Morda ste ob naslovu pomislili na opravljanje domačih nalog in šolskih projektov skupaj z otrokom. Vendar nikakor nimamo v mislih tega. Če boste šolske zadolžitve praktično v celoti prevzeli nase, boste s tem otroku na dolgi rok naredili medvedjo uslugo. Nujno je, da spodbujate otroka k temu, da je pri svojem delu čim bolj samostojen. To pa seveda ne pomeni, da se morate povsem umakniti od stvari, povezanih s šolo.


Z določenimi ukrepi lahko otroku močno pomagate pri izboljšanju uspeha, ne da bi se s tem pretirano vpletali. To so ukrepi, ki jih pogosto priporočajo tudi učiteljice.

Otroška soba

Posebno mesto, namenjeno le šolskim obveznostim

Otrok naj ima na voljo kotiček, ki je namenjen izključno šolskim zadolžitvam. Ni namreč vseeno, kje dela domače naloge in se uči. Če bo otrok to počel vsakič na drugem mestu, lahko hitro zavlada kaos, ki se bo zelo verjetno odrazil tudi v otrokovem znanju in uspehu. Ni posebej pomembno, kje je ta kotiček – važno je predvsem, da ima otrok na voljo dobro svetlobo in udoben stol, ki nudi dobro podporo hrbtenici, obenem pa tudi vse šolske pripomočke, ki jih potrebuje za nemoteno delo.

Prava količina obšolskih dejavnosti

Morda imate občutek, da bi otrok z določenimi obšolskimi dejavnostmi zgolj izgubljal čas, ki bi ga sicer lahko namenil učenju ali domačim nalogam. Seveda to ne drži. Otroci potrebujejo tudi sprostitev in možnost učenja drugih veščin, ne le tistih, ki so nujne za dobro oceno. Pogosto se izkaže celo, da so otroci, ki so našli obšolsko dejavnost, ki jih zelo zanima in veseli, uspešnejši tudi v šoli. Tako pazite, da otroka ne boste pretirano omejevali, če izrazi željo po obiskovanju določene dejavnosti. Seveda pa pazite, da teh dejavnosti ne bo kar naenkrat toliko, da bodo trpeli otrokov šolski uspeh, spanje ali celo zdravje.


Urejen urnik spanja

Starši, ki želijo svojim otrokom pomagati, da bi bili ti uspešnejši v šoli, morajo vsekakor poskrbeti tudi za to, da bodo imeli njihovi otroci urejen urnik spanja. Nenaspani otroci se namreč v šoli zelo težko zberejo, kar skoraj neizogibno vpliva na njihov uspeh. Ker je utopično pričakovati, da bi bili lahko otroci dovolj disciplinirani, da bi sami odšli v posteljo, ko bi napočil čas za to, je nujen vaš nadzor in vztrajnost pri tem, da otroku privzgojite dobre navade, povezane s spanjem.

Obiskovanje knjižnic in spodbujanje k branju

Namesto neposrednega ukvarjanja z otrokovimi šolskimi zadolžitvami raje poiščite izobraževalne dejavnosti izven pouka, ki lahko predstavljajo tudi idealno priložnost za kakovostno preživet skupni čas. Pogosta skupna točka tistih otrok, ki so v šoli nadpovprečno uspešni, je, da skupaj s starši velikokrat obiščejo knjižnico. Z branjem otroci pridobijo možnost raznolikih pogledov na svet, izboljšata pa se tudi njihov besedni zaklad in sposobnost argumentiranja. To pa jim seveda ne bo koristilo le v šoli, ampak tudi sicer v življenju. Otroku z zgledom pokažite, da je znanje vrednota – in to ne le zaradi ocene. Otroci, ki vidijo v znanju višji smisel, so pogosto tudi uspešnejši v šoli.

Otrok naj prevzame del hišnih opravil

Še ena pogosta napaka staršev, ki želijo, da bi bili njihovi otroci čim bolj uspešni v šoli, je, da jih ne vključujejo v hišna opravila. Se tudi vam zdi, da bi to vašemu otroku vzelo preveč časa in energije? V resnici velja povsem nasprotno. Določena količina hišnih opravil, seveda količinsko in težavnostno prilagojena otrokovi starosti, je celo koristna, ko gre za šolski uspeh. To lahko namreč otroku pomaga pri boljši organizaciji časa, obenem pa ga uči discipliniranosti in občutka odgovornosti.

VEČ VSEBIN: