Odločitev za jemanje kontracepcijskih tablet ne pomeni nujno, da nočete nikoli zanositi. Tako se velikokrat pojavlja tudi vprašanje, kako pravilno opustiti kontracepcijske tablete. Predvsem pa ženske pogosto zanima, kako dolgo po prenehanju je možna zanositev. Odgovor na to vprašanje je odvisen od različnih dejavnikov – pomemben vpliv ima denimo vaša starost in to, kako zdravi ste nasploh …


Kontracepcija in zanositev

Na kratko o delovanju kontracepcijskih tablet

Po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet lahko traja še kar nekaj časa, preden se ponovno vzpostavi normalen menstrualni ciklus. Kontracepcijske tablete namreč vplivajo na nivo estrogena v telesu in s tem na preprečevanje ovulacije, obenem pa povzročajo tudi zgostitev sluzi v materničnem vratu, zaradi česar semenčica ne more doseči jajčeca. Tako telo običajno potrebuje še kar nekaj časa po opustitvi tabletk, da se vrne v prvotno stanje. Pogosto lahko to traja tudi do 3 mesecev. Načeloma tudi prva krvavitev, ki nastopi po prenehanju jemanja kontracepcije, ni razumljena kot »prava menstruacija« oziroma povsem naravna menstruacija, ampak gre še vedno za obliko odtegnitvene krvavitve.

Lahko kontracepcija vpliva na kasnejšo hitrost zanositve?

Vas morda skrbi, da bi imelo lahko dolgoletno jemanje kontracepcijskih tablet vpliv na to, kako hitro vam bo uspelo zanositi – ali da bi morda prišlo celo do neplodnosti? Raziskave kažejo, da imajo največ težav ženske, ki so začele kontracepcijo jemati zelo zgodaj. Čas od opustitve tabletk do zanositve je pri teh ženskah namreč najdaljši. Po drugi strani pa obstaja več raziskav, katerih izsledki nakazujejo, da ne obstaja posebna povezava med tem, kako dolgo je ženska jemala kontracepcijo, in časom po opustitvi, ki bo potreben za zanositev. Dolgotrajnejše jemanje torej ne pomeni nujno več težav oziroma daljše obdobje do zanositve.

Od česa vse je odvisno, kako hitro vam bo uspelo zanositi?

Kot smo že omenili, na to, kako hitro po opustitvi kontracepcijskih tablet bo možna zanositev, vpliva več dejavnikov. V prvi vrsti je zagotovo zelo pomembno vaše celostno zdravje. Težave s ščitnico, hipofizo ali celo sindrom policističnih jajčnikov so bolezni, ki imajo velik vpliv na hitrost zanositve – seveda negativen. Več težav pa bodo imele tudi ženske, katerih telesna teža je močno povišana ali prenizka. Seveda pa hitrost zanositve po opustitvi kontracepcijskih tablet ni odvisna samo od ženske, ampak tudi od tega, kako zdrav je moški – tudi tu je seveda pomembno predvsem t. i. reproduktivno zdravje. Tako je po opustitvi kontracepcijskih tablet potrebna potrpežljivost – tudi če do zanositve ne pride še v nekaj mesecih, ni posebnega razloga za preplah.


Dovolite telesu, da se v njem ponovno vzpostavi naravno hormonsko ravnovesje, obenem pa poskušajte razrešiti morebitne zdravstvene težave, ki jih imate. Čim manj obremenjevanja ali stresa v kombinaciji z dobrim zdravjem je zagotovo najboljši pristop, če bi želeli čim prej ugledati tisti plusek …

VEČ VSEBIN: