Za vas smo z bukev naših babic odpihnili prah, pobrskali po knjižnici naših mam in ugotovili, da so tudi otroške knjige prav poučne. Želimo, da bi vam bile te ljudske modrosti v pomoč, da dvomljive z uspehom preizkusite in da se nekaterim od srca nasmejite.


knjiga

Čezmerna telesna teža ni posledica težkih kosti
Teža kosti je v razmerju do telesne teže prav zanemarljiva. Vitki ljudje imajo res nekoliko lažje okostje, vendar pa je razlika med kostmi vitkega in čokatega človeka le slaba dva kilograma. Opaznejša je razlika v teži mišičastega ali debelega človeka, saj je tolšča veliko lažja kot mišično tkivo.

Ne telefonirajmo med neurjem
Tako kot druge električne napeljave (brivniki, sušilniki za lase…) so tudi telefonske žice dobri prevodniki in lahko postanejo zelo nevarni, če strela udari v žice. Seveda je ta nevarnost mnogo večja na deželi, kjer žice tečejo po zraku, kot pa v mestu, kjer so speljane pod zemljo. Kljub vsemu je prav, da upoštevamo to zlato pravilo in ne uporabljamo električnih naprav, ko zunaj divja neurje.

Vsakodnevno umivanje škoduje lasem
Ta trditev naših babic ne drži. Prav tako kot obraz in roke se nam tudi lasje vsak dan umažejo in če si jih umijemo, bodo bolj čisti. Tisto, kar škoduje lasem, pa je razčesavanje in krtačenje mokrih las. S pritiski glavnika ali krtače na lasišče se lasje lomijo ali celo izpulijo. Zato je prav, da si lase pred česanjem nekoliko osušite. Nekaj povsem naravnega pa je vsakodnevno izpadanje las.


Živali vohajo človeški strah
Živali se odzivajo na govorico telesa in na vonje, imenovane feromone. Te kemične snovi živali izdelujejo in izločajo zato, da sporočajo vsiljivcem, naj se umaknejo z njihovega področja. Prestrašen človek pa se poti in v znoju obstaja sporočilo, ki ga živali spoznajo in temu primerno reagirajo. Tudi dojenčki spoznajo svoje matere po vonju. Nekateri ljudje celo pravijo, da se tudi moški in ženska razlikujeta po telesnem vonju.

Ribe so dobra hrana za možgane
V nekaterih pokrajinah, ki so oddaljene od morja, pogosto primanjkuje joda, posebno v rastlinah. V morskih ribah in rastlinah ob morju pa je joda veliko. Pomanjkanje joda povzroča povečanje ščitnice, s tem pa se zmanjša nastajanje hormonov ščitnice. Taki ljudje se počasneje premikajo in lenobno mislijo, zelo inteligentni ljudje pa so videti takšni, kot bi bili duševno prizadeti. Zato danes v mnogih državah kuhinjski soli dodajajo jod. Uživanje rib lahko izboljša počutje in pomaga, da hitreje mislimo. Zato ljudje pravijo, da so ribe hrana za možgane.

Histerija je ženska bolezen

Velika zmota. Histerija je skupek telesnih pojavov, ki kažejo na človekovo čustveno stanje. Drugače povedano: pri psihonevrozi, za katero je značilna duševna vzdražljivost, nastanejo duševne motnje, motnje v delovanju čutil, ožilja in prebave. Tako stanje pa lahko zadene tako moške kot ženske.

Visok krvni tlak je bolezen poslovnih ljudi

Docela zmotna trditev. Med delom, ki ga človek opravlja, in nastankom zvišanega krvnega tlaka ni povezave. To bolezen imajo ljudje vseh poklicev, starosti in obeh spolov.

Česen človeka varuje pred mikrobi
Česen vsebuje dve izraziti protibakterijski snovi, in sicer acilin in aliin. Acilin je tudi priznan antibiotik. Zdravniki priporočajo dnevno uživanje česna, da se obvarujemo bakterijskih bolezni. Za tiste, ki močnega, celo neprijetnega vonja ne prenesejo, pa prodajajo v zeliščnih lekarnah izvlečke česna v obliki tablet in kapsul.

Ne dotikajte se rastlin s tridelnimi listi
Zelo modro. Listi strupenega bršljana ali strupenega hrasta so dolgi ali kratki, ovalni ali podolgovati, imajo gladke ali nazobčane robove, barvo spreminjajo glede na letni čas, nikdar pa se ne spremeni število delov posameznega lista – vedno so iz treh delov. Če ima rastlina lepe tridelne liste, jih nikar ne trgajte, ker so zelo strupeni.


Šampanjec hitreje opijani kot vino
Alkohol telo vsrka v tankem črevesu in ne v želodcu, zato šele ko pride alkohol v tanko črevo, človek začuti pijanost. Šampanjec vsebuje mehurčke ogljikovega dioksida, ki pospešijo potovanje alkohola skozi želodec v tanko črevo, zato šampanjec človeka hitreje opijani kot druge pijače.

VEČ VSEBIN: