Ko malčki začnejo odkrivati svojo lastno identiteto, se pogosto začne obdobje uveljavljanja svoje volje ter neodvisnosti. Čudovito je opazovati svojega otroka, ko odkriva svet in svoje mesto v njem. A ker so še zelo sveži in neizkušeni, je to obdobje za malčke tudi zelo naporno, saj se morajo naučiti prepoznavanja in obvladovanja pravih viharjev močnih čustev.


Brez lekcij

Kadar se otrok obnaša povsem neobvladljivo, kriči, besni, joče, se meče po tleh in brca ter maha z rokami, je pomembno vedeti, da je povsem brez nadzora, kar ga obenem tudi zelo straši. Takrat je pomembno, da starši ostanejo v njegovi bližini in predvsem mirni – čeprav je to lahko izjemno težko. Tako otrok dobi sporočilo, da staršev takšno obnašanje ne spravi iz tira in da imajo situacijo pod nadzorom, kar otroku da občutek varnosti, ki ga potrebuje.

Otroci med napadom besa nimajo nadzora nad seboj in tudi niso sposobni sprejemati odločitev, razumeti kompleksnih vprašanj ali pojasnjevanj. Na vprašanje »kaj je narobe« največkrat ne bodo vedeli odgovora, kaj šele to tudi ubesediti. Zato so kakršne koli lekcije takrat popolnoma odveč. Najboljše, kar lahko starši storijo je, da jim dajo varen prostor, dokler ni najhujše mimo ter kratka in jasna navodila, ki pa jih bo treba verjetno velikokrat ponoviti, preden jih bo otrok dojel.

Jeza otrok in napad besa

Kako lahko starši pomagajo

Otroci šele nekje pri vstopu v šolska leta do konca razvijejo sposobnost nadzora sami nad seboj, starši pa jim lahko na tej poti pomagajo. Predstavljamo nekaj idej, ki bodo malčku olajšale spoznavanje sebe, svojih čustev ter kako z njimi ravnati.
Govorimo o čustvih in kako smo jim lahko kos. Branje pravljic je odlična priložnost za opisovanje in pogovor o tem, kako se počutijo liki v knjigi, starši pa lahko tudi sami delijo svoja čustva – seveda do mere, ki je za otroka primerna in jo lahko dojame. Ko otrok ve, kako poimenovati čustva, ki ga prevevajo, mu jih to pomaga nadzorovati, pa tudi komunicirati.
Naslednji korak je učenje, kako izpustiti negativna čustva in reševati težave. Tako se otroci počasi naučijo, kako lahko reagirajo, ko se podoben izziv ponovno pojavi. Kadar ga napade bes, lahko recimo skače, boksa blazino ali podobno. Fizična aktivnost je odlična pomoč pri izživljanju frustracij. Če je otrok žalosten, ker se morajo starši veliko ukvarjati z dojenčkom, ga lahko povabite k gledanju njegovih fotografij, ko je bil še tako majhen.


Sočutje

Čeprav se staršem pogosto zdi, da so težave otrok nepomembne ali pa vsaj majhne, pa so te težave za otroke zelo resnične in zelo resne. S tem, ko starši prepoznajo in na glas identificirajo občutke otrok, jim dajo potrditev, da je to, kar se jim dogaja, normalno. Obenem z empatijo otroku pokažejo razumevanje in mu dajo prostor, da svoja čustva tudi izživi in se potolaži.
Čeprav je otroštvo prijetno, je včasih vseeno težko biti majhen dvoleten otrok v velikem, neprestano spreminjajočem se svetu, kjer velja polno pravil, ki jih otroci ne poznajo, si jih težko zapomnijo ali pa v toku igre nanje preprosto pozabijo. Čeprav se sami pogosto ne spomnimo več, kakšno je življenje v tem obdobju, pa lahko varno domnevamo, da se vse, kar se otroku dogaja, njemu zdi zelo resnično in včasih tudi težko.

Preberite si tudi, kakšna navodila moramo dati otroku.

VEČ VSEBIN: