Še nikoli ni bilo toliko napisanega  o vzgoji kot danes. Različne knjige, diskusije, članki sodobnih pedagogov, psihologov in drugih strokovnjakov ponujajo nove poglede in načine, zaradi katerih bi morala vzgoja potekati z lahkoto in preprosto. Starši bi potemtakem vedeli,  kaj je dobro za njihovega otroka in bi ga vzgajali v čutečo, samostojno in močno osebnost, ki se čuti in prebuja svojo strast do življenja. Pa je res tako?


risba

Svet, v katerem živimo, je popolnoma podrejen materialnim potrebam, ki jih je potrebno zagotoviti čim hitreje – takoj in vedno! Tako vzgajamo tudi otroke, ki postajajo podobni nam,  in nič prehudo ni, če jih imenujem mali tirani. Vse se vrti okoli njih, saj smo jih postavili na vrh svojih pomembnosti. Zaradi občutkov krivde želimo zanje vse najboljše. Nudimo jim oblačila, igrače, tečaje, razgibalne aktivnosti, plese in še in še. Zakaj pa so potem tako nemirni, zahtevni, neprijazni, grobi, agresivni? Kje smo zgrešili? Smo  popolnoma izgubili stik s pravimi vrednotami, z naravo in s samim seboj?

Odgovor je DA! Zaradi množičnih pritiskov okolja smo podlegli in se prepustili, da nas nosi tok. Zastavlja pa se mi vprašanje, kje se bomo ustavili? Tako namreč ne gre več, pozabili smo, kaj je res pomembno za življenje, in prav to moramo ponovno prebuditi.
V prvi vrsti je potrebno stvari gotovo začutiti! Ja, pozabili smo čutiti in se o svojih čustvih pogovarjati.

Otroka znamo vprašati, kako je spal, kaj je jedel, ali ga zebe … torej ga znamo fizično in,  kot sem že prej omenila, tudi materialno oskrbeti. Kaj pa čustveno? …
Celoten članek si lahko preberete v novi številki revije Karma plus, ki je v prodaji od četrtka, 25. februarja dalje.
Poleg tega najdete v najnovejši številki Karme plus med drugim še:


  • Čudežna olja za dušo in telo
  • Sprenevedanje je odlika voditeljev in malega človeka
  • Kdo smo in od kod prihajamo …

VEČ VSEBIN: