Izraščanje zobkov je zelo naporno tako za otroka kot za starše. Tudi najbolj mirni dojenčki postanejo v tem času jokavi, saj so lahko z izraščanjem zob povezane hude bolečine. Kaj lahko kot starši naredite, da otroku vsaj nekoliko olajšate to obdobje, sebi pa prihranite nenehno zbujanje? Obstaja kar nekaj učinkovitih naravnih metod za ublažitev bolečine, ki jo povzroča izraščanje prvih zobkov.


Izraščanje zobkov pri dojenčkih

Ublažitev vnetja s pravilno prehrano

Pogosto izraščanje zobkov spremljajo tudi vnetja, zaradi česar pride do pretiranega vzdraženja živcev in s tem do bolečine. Za ublažitev vnetja se priporočajo različni ukrepi. Pomembno je, da ste pozorni na otrokovo prehrano. Izogibajte se izdelkom iz bele moke in belemu sladkorju, odsvetujejo pa se tudi mlečni izdelki. Otroku ponudite predvsem jedi iz zelenjave in sadja (če ste že začeli z uvajanjem goste hrane). Otrok naj ima dovolj časa za počitek, saj lahko tudi preveč stresnih dejavnikov poslabša stanje.

Krepitev imunskega sistema

Velikokrat se pri dojenčkih hkrati z izraščanjem prvih zob pojavita tudi vročina in prehlad. V tem obdobju naj bi bil namreč otrokov imunski sistem še posebej ranljiv. Tako je priporočljivo, da poskrbite za dodatno krepitev njenega ali njegovega imunskega sistema. Če dojite, nadaljujte z dojenjem, saj tako otrok dobi tudi pomembna protitelesa, ki izgradijo imunski sistem. Pomaga lahko tudi dodajanje vitamina D, pri čemer je dobro, da se pred nakupom prehranskega dopolnila posvetujete tudi z otrokovim pediatrom. Podobno velja tudi za dodajanje probiotikov, ki prav tako pomembno prispevajo h krepitvi imunskega sistema.

Hladni obkladki

Ena najbolj razširjenih naravnih metod za ublažitev bolečin, ki so posledica izraščanja zob, so hladni obkladki. Z njimi je namreč mogoče malce omrtvičiti razbolelo območje, otrokom pa običajno prija tudi rahel pritisk. Pazite le, da obkladki ne bodo premrzli, saj lahko s tem otroku in sebi nakopljete dodatne težave.


Izraščanje zobkov oziroma posledice izraščanja lahko lajšamo tudi s posebnimi igračami

Na tržišču lahko najdete kar nekaj posebnih igrač oziroma pripomočkov, namenjenih dojenčku v obdobju izraščanja zob. Osnovna ideja je, da otrok grizlja pripomoček in tako nadzoruje bolečino. Pozorni bodite na to, da izberete pripomočke iz varnih, zdravju prijaznih materialov. Preizkusite lahko sicer pripomočke iz različnih materialov, saj ni nujno, da vsi ustrezajo vsem otrokom. V zadnjih letih so postale zelo priljubljene tudi jantarjeve ogrlice, iz katerih izhlapevajo protivnetne snovi in naj bi tako pri blažitvi bolečine zelo koristile tudi dojenčkom, ki jim izraščajo zobe. Če se odločite za nakup takšne ogrlice, morate paziti, da bo otrok nosil ogrlico le pod vašim nadzorom, saj obstaja pri takšnih pripomočkih vedno nevarnost zadušitve.

Zelišča, ki pomagajo

Za naravno ublažitev bolečin, ki jih povzroča izraščanje zobkov, lahko poskrbijo tudi določena zelišča, ki delujejo protivnetno. Med takšna zelišča oziroma rastline med drugim sodijo šipek, kamilica in meta. Otroku lahko pripravite zeliščni čaj in mu ga ponudite po požirkih. Iz zelišč lahko pripravite tudi domače mazilo za otrokove dlesni. V lonec stresite izbrana zelišča in jih prekrije z olivnim oljem. Pri najnižji temperaturi počasi segrevajte nekaj ur. Nato prelijte v kozarec, ki ga shranjujte v hladilniku. Uporabite po potrebi in po predhodnem posvetovanju s pediatrom.

VEČ VSEBIN: