Ljubo doma, kdor ga ima. Pregovor, ki vedno bolj dobiva na pomenu. Ne samo zato, ker število brezdomcev narašča, ampak tudi zato, ker dom ni več tisto, kar je bil – pribežališče, kamor se zatečemo pred vsakodnevnimi napori, vročičnostjo in poplavo najrazličnejših vtisov. To bi moral biti kraj, kjer vlada harmonija in kjer smo varni pred škodljivimi vplivi. Kraj, kjer lahko spet vzpostavimo fizično in duševno ravnovesje.


sevanje

Kar prepogosto se dogaja, da smo doma med štirimi stenami izpostavljeni škodljivim vplivom, ki povzročajo strese ali celo bolezen. Posledica takih preobremenitev je utrujenost, občutek nemira in nesposobnost, da bi »izklopili«. V naš dom smo navlekli kup novotarij, o katerih nas vsak dan v medijih prepričujejo, da brez njih ne moremo. Izmišljajo si vedno nove in nove sisteme in aparate, ki so lepši, cenejši, kvalitetnejši, hitrejši, skratka, če jih nimate, vas je lahko sram in se lahko samo še skrijete v mišjo luknjo. Kupite takoj ali pa vas bodo, zahojence, vaši nadebudni in »osveščeni« potomci odpeljali naravnost na smetišče.

Elektrosmog

Elektrosmog v hiši povzročajo radijski, TV-aparati, računalniki, kuhinjski aparati, sušilniki za lase, električna napeljava v zidovih in stropih, telefonski aparati, mobilni telefoni in tako naprej. Elektromagnetna polja obstajajo tudi potem, ko električne aparate izklopimo. Učinki šibkih  elektromagnetnih polj na človeka še niso v celoti raziskani. Dokazano pa je, da elektrosmog deluje moteče na šibke električne impulze, ki urejajo komuniciranje med celicami v organizmu in s tem povzroča motnje v sistemu delovanja žlez in v imunskem sistemu. Obširne raziskave v Združenih državah, Veliki Britaniji in Nemčiji so podprle domnevo, da so naraščajoče alergije, depresije, neplodnost pri moških, telesne hibe in srčne anomalije pri novorojenčkih tragična posledica neosveščenosti uporabnikov moderne tehnologije.

Kako se zaščititi pred elektrosmogom

V prispevku Elektrosmog tudi v vašem domu so bili navedeni načini za zmanjšanje jakosti elektromagnetnih polj v novogradnji. Ali obstoja način, da se sami zaščitimo pred škodljivim delovanjem elektromagnetnih polj v hiši, kjer je klasična električna napeljava?  Vsekakor!


Načini za zmanjšanje elektromagnetna sevanja

 • Ko z merilcem elektromagnetnih polj ugotovimo njihovo lokacijo v stanovanju, odmaknemo posteljo in stole iz območja močnega sevanja.
 • Za vsako novo napeljavo obvezno uporabimo kable, zaščitene s kovinsko cevjo, ki je ozemljena. Aparate z dvožilnim kablom (računalnik, namizne svetilke) je treba ozemljiti s pomočjo kovinske podlage, ki zmanjša sevanje.
 • Stene, ki močno sevajo, obdamo s kovinsko folijo, ki jo ozemljimo.
 • Opremimo električno napeljavo s stikali, ki ponoči avtomatično izklopijo tok, tako da so pod napetostjo samo tisti aparati, ki delajo (npr. hladilnik).

Osebna zaščita pred elektromagnetnimi sevanji električne napeljave in aparatov

V vsakem primeru lahko zaščitimo tudi sebe. Možnih je več načinov.

 • G. Lazenby, priznana feng shui ekspertinja in direktorica mednarodnega informacijskega in komunikacijskega feng shui centra »Feng Shui Network«, priporoča uporabo izdelkov, ki krepijo lastno energetsko polje, tako da je manj občutljivo za umetna elektromagnetna polja. K tem izdelkom sodijo magnetni vložki za čevlje in magnetne blazine za postelje ter sedeže. Le-ti se zelo dobro obnesejo tudi v stolpnicah in drugih železobetonskih zgradbah, ki so tako dobro izolirane, da blago naravno elektromagnetno valovanje zemlje in kozmosa, na katerega je človek navajen, ne more v notranjost. Omenjene izdelke so preizkusili v ameriški vesoljski agenciji NASA in jih je mogoče dobiti tudi na našem tržišču.
 • Ljudje, ki so občutljivi na elektriko, naj bi se izogibali oblačilom iz sintetičnih vlaken, ker le-ta okrepijo škodljiva elektromagnetna sevanja.
 • Zvečer si nikar ne sušimo las z električnim sušilnikom za lase, ker je izjemno slabo zaščiten in nam lahko pokvari spanec. Najbolje je uporabljati sušilnik za lase, ki je pritrjen na steno, vroč zrak pa prihaja po posebni cevi. Take sušilnike za lase imajo v modernih hotelih in kopališčih.
 • Krepimo telo s telesnimi vajami, kot so tai či, či gong, aikido, joga.
 • Jejmo naravno polnovredno hrano, ki uravnava energetski sistem v telesu.
 • Zaščitni obeski, ki jih nosimo na posebni verižici okrog vratu, ščitijo pred škodljivimi elektromagnetnimi polji. Ti obeski naj bi korigirali moteno frekvenco telesa in jo vrnili v prvotno stanje. Tu pa je treba preizkusiti več modelov, ker vsak ne deluje pri vsakem človeku.

Zaščita pri delu z računalnikom

Monitorji z izjemo prenosnega računalnika (laptop) in modernih ploščatih monitorjev močno sevajo. To je problematično predvsem za ljudi, ki ves dan sedijo pred računalnikom. Obstojajo sicer specialni zaščitni filtri, katerih učinkovitost pa sčasoma pojenja. Proizvajalci se problema zavedajo in danes so monitorji mnogo bolj varni kot nekoč. Mnogi monitorji so tako dodelani, da ne potrebujejo več zaščitnih filtrov, vendar problem elektromagnetnega sevanja ni v celoti razrešen.

Raziskava, ki so jo izvedli v Franciji, je pokazala, da spermiji odmrejo, če so izpostavljeni sevanju monitorja, ki ima vgrajeno katodno cev. V Angliji, kjer je bilo leta 2000 v obratovanju 50 milijonov takih monitorjev, so objavili obširno študijo, po kateri naj bi v zadnjih 60 letih upadla plodnost moških za 50 %. Krivo naj bi bilo umetno elektromagnetno sevanje, v prvi vrsti računalniki. Določene grupe ljudi so posebej izpostavljene: to so otroci, odraščajoči in nosečnice. Ljudje, ki dalj časa presedijo pred računalnikom, so v večji meri kot drugi nagnjeni h kronični utrujenosti, poškodbam vida, splavom, gripi in prehladom.

Če delamo na računalniku, lahko storimo naslednje:


 • Izberemo najboljši monitor oziroma strokovno preizkušeno zaščito, ki reducira sevanje katodne cevi.
 • Nekateri kristali, kot so kamena strela, fluorit in črni turmalin potegnejo nase negativno sevanje, če jih postavimo pred monitor. Paziti moramo, da je kristal obrnjen proč od nas. Kristal najmanj enkrat tedensko dobro speremo s hladnim curkom vode in ga izpostavimo sončni svetlobi.
 • Če v službi ves dan delamo na računalniku, moramo delati redne odmore. Bodimo pozorni na glavobol oziroma bolečine v očeh. V tem primeru poiščimo možnost za skrajšanje delovnega časa na računalniku.

Zaščita pred sevanjem televizorja

Tudi ekrani televizorjev in video igric imajo katodne cevi, ki oddajajo škodljive žarke, kadar so vključeni. Najbolj so seveda občutljivi otroci.
Leta 1990 so na univerzi v Marseillesu naredili študijo na 289 otrocih. Izkazalo se je, da so otroci, ki so več kot pol ure na dan sedeli pred televizorjem ali računalnikom, praviloma močno popustili v šoli, poslabšale so se jim umske sposobnosti in postali so agresivnejši. Jack Surbeck iz Anox Technology pa je objavil rezultate testov, s katerimi dokazuje, da 20 minut na dan pred ekranom zadostuje, da so otrokovi možgani dobesedno preplavljeni z elektromagnetnimi valovi in je na ta način otežena komunikacija med levo in desno polovico možganov. To otežuje učenje in razumevanje. Motnja traja še štiri ure po koncu gledanja.

Škodljivost elektromagnetnega sevanja se zmanjšuje z oddaljenostjo od televizorja. Smatra se, da je gledanje varno iz osemkratne dolžine diagonale ekrana. Na žalost pa otroci radi sedijo tik pred ekranom. Za ekranom pa je sevanje še daleč večje. Ne zadrži ga niti stena.

Obstoja pa še druga nevarnost. Komaj opazno migljanje slike na ekranu proizvaja valovanje, ki povzroča v možganih nenormalne reakcije. To se najpogosteje kaže v utrujenosti, glavobolu in težavah z očmi. Poleg tega je motena sposobnost imunskega sistema, da bi proizvajal obrambne celice.

Zaščita pred sevanjem mobilnega telefona

Predvidevajo, da bo do leta 2005 imelo mobilni telefon okrog 80 % Evropejcev. O varnosti mobilnih telefonov je bilo že precej napisanega. Krivijo jih za motnje v razmišljanju, glavobol in prezgodnje staranje. Največjo skrb pa vzbuja možnost, da bi se zaradi neposredne bližine vira sevanja povečala možnost nastajanja možganskih tumorjev. Sevanje gre namreč skozi lobanjo direktno v možgane. Če nosimo mobilni telefon kjerkoli na telesu, se prenašajo signali skozi energetske kanale v telesu in lahko povzročijo probleme tudi na drugih delih telesa.


Načini za zaščito pred sevanjem mobilnega telefona:

 • Uporabljajte mobilni telefon samo za nujne razgovore.
 • Zaščitite mobilni telefon z zaščitno ploščico.
 • Po možnosti ne nosite kovinskih predmetov na sebi, kot so kovinske zaponke na pasu, verižice za vratom, kovinski okviri očal, ker kovina ujame valove mobilnega telefona in jih do petkrat ojača.
 • Uporabljajte posebne slušalke za telefoniranje z mobilnim telefonom. Na ta način se zmanjša nevarnost za približno 80 %.
 • Instalirajte v avtu anteno in napravo za govorjenje na daljavo. V avtu je sevanje tudi do 50 krat večje kot zunaj, ker telefon išče signal.
 • Zaščitite se z magnetnimi vložki na sedežu ali v čevljih.

Naša sposobnost biti kos vsakodnevnim izzivom je jasen pokazatelj našega fizičnega, duševnega in duhovnega zdravja.

Regina S. Rant

VEČ VSEBIN: