Ljubezen do branja je ena najlepših stvari, ki jih lahko privzgojite otroku. Otroci, ki že zelo zgodaj vzljubijo branje, imajo vedno svet, kamor lahko »pobegnejo«. Seveda pa ni nepomemben podatek, da so »knjižni molji« običajno tudi uspešnejši v šoli. Kaj lahko torej kot starši naredite, da otroku približate branje? Pri tem seveda nimamo v mislih branja zaradi prisile, ampak zaradi iskrene želje in užitka v tej dejavnosti. Nasveti, ki vam jih ponujamo v nadaljevanju, vam bodo zagotovo v pomoč.


Branje

Otroku berite že od rojstva

Morda se vam zdi nesmiselno, da bi začeli otroku brati, še preden spregovori. Vendar lahko včasih dojenčki razumejo več, kot si predstavljamo – ali vsaj začutijo ton določenih besed, atmosfero ipd. Ker se govor najbolj pospešeno razvija prav v prvih letih življenja, je vsekakor smiselno, da so otroci vseskozi soočeni z novim besediščem. To bo pripevalo k bogatitvi njihovega besednega zaklada, ko bo čas za to, pa bodo zagotovo tudi sami z veseljem začeli z branjem, če jih bodo knjige obkrožale že od najzgodnejšega otroštva.

Rezervirajte poseben čas za branje – in to vsak dan

Morda se vam zdi rutina v nasprotju z iskrenim veseljem do branja. Vendar pa je lahko v resnici zelo koristna. Tudi v tem primeru je smiselno, da začnete že zelo zgodaj. Določite torej poseben del dneva, ki je namenjen branju. Sprva seveda predvsem temu, da vi glasno berete otroku. Ni treba, da gre za več kot na primer 15 minut. Pomembno je predvsem to, da postane za otroka knjiga nepogrešljiv del vsakdana – in branje nekaj povsem samoumevnega.

Pri branju upoštevajte otrokov tempo

Dokler se otrok s knjigami srečuje predvsem tako, da mu berete vi, je zelo pomembno, da ste potrpežljivi. Ne prehitevajte, ampak si vzemite čas in se po potrebi med branjem tudi ustavite ter se z otrokom pogovorite glede določenih nejasnosti ipd. Otroku pustite tudi, da predvideva, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju zgodbe. Vse to so namreč pomembni elementi »bralne vzgoje«. Namesto da bi torej brali otroku, raje berite skupaj z njim.


Z branjem povežite tudi druge aktivnosti

Branje naj ne bo izolirana dejavnost, ampak poiščite možnosti, kako povezati knjige in druge aktivnosti. Otrok lahko na primer riše like iz knjig, skupaj lahko zaigrate otrokov najljubši prizor iz knjige ipd. To bo zagotovo pripomoglo tudi k boljšemu razumevanju posameznih knjig.

Bodite dober zgled

Težko boste otroku približali branje, če sami praktično nikoli ne vzamete v roke knjige. Poskrbite torej, da vas bo otrok čim pogosteje videl med branjem. To seveda ne bo koristno le zanj oziroma za njegove bralne navade, ampak tudi za vas.

Omejite uporabo tehnologije

Danes se zdi skorajda nemogoče, da bi otroku povsem prepovedali uporabo tehnoloških naprav. Pogosto pa prav zaradi tega trpi branje. Knjiga se zdi namreč na prvi pogled precej manj vznemirljiva, čeprav otroci pogosto ugotovijo, da je lahko branje še kako zanimivo, če naletijo na pravo knjigo. Da pa bi bilo to mogoče, morajo seveda sploh začeti z branjem. Ni sicer smiselno, da otroku povsem prepovedujete uporabo tehnologije, vendar pazite, da določite razumne časovne omejitve.

VEČ VSEBIN: