Predvsem pri mlajših otrocih se pogosto pojavijo težave s sprejemanjem novega bratca ali sestrice. S prihodom sorojenca se namreč življenje, kot so ga poznali doslej, postavi na glavo. Tako ima lahko otrok občutek zanemarjenosti, zaradi česar poskuša vašo pozornost pritegniti z različnimi izgredi. Vendar pa se lahko tovrstnim težavam uspešno izognete, če jih predvidite vnaprej in pravočasno ukrepate.


Če boste svojemu prvorojencu pomagali razumeti, zakaj dojenček trenutno potrebuje več vaše pozornosti, boste ublažili njegove občutke ljubosumja in zamero do sorojenca. Pomembno je predvsem to, da poudarite, da imate otroka še vedno enako radi kot pred prihodom novega družinskega člana. Ponujamo vam še nekaj dodatnih nasvetov za pripravo otroka na prihod sorojenca oziroma za soočanje z novonastalo situacijo.

Otrok sorojenec sprejemanje

Spoznavanje osnov dojenčkovega telesa

Za otroka bo dojenček verjetno videti zelo nenavadno, zato je pomembno, da najdete čas za »učno uro iz anatomije«, ki naj bo seveda prilagojena otrokovi starosti. Pomaga lahko na primer že to, da poiščete otrokove stare fotografije iz časa, ko je bil tudi sam še dojenček. Tako se mu novi sorojenec ne bo več zdel tako zelo tuj in nenavaden. Otroku predstavite tudi posamezne dele dojenčkovega telesa in mu razložite, da so pravzaprav enaki njegovim, le da v pomanjšani različici. Pokažete mu lahko tudi  obleke iz obdobja, ko je bil še majhen. Tako bo lažje razumel, da je moral tudi sam skozi fazo, v kateri se trenutno nahaja njegov novi bratec ali sestrica.

Sporazumevanje brez besed

Morda bo vašega prvorojenca motilo, da dojenček pogosto joka. Otroku razložite, da je to za dojenčka praktično edina možnost za sporazumevanje, saj še ne zna uporabljati besed. Zelo koristno je lahko, da otroka vključite v razpoznavanje različnih sporočil, ki jih s svojim jokom pošilja dojenček. Tako lahko denimo poskušata skupaj ugotoviti, kakšen je dojenčkov jok, kadar je lačen ali kadar mu je treba zamenjati plenico. Še ena koristna vaja je, da se otrok poskusi nekaj časa tudi sam sporazumevati brez besed. Tako bo hitro ugotovil, kako naporno je to, in se lažje vživel v položaj novorojenčka.


Pripravite seznam tihih aktivnosti

Skupaj z otrokom pripravite seznam stvari, ki jih lahko počneta skupaj, medtem ko dojenček spi. Otroku razložite, da dojenčki potrebujejo veliko spanja, saj sicer ne bodo mogli postati tako veliki in močni, kot je on oziroma ona. Tako je pomembno, da dojenčka med spanjem ne motimo, kar pa še ne pomeni, da se ne moremo med tem, ko spi, zabavati. Če bo otrok vključen v pripravljanje seznama tihih aktivnosti, bo precej lažje ostal miren, medtem ko bo dojenček spal. Mnogi otroci namreč povzročajo težave tako, da zbujajo novorojenčka, saj ne razumejo dobro, zakaj morajo ves čas spati.

Otroku dajte občutek, da ima pomembno vlogo v novorojenčkovem življenju

Če boste dali otroku občutek, da je pomemben za novega bratca ali sestrico, vam bo s precej večjim veseljem pomagal pri skrbi zanj. Podelite mu lahko tudi poseben naziv, na primer »veliki pomočnik«. To lahko s pomočjo igrače vadite že pred porodom oziroma prihodom novega družinskega člana, saj se bo lahko tako otrok že vnaprej pripravil na spremembe. Otroka naučite, kako dojenčka umiriti s pomočjo pesmi ali zabavne obrazne mimike. Obenem pa je pomembno tudi to, da otroka opozorite, da so določene aktivnosti, kot je na primer previjanje dojenčka, rezervirane le za odrasle.

Darila za novorojenčka

Pri otrocih se pogosto pojavi ljubosumje zaradi daril, ki jih prejmejo novorojenčki. Otroku pokažite darila, ki jih je tudi sam prejel ob rojstvu. Vnaprej lahko vadita tudi sprejemanje daril ob obiskih. Otroku razložite, da darila sicer tokrat žal niso zanj, vendar pa jih dojenček še ne more odpirati sam. Tako mu bo zelo hvaležen, če mu bo pri tem pomagal. Otrok se tako ne bo počutil, kot da je povsem izključen iz dogajanja. Skupaj pripravita tudi darilo, ki ga bo otrok izročil svojemu bratcu ali sestrici, na primer risbico, ki jo nato obesita na steno ob zibelki. Seveda pa se lahko v množici daril znajde tudi nekaj takšnih, ki so namenjena starejšemu otroku.

VEČ VSEBIN: