jogaČlovek vedno stremi k temu, da bi bil srečen in zadovoljen. Takšni pač smo, nočemo se počutiti slabo in pika. V današnjih časih pa je skoraj nujno iskati notranji mir, harmonijo in uravnoteženost in na voljo je veliko nasvetov in tehnik, ki vse to obljubljajo, žal prevečkrat za visoko ceno, rezultati pa niso vedno ravno fantastični.
Ljudje pa smo sedaj vajeni vse dobiti hitro, pa še to se nam zdi prepozno, poleg tega pa se skoraj ne znamo več potruditi, da bi dosegli nek cilj, temveč bi najraje vsako stvar dosegli kar z danes na jutri, ali pa bi jo kupili z denarjem.


Vendar pa pri iskanju sreče in harmonije ne gre tako hitro, poleg tega pa tega ne bomo našli zunaj sebe, temveč v svoji notranjosti ter s spoznavanjem samega sebe. Načinov za to je več, ena od poti spoznavanja pa je tudi joga.

Preden je joga postala tako popularna kot je sedaj, so bili mnogi prepričani da gre zgolj za telesno vadbo, ki pomaga ohranjati prožno telo. Sedaj pa vemo, da poleg tega, da joga koristi telesu, zelo pozitivno deluje tudi na naš um in še več; je en izmed najbolj celostnih pogledov na svet, človeka in ostala živa bitja. Nauk joge je, da so vse stvari in bitja med seboj močno povezane in da človek lahko zgolj skozi spoznavanje teh vezi doseže svoj notranji mir in zadovoljstvo.

Če želite doseči zdravo telo in um, je vredno poskusiti z jogo, saj naj vadba že z malo truda sproti nagrajuje z doživetji uravnoteženosti in umirjenosti. Vsi vemo, da umirjenost in ravnovesje izjemno dobro vpliva na zdravje in z jogo lahko s pomočjo sproščanja in telesnih vaj izboljšate fizično zdravje, preko dihalnih vaj pa se dosega umiritev duha. Skozi meditacijo in poglabljanjem vase človek tudi spoznava samega sebe, vadba pozitivnega razmišljanja pa pomaga postopoma opuščati predsodke, ki so bili krivi, da življenje ni bilo dovolj polno. Pri jogi gre tudi za povezovanje dveh energij, moške in ženske energije, hkrati pa za povezovanje moškega in ženskega principa in doseganje harmoničnega odnosa med njima.


Če se boste za jogo odločili, imate priložnosti za učenje dovolj, vadba pa je primerna za čisto vse starostne skupine, ne glede na zdravstveno stanje in gibčnost. Uvajanje poteka počasi in postopno razgibava telo in vzpostavlja harmonijo duha in telesa. Za jogo ne potrebujete posebne ali drage opreme, le udobna oblačila in nekaj mehkega na čemer boste izvajali vaje.

Odveč je bojazen, da bi vas joga učila proti vaši veri ali moralnim prepričanjem, spodbuja pa pozitivno naravnanost in posledično tudi nenasilja, odpuščanje, pomoč in razumevanje. Kaj takega pa zagotovo nikomur ne more škodovati, zato ni odveč z jogo vsaj poskusiti.

VEČ VSEBIN: