Ko dojenček, ki je bil pred tem videti povsem v redu, začne nenadoma kričati, ob tem pa primakne kolena k trebuhu in stisne pesti, je zelo verjetno, da ima trebušne krče ali črevesne kolike. Po nekaterih podatkih naj bi pestile kar 20 odstotkov otrok.


Medtem ko trebušni krči k sreči večinoma ne pustijo večjih posledic pri otroku, pa lahko še kako vplivajo na pomanjkanje spanja in povečanje stresa pri starših. Najpogosteje se pojavijo med drugim in četrtim tednom starosti, vrhunec dosežejo med šestim in osmim tednom, izginejo pa običajno okoli tretjega meseca starosti. Redkeje trajajo tudi do šestega meseca.

Trebušni krči in dojenček

Vzroki trebušnih krčev

Na pogostost trebušnih krčev oziroma črevesnih kolik naj ne bi vplivala spol otroka ali dojenje. Vzroki za njihov pojav še niso popolnoma raziskani, omenjajo pa se naslednji:

 1. Črevesna nezrelost in vetrovi, kar pa ne pojasni tega, da trebušni krči niso prisotni takoj po rojstvu in da se pojavljajo večinoma zvečer in ponoči.
 2. Odziv na beljakovine iz kravjega mleka v mleku v prahu ali, če je doječa mama zaužila kravje mleko. Pri majhnem odstotku dojenčkov se stanje dramatično izboljša ob uporabi hipoalergijskega mleka v prahu in izločitvi kravjega mleka iz prehrane doječe matere.
 3. Trebušni krči bi lahko bili odziv dojenčka na neizkušene starše, ki ne prepoznajo otrokovih signalov in se ne odzivajo na dojenčkove potrebe.
 4. Znano je, da so zaspani in utrujeni dojenčki bolj sitni. Tako bi si lahko z utrujenostjo razlagali pogostost trebušnih krčev v večernem času.
 5. Vzrok za trebušne krče bi lahko bil tudi težaven temperament nekaterih otrok. Nekateri dojenčki naj bi bili namreč preobčutljivi za dražljaje iz okolice; lahko jih motijo hrup, svetloba ali pa taktilni dražljaji.
 6. Posledica neravnovesja med »dobrimi« in »slabimi« bakterijami v črevesju, kjer naj bi bilo v črevesju premalo nepatogenih laktobacilov. V nekaterih študijah, kjer so dojenčkom dajali laktobacile, je pri večini prišlo do delnega izboljšanja, kar pa ne pojasni, zakaj so simptomi hujši ponoči.

Zdravljenje trebušnih krčev

Pri lajšanju bolečin zaradi kolik lahko otroku pomagamo na različne načine:

 • z janeževim ali kamiličnim čajem,
 • z gibanjem oziroma ritmičnim zibanjem naprej in nazaj med pestovanjem v naročju. Ena izmed učinkovitejših tehnik je vožnja z avtomobilom,
 • z nežnim masiranjem trebuščka v smeri urinega kazalca, kar pa ne pride v poštev, ko je otrok razburjen,
 • s prijemom spečega tigra, ko dojenčka držimo tako, da leži na trebuhu na naših rokah, mi pa lahko ob tem hodimo naokrog.

Naslednji ukrepi za zdravljenje kolik so učinkoviti le pri manjšem deležu dojenčkov:

 • uporaba hipoalergijskega mleka in izločitev kravjega mleka ter živil v materini prehrani, ki povzročajo napenjanje pri otroku,
 • izobraževanje staršev o tem, kako prepoznati znake otrokovih potreb,
 • otroka pustimo nekaj časa jokati, da se utrudi in zaspi,
 • dojenčka položimo v čim mirnejše okolje z minimalno senzorično spodbudo,
 • novejše priporočilo, ki je zanimivo in precej obljublja, je dajanje probiotikov, vendar bodo potrebne še dodatne študije, da bi potrdile njihovo učinkovitost.

VEČ VSEBIN: