Otroška soba je prostor, v katerem se bo otrok igral, ustvarjal in se kasneje učil. Opremljena mora biti tako, da se v njej počuti udobno. Biti mora tudi funkcionalna. Otrok bo kmalu prerasel fazo gusarjev ali barbik, zato je dobro, da je pohištvo v sobi nevtralno, spreminjamo le ostale dodatke.


Poleg funkcionalnosti pohištva je zelo pomembna tudi njegova varnost. Ko je otrok majhen, je treba paziti na ostre robove pohištva, ki jih lahko oblepimo ali celo oblazinimo. Nekateri proizvajalci izdelujejo pohištvo z zaobljenimi robovi, ki je primerno za majhne otroke. Posteljo v otroški sobi postavite tako, da bo imel otrok lahko hrbet ob steni, kar mu bo zagotavljalo občutek varnosti.

Otroška soba

Postavitev pisalne mize

Ko otrok prestopi šolski prag, začnimo razmišljati o njegovi pisalni mizi. Nekoč so menili, da je dobro, če je ta obrnjena proti oknu, vendar se je to v zadnjem času spremenilo. Okno lahko za otroka namreč predstavlja motnjo pri delu. Pisalna miza naj vsekakor gleda v prostor in ne proti steni, vendar naj ne bo postavljena tik ob oknu. Pod oknom mu raje organizirajte kotiček za igranje.

Dobro je, da otroška soba ni obrnjena na severno stran. Tako bo v njej več svetlobe pa tudi toplejša bo, zato se bo otrok v njej bolje počutil. Na nočno omarico mu postavite lučko, na pisali mizi pa naj bo kvalitetna namizna svetilka.


Izbira barv

Otroci imajo radi živahne barve, zato jim prisluhnite pri izbiri barvnih odtenkov. Za otroško sobo je nadvse primerna zelena barva oziroma njeni odtenki, ki sproščajo, pomirjajo ter blažijo strah in stres. Otroku, ki ne mara jesti, boste tek spodbudili z rumeno barvo. Ta barva obenem spodbuja občutke veselja in sreče. Rdeča barva lahko otroka naredi jeznega, zato bodite pri njeni uporabi previdni. Otroci ne marajo rjave, sive in črne, zato se jim izognite. V takih barvah naj bo le kakšen element v otroški sobi, npr. polička. Večkrat se zapostavlja vijolično barvo, ki, podobno kot zelena, pomirja in odpravlja strah in stres. Uporabite jo na manjših površinah.

Kakšni naj bodo materiali?

Materiali v otroški sobi naj ne bodo zahtevni za vzdrževanje. Za manjše otroke, ki se radi igrajo na tleh, je pomembno, da so tla iz parketa in laminata. Da jim pri igri ne bi zdrsnilo, na tla dajte preprogo.

Dobro je, da je spodnji del stene prepleskan z barvo, ki se jo da čistiti, saj se tisti del rad umaže.

Soba naj bo vedno urejena in čista, saj bo otrok vzorce, pridobljene v otroštvu, nesel s sabo v odraslo dobo.


Deljenje sobe

Nič ni narobe, če si otroci podobnih let za nekaj časa delijo sobo – tudi, če se občasno prepirajo. Otrokom ne bo nikoli dolgčas, saj bodo imeli vedno v bližini igralnega partnerja. Če je v sobi več otrok, pridejo v poštev pogradi. Pograd lahko uporabljajo otroci, starejši od šestih let. Ne pozabite na ustrezno varnostno ograjo na vseh straneh pograda.

VEČ VSEBIN: