Izračun ovulacije lahko močno poveča vašo možnost zanositve. Seveda pa morate poznati določene osnove, povezane z vašim menstrualnim ciklusom, da bo lahko izračun ovulacije čim bolj natančen.


Poleg izračuna pa lahko čas ovulacije prepoznate tudi po določenih fizičnih znakih, ki jo spremljajo.

Izračun Ovulacije

Izračun ovulacije vam pomaga pri določanju plodnih dni

Najboljši čas za zanositev je med t. i. plodnimi dnevi, ki pri vsaki ženski nastopijo ob specifičnem času. Da bi lahko določili, kdaj so vaši najbolj plodni dnevi, pa je potreben izračun ovulacije. Pri tem je treba upoštevati dvoje. Spermiji lahko v jajcevodih preživijo tudi do 5 dni, medtem ko je življenjska doba jajčeca približno 24 ur. Če imate torej spolne odnose 6 dni ali več pred ovulacijo, je možnost zanositve precej majhna. To sicer ne pomeni, da je zanositev nemogoča, zato morate v primeru, da ne želite, da bi do nje prišlo, uporabiti ustrezno zaščito.

Zanesljivost metode upoštevanja »varnih dni« je namreč v primerjavi z drugimi oblikami kontracepcije relativno nizka. Verjetnost za zanositev narašča skupaj s približevanjem ovulacije. Po ovulaciji pa možnost za zanositev hitro upade, in sicer v roku 12–24 ur.  Tako je v primeru, da je vaš cilj zanositev, najbolje, da imate spolne odnose tri dni pred in na dan ovulacije, saj so takrat vaše možnosti najboljše. Za to pa je seveda pomemben izračun ovulacije.


Najprej izračunajte povprečno dolžino vaših ciklusov

Preden se lotimo tega, kako narediti izračun ovulacije, se na kratko ustavimo pri vprašanju, kaj natanko ovulacija sploh je. Z omenjenim izrazom poimenujemo sprostitev zrelega jajčeca iz jajčnikov. Jajčece se nato premika po jajcevodu in čaka na morebitno oploditev oziroma združitev s semenčico. Za izračun ovulacije boste tako najprej potrebovali povprečno dolžino trajanja vašega menstrualnega ciklusa. Prvi dan ciklusa je vaš prvi dan menstruacije, zadnji pa dan, ki je pred začetkom naslednje menstruacije. Če boste nekaj mesecev beležili datume začetka vaše menstruacije, boste lahko enostavno prišli do povprečne dolžine ciklusa, kar vam bo olajšalo izračun ovulacije.

Kdaj lahko pričakujete ovulacijo?

Ovulacija običajno nastopi približno 14 dni pred naslednjo pričakovano menstruacijo. Ko naredite izračun ovulacije, tako veste, kdaj približno morate imeti spolne odnose, če želite zanositi oziroma povečati svoje možnosti za zanositev. Še vedno je sicer pogosto prisotno zmotno prepričanje, da je zanositev mogoča le na dan ovulacije. Precej bolje je tako upoštevati čas trajanja plodnih dni, ki se, kot že omenjeno, začnejo že približno 5 dni pred nastopom ovulacije, pri čemer so možnosti za zanositev najboljše zadnje 3 dni in na dan ovulacije. Seveda morate pri tem upoštevati, da takšen izračun ovulacije ni povsem natančen. Če želite priti do bolj zanesljivih informacij, si lahko tako pomagate tudi s testi, namenjenimi določanju ovulacije.

Določanje ovulacije na podlagi telesnih znakov

Pri določanju ovulacije vam lahko poleg izračuna sicer pomaga tudi opazovanje nekaterih telesnih procesov oziroma znakov. Dober pokazatelj tega, kdaj bo nastopila ovulacija, je lahko vaš nožnični izcedek. Med ovulacijo namreč postane precej gost in na videz podoben surovemu jajčnemu beljaku. Smiselno je tudi spremljanje vaše bazalne telesne temperature, ki si jo morate izmeriti vsako jutro, še preden vstanete. Za to uporabljajte poseben termometer, namenjen merjenju bazalne telesne temperature, ki mora biti izmerjena zelo natančno, če želite, da bo izračun ovulacije zares pravilen. Po ovulaciji se bazalna telesna temperatura običajno poviša za pol stopinje Celzija.

Na podlagi rednega beleženja bazalne telesne temperature boste lažje razumeli svoj mesečni ciklus in znali določiti, kdaj lahko pričakujete ovulacijo. Izračun ovulacije je sicer najlažji pri ženskah z zelo rednimi menstrualnimi ciklusi, vendar lahko tudi v primeru, da čas trajanja vaših ciklusov nekoliko niha, s kombiniranjem različnih metod ugotovite, kdaj so vaši plodni dnevi. Od tu do zanositve pa nato, če seveda nimate posebnih težav, ni več daleč.


VEČ VSEBIN: