Slovenski policisti so v zadnjem obdobju prejeli več kot 30 obvestil o opaženih t. i. strašljivih klovnih. V nekaterih primerih ljudje, zamaskirani v klovna, niso vznemirjali okolice, a so tisti, ki so jih opazili, iz previdnosti o tem vseeno obvestili policijo.


Klovn

Oblačenje v strašljive klovne je pojav, ki izvira iz ZDA, a se je razširil še na druge celine. Klovni so se nedavno začeli pojavljati tudi v Sloveniji. V medijih pogosto slišimo, da je oseba, zamaskirana v klovna, strašila prebivalce, zlasti otroke, ali se zadrževala v okolici šole oziroma zbirališča mladih. Policisti ugotavljajo, da prijave prihajajo z vseh koncev Slovenije. Do sedaj so prepoznali znake kaznivega dejanja v osmih primerih, v ostalih pa je šlo za prekrške, so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU). Kljub temu, da se policisti odzovejo na vsako tovrstno prijavo, pa v vseh primerih ne uspejo identificirati osebe, ki se je zamaskirala.

»Lahko se sprevrže v tragedijo«

Policisti posvečajo posebno pozornost prijavam opažanj strašljivih klovnov, saj se to nezrelo in neprimerno vedenje lahko konča tudi tragično, so povedali na GPU. Samo oblačenje v klovne še ni prekršek ali kaznivo dejanje, vendar pa se tako dejanje lahko spremeni v prekršek zoper javni red in mir, če klovn prebivalcem vzbudi neprijeten občutek (vznemirjenje, strah, ponižanje ipd.) ali jih straši z nevarnim predmetom, so povedali na policiji. Za prekršek, povezan s kaljenjem javnega reda in miru, je zagrožena globa od 104 do 205 evrov. O kaznivem dejanju govorimo, če pride do poškodb ali materialne škode.

Kaj svetujejo staršem?

Policisti svetujejo staršem, naj se o pojavu omenjenih strašljivih klovnov pogovarjajo z otrokom ali mladostnikom na način, ki mu je razumljiv. Če je otrok udeležen v neprijetni situaciji, povezani s srečanjem klovna, naj se takoj obrne na pomoč k odrasli osebi ali se zateče na varno (šola, policijska postaja, trgovina).


Starši naj se z otrokom ali mladostnikom pogovorijo tudi o varni uporabi interneta in socialnih omrežij. Nekateri posamezniki se namreč na družbenih omrežjih predstavljajo s sliko klovna in otroke prosijo za prijateljstvo ali z njimi komunicirajo. Če otrok dobi neprijetno sporočilo prek spleta, mu moramo razložiti, da za prejem takega sporočila ni kriv on, ampak je nekdo zlorabil njegovo zaupanje ali izkoristil njegovo naivnost.

Če je zaupanje med starši in otroki dovolj trdno, se bodo otroci izpovedali staršem ob prejemu vsakršne neprijetne ali vznemirjujoče komunikacijske vsebine. Če ta vsebina prizadene spolno nedotakljivost otroka, gre za kaznivo dejanje, za katerega je zagrožen zapor do petih let.

Policisti obenem opozarjajo, da za masko klovna lahko stoji mladoletnik ali otrok, ki se ne zaveda, kakšne posledice bo imelo njegovo dejanje. Zato je pretirana reakcija v primeru soočenja s klovnom lahko škodljiva in lahko vsebuje elemente kaznivega dejanja.

Kaj storiti, če opazite klovna?

Tudi, če gre zgolj za potegavščino, ima ta neslana šala lahko znake prekrška ali kaznivega dejanja, zato bodo ob prijavah in zaznavah t. i. strašljivih klovnov dosledno ukrepali, zagotavljajo na policiji. Vse, ki bi imeli kakršno koli informacijo o osebi, ki se maskira v klovna, ali so priča takemu dogodku, policija naproša, naj to nemudoma sporočijo na interventno številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.


VEČ VSEBIN: