Medtem ko starši ob prvih malčkovih zobkih velikokrat občutijo veselje, je to obdobje za otroka vse prej kot prijetno. Nabrekle dlesni zelo bolijo, vse skupaj pa pogosto spremljata nespečnost in driska. Da bi otroku olajšali izraščanje zobkov, lahko uporabite katerega od preverjenih babičinih receptov.


Dojenček prvi zobje

V času zobljenja so otroci pogosto sitni in neprespani. Ker so v tem obdobju občutljivejši in ker skušajo z različnimi predmeti, ki jih nosijo v usta, omiliti skelenje ali srbenje dlesni zaradi izraščanja zobkov, pogosto oslabi njihov imunski sistem. Prav to je lahko vzrok driske in t. i. pleničnega vnetja. Seveda pa obstajajo tudi otroci, ki ob rasti zob ne občutijo nobenih bolečin. Če temu ni tako, lahko vašemu malčku pomagate z domačim čajem ali masažo dlesni.

Žafranov med – odličen za masažo dlesni

Za masažo otečenih in bolečih dlesni lahko uporabite doma narejen balzam iz žafranike in medu. Zanj potrebujete ščepec žafranike in žličko medu. Oboje zmešajte – mešanico nanesite na prstno blazinico in otroku zmasirajte dlesni. Masirajte do trikrat dnevno.

Janež in komarček – prva pomoč pri napenjanju

Ko otroka začne napenjati ali dobi drisko, mu lahko pomagate s čajem iz janeža in komarčka (koromača). Ta čaj je, poleg tega, da je učinkovit, tudi zelo dobrega okusa. Zanj potrebujete četrt litra vode in po 20 gramov janeževih ter koromačevih plodov. Zmešajte in zdrobite plodove ter jih prelijte z vrelo vodo. Čaj pokrijte, ga pustite stati 10 minut ter precedite. Otrok naj uživa po dve žlički čaja tri do petkrat na dan. Dodate ga lahko tudi drugi hrani.


Borovničev čaj – učinkovit pri driski

Še en čaj, ki učinkovito pomaga pri driski, je borovničev. Zanj potrebujete jedilno žlico posušenih borovnic in četrt litra mrzle vode. Ko borovnice prelijete z mrzlo vodo, vse skupaj zavrite in kuhajte še 10 minut. Čaj skrbno precedite. Otrok naj ga od tri- do petkrat na dan uživa po dve žlički. Tudi ta čaj lahko kombinirate z drugo hrano.

VEČ VSEBIN: