Številni otroci dobijo svoj prvi mobilni telefon zelo zgodaj. Starostna meja se pravzaprav nenehno znižuje, kar je tudi posledica pritiska sovrstnikov v šoli. Mnogi starši se tako znajdejo v dilemi ob otrokovih nenehnih prošnjah. Popustiti ali ne oziroma kako vedeti, kdaj je pravi čas za nakup otrokovega prvega mobilnega telefona?


Včasih lahko mobilni telefon poenostavi družinsko življenje

Pogosto starši, ki so se odločili, da otroku kupijo prvi mobilni telefon zelo zgodaj, kot razlog navajajo varnost. Mobilni telefon namreč otroku omogoča, da jih pokliče kjer koli in kadar koli. Obenem pa lahko tudi sami hitro prikličejo otroka, ko je to potrebno. To se zdi smiselno predvsem v primeru, da je otrok po prihodu iz šole nekaj časa doma sam ali pa da hodi iz šole peš. Statistike kažejo, da se starši za nakup mobilnega telefona pri zelo zgodnji starosti pogosteje odločijo takrat, ko družina ne živi skupaj. Tako se namreč otrok lažje pogovarja z drugim staršem, medtem ko biva pri prvem – in obratno. Vse to so torej situacije, ko se zdi nakup mobilnega telefona upravičen, saj je primarni namen uporabe zelo jasen, in sicer občutek varnosti in pomirjenosti tako za starše kot za otroka.

Velikokrat pa nakup mobilnega telefona ni posledica specifičnih okoliščin. Vsakdanje življenje družine ne bi bilo namreč zaradi dodatnega telefona nič enostavnejše, ampak gre predvsem za otrokovo željo, da ne bi izstopal. Telefon bi bil tako namenjen predvsem zabavi in komuniciranju s sovrstniki.

Dobro pretehtajte prednosti in slabosti

Posebej težavno se zdi vprašanje, kdaj otroku kupiti pametni telefon. Pri klasičnih telefonih je namreč otrok omejen na nekaj osnovnih funkcij, s pametnim telefonom pa dobi tudi dostop do medmrežja, s tem pa do vsebin, ki morda niso najprimernejše za njegovo starost. Poleg tega raziskave kažejo, da otrokom, ki imajo v lasti pametni telefon, pogosto primanjkuje spanja. Skušnjava, da bi po telefonu brskali pozno v noč, je nemalokrat prevelika. Še ena težave je, da lahko otrok, ki uporablja pametni telefon, zelo hitro postane tarča spletnega nadlegovanja, pri čemer so lahko nadlegovalci celo njegovi vrstniki. Tako je pomembno, da pred odločitvijo za mobilni telefon dobro razmislite o vseh možnih nevarnostih in se z otrokom o tem tudi pogovorite.


Kako torej vedeti, ali lahko otroku zaupate?

Eden od najboljših testov za otroka, ki si močno želi lastnega mobilnega telefona, je ta, da mu predlagate, da se usede skupaj z vami in oblikuje osnovne smernice varne in smiselne uporabe telefona. Če otrok to zavrača, čas za nakup telefona verjetno še ni pravi. Predlagamo vam, da na to opozorite tudi tiste, ki bi jih lahko otrok morda prepričal, da mu kupijo mobilni telefon kot darilo – na primer stare starše. Pred končno odločitvijo glede nakupa mobilnega telefona je dobro tudi, da se vprašate, ali je otrok sposoben racionalne presoje in sprejemanja pametnih odločitev.

Odgovor na to se vam bo najlažje razkril, če boste razmislili o otrokovem ravnanju v nedavnih kriznih situacijah. Če ugotovite, da je otrok še vedno precej nezrel in da se ni ravno izkazal s premišljenimi potezami, je smiselno, da nakup mobilnega telefona še malce odložite. Pri otrocih, ki imajo težave z rednim pospravljanjem sobe, domačimi nalogami ali imajo celo diagnosticirano motnjo pozornosti, lahko mobilni telefon situacijo še dodatno poslabša.

Nasveti za varno in odgovorno uporabo mobilnega telefona

Kaj pa v primeru, da je čas za nakup po vaši presoji pravi oziroma da ste otroku morda že priskrbeli lasten mobilni telefon? Vsekakor je nujno, da se tudi po nakupu telefona z otrokom še enkrat podrobno pogovorite o določenih pravilih, ki se jih mora držati. Priporočamo vam tudi uporabo aplikacij za starševski nadzor, s pomočjo katerih lahko blokirate določene funkcije in omejite dostop do problematičnih spletnih strani. Za začetek vam sicer vsekakor priporočamo, da otroku kupite klasični telefon, ne t. i. pametnega. Smiselno je tudi, da se z otrokom dogovorite tudi, kdaj se čas uporabe mobilnega telefona konča (na primer vsaj eno uro pred odhodom v posteljo).

Za konec pa naj opozorimo še na to, da tudi v tem primeru velja, da zgledi vlečejo. Če bo otrok opazoval, da sami preživljate več ur dnevno na svojem mobilnem telefonu, čeprav razlog za to niso službene obveznosti ipd., vas bo najverjetneje želel posnemati. Tako boste težje dosegli, da se bo otrok držal postavljenih pravil, kar lahko privede do neštetih prepirov in do ogromno nejevolje. Tako je pomembno, da tudi sami sebe večkrat opomnite, kaj je primarna funkcija mobilnih telefonov, in razmislite, ali morda ne pretiravate z njihovo uporabo. Dober zgled bo tudi otroku pomagal, da bo mobilni telefon dojemal predvsem kot praktičen pripomoček, ne kot središče življenja.


VEČ VSEBIN: