEBIN: