Kajenje v nosečnosti lahko škoduje plodu, prav tako ni priporočljivo izpostavljanje vašega malčka cigaretnemu dimu in pasivnem kajenju.


Kdor kadi, se mora zavedati, da s kajenjem ne škodi samo sebi, temveč tudi svoji okolici. Še posebej problematično je, če so cigaretnemu dimu izpostavljeni otroci, ki velikokrat ne odločajo o kakovosti zraka v stanovanju. Tudi, če starša kadita, je zelo pomembno, da otrok ne odrašča v kadilskem okolju.

Kajenje v nosečnosti

Pomembno je, da starši ne kadijo doma niti v prisotnosti otroka ter z njim ne obiskujejo zakajenih javnih prostorov. Vdihavanje strupenega tobačnega dima je podlaga za nastanek številnih bolezni, povzroča pa tudi druge nevšečnosti, saj draži oči, povzroča kihanje ali kašljanje, glavobol, slabost, težave z dihanjem … Če so starši otroku dober zgled in se držijo lastnih pravil, bodo zelo verjetno preprečili, da bi cigareto prižgal tudi njihov otrok. Seveda pa je od staršev najbolj odgovorno to, da opustijo kajenje.

Nosečnica in kajenje – kajenje v nosečnosti lahko škoduje plodu

Za plod je kajenje izjemno škodljivo, če mati kadi, pa tudi, če je pasivna kadilka in vdihava tobačni dim iz okolja. Strupene snovi iz cigaretnega dima, kot sta ogljikov monoksid in nikotin, prehajajo v kri nosečnice in s tem v posteljico, kjer zmanjšujejo oskrbo s kisikom in hranilnimi snovmi. Kajenje med nosečnostjo lahko povzroči zaplete pri porodu, prezgodnji porod, nižjo porodno težo novorojenčka in večjo dovzetnost za okužbe ob rojstvu. Kajenje matere v nosečnosti (tudi pasivno) močno poviša tveganje za sindrom nenadne smrti novorojenčka. Otroci teh mater se pogosteje soočajo s težavami pri računanju in branju, so lahko manjši od otrok mater nekadilk ter bolj dovzetni za razvoj motnje pozornosti.


Otrok in pasivno kajenje

Vsak drugi otrok na svetu je izpostavljen kajenju, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije. Otrok, ki je doma izpostavljen tobačnemu dimu, v enem letu vdihne količino nikotina, ki ustreza 60 do 150 pokajenim cigaretam. Raziskave kažejo, da otroci, ki so pasivni kadilci, pogosteje zbolijo za okužbami dihalnega sistema, astmo, vnetji srednjega ušesa, ki lahko vodijo v izgubo sluha, bronhitisom in pljučnico. Ti otroci so v primerjavi s sovrstniki, ki ne odraščajo ob cigaretnem dimu, tudi pogosteje bolni.

Kako vzgojiti otroka v nekadilca?

Tudi, če starši kadijo, bi morali narediti vse, da svoje škodljive razvade ne prenesejo na otroka. Dokazano je, da lahko pojavljanje različnih tveganih vedenj pri otroku preprečimo z ustrezno vzgojo. Pomembno je, da otroku postavimo jasne, a razumske meje ter pri tem nismo preveč popustljivi ali zaščitniški – niti pretirano omejevalni. Starši se morajo zavedati, da otroka v kajenje največkrat »povleče« pritisk vrstnikov. Če otroka seznanimo s škodljivimi učinki kajenja in ga obenem naučimo, da ni sramotno reči »ne« in ne kloniti vrstniškemu pritisku, naredimo največ, kar lahko.

VEČ VSEBIN: