Vsak starš si želi, da bi njegov otrok jedel zdravo hrano. Naša pričakovanja se pogosto ne ujemajo z realnostjo, saj ni skrivnost, da otroci niso prav veliki ljubitelji zelenjave. Za to, da bi jo kljub temu pojedli s krožnika, se običajno poslužujemo »podkupovanj« in podobnih trikov, ki so za kratek čas morda učinkoviti.


otrok in zelenjava

Kako pa otroka pripraviti do tega, da bo zelenjavo jedel tudi takrat, ko ga ne bomo imeli na očeh?

1. Izboljšajmo okus zelenjave

Zelenjava nima prav privlačnega okusa, kar otroci dobro vejo. Nikar jih ne silite s kuhano zelenjavo, saj je tako pripravljene najverjetneje ne bodo vzljubili. Zelenjavo raje obogatite z malo masla, sira in soli ter ji tako izboljšajte okus. Veliko otrok recimo ne mara špinače, ki pa postane nekaj povsem drugega, ko ji dodamo še malo olivnega olja in limone. Tej kombinaciji se dobro poda tudi popečen tofu z omako tamari.

2. Otrok naj sodeluje

Otroci so nadvse radi vpleteni v dogajanje – veseli so, če pri nečem sodelujejo in prispevajo svoj delež. Ko postrežete tortilje in zelenjavo, prepustite izdelavo »končnega izdelka« otroku – sam naj naredi rolice iz zelenjave, namaza in tortilj.

3. Spremenite format

Eno in isto hitro postane dolgočasno, sploh otrokom. Veliko bolj zabavno je jesti zelenjavo s palčke (kot ražnjič) ali na kateri drug način. Otroku lahko ponudite tudi sadje, narezano na zanimiv in inovativen način. In še ideja za poletne dni: ponudite mu zamrznjeno banano na palčki.


4. Otrok naj bo udeležen

Razmišljajte širše in otroka udeležite v celoten proces, ki se začne že pri nakupovanju hrane. Vzemite ga s seboj v trgovino, kjer lahko izbere zelenjavo po svoji želji oziroma tako, ki je še ni poskusil. Otrok, ki lahko pri nečem sodeluje, se hitreje navduši. Ko prideta domov, ga lahko udeležite tudi pri pripravi hrane – pomaga naj vam pri pranju zelenjave, na koncu pa pri okraševanju krožnika.

Ugotovite, kateri otroku prijazni načini so najboljši za to, da ga povežete z zdravo hrano, ki jo bo tako lažje vzljubil. Vi pa boste mirnejši glede tega, kaj bo jedel, ko vas ne bo zraven – v šoli, pri starih starših ali pri prijatelju.

VEČ VSEBIN: