Jutranja slabost – slabost, bruhanje, slabo počutje – pogosto naznanja nosečnost,  še preden ženska naredi test urina. Začne se in traja v prvem trimesečju. Včasih pa se konča šele po porodu.


Jutranja slabost med nosečnostjo

Študije so rekle svoje

Več študij kaže, da je jutranja slabost pravzaprav dobra stvar. Ženske, ki med nosečnostjo zmerno ali hudo bruhajo in jim je slabo, imajo pogosto otroke brez abnormalnosti in okvar ob rojstvu. Še več, jutranja slabost pomeni zdravo nosečnost. Leta 2016 so opravili raziskavo, ki je spremljala ženske, ki so skušale zanositi, in ženske, ki so imele zelo zgodaj spontan splav. Ženske, ki jim je bilo slabo in so bruhale, so imele manj spontanih splavov kot ženske brez teh simptomov. Ženske z jutranjo slabostjo so otroka donosile povsem brez težav in rodile zdrave otroke. Celo ženske, ki so že imele spontani splav, a so med raziskavo izkusile jutranjo slabost, ko so bile ponovno noseče, so imele manj možnosti za ponovni spontani splav.

Vsekakor je potrebno poudariti, da to NE pomeni, da se ženskam, ki nimajo jutranje slabosti, ne piše nič dobrega. Ženske brez vsakršnih simptomov prav tako lahko rodijo zdrave otroke.

Izločanje strupov

In zakaj je jutranja slabost lahko koristna? Ena teorija pravi, da bodočim materam pomaga, da se znebijo strupov in substanc, ki škodijo zarodku. Po tej teoriji naj bi slabost in bruhanje žensko celo spodbudila, da je več, s tem pa naj bi zagotovila več hranil zase in za otroka. Po novejši teoriji naj bi bila jutranja slabost preprosto zdrav indikator hormonov, ki so povezani z nosečnostjo. Med nosečnostjo je povišan nivo hormonov HCG (človeški horijev gonadotropin), ki ga izloča placenta. Ta hormon pomaga pri razvoju zarodka in je pogosto prvi pokazatelj nosečnosti. Ženske, ki imajo visok nivo tega hormona, imajo bolj izrazito jutranjo slabost, placenta pa je debelejša. Zdrava placenta zagotavlja, da se otroku dovajata ustrezna hrana in kri. Slabost in bruhanje sta torej znaka, da je v telesu vse v redu, za mamo in otroka.


Ko slabost in bruhanje povsem uideta iz rok, pride do nosečniške bolezni hyperemesis gravidarum, ki je pestila tudi Kate Middleton. Zaradi nje je morala celo v bolnišnico. Če menite, da imate znake te bolezni, morate nujno k zdravniku, še posebej, če tudi hujšate ali ste ves čas dehidrirani.

Če imate težave z jutranjo slabostjo, pijte in jejte, ko ta pojenja. Jejte po malem in pogosto. Jejte sendviče, surovo ali na pari skuhano zelenjavo, sadje, juhe. Izogibajte se pretirano slanim, sladkim, mastnim, začinjenim jedem. Pijte navadno vodo, ali pa kokosovo ali limonino. Dobri so tudi smutiji. Jemljite ingverjev ekstrakt ali pijte ingverjev čas.

VEČ VSEBIN: