Ni samo puberteta tisti čas, v katerem mozolji delajo preglavice, temveč se težave lahko pojavljajo tudi v drugih življenjskih obdobjih. Za zamašitev in vnetja žlez lojnic je namreč odgovorna dedna občutljivost in izločanje spolnih hormonov. Na nastanek aken vplivajo tudi hormonske spremembe med menstruacijskim ciklom ali nosečnostjo, stres, določena kozmetika, vlaga, potenje in drugi dejavniki.mozolji


Naj bodo razlogi za nastanek mozoljev takšni ali drugačni, vsak, ki jih ima, bi se jih rad znebil in obstaja mnogo načinov, s katerimi lahko poskusite. Čudežnega zdravila, ki bi akne izbrisalo čez noč, ni, torej je dobro, da ste potrpežljivi in vztrajni.

Obstaja ogromno izdelkov za nego problematične kože, vendar bodite pri nakupu previdni, saj gre vendar za vašo kožo. Mnogi izdelki so preveč agresivni in kožo preveč izsušijo, zato se pozanimajte in izberite tisto, kar bo mozolje na nežen način ublažilo in odstranilo.

Seveda pa si lahko proti aknam pomagate tudi sami z naravnimi izdelki, ki si jih pripravite doma. Tako lahko namesto na kruh, méd nanesete kar na problematične dele kože. Méd namreč deluje antibakterijsko, kožo hrani in vlaži in pomaga pri luščenju odmrlih celic kože.


Za zdravljenje mozoljev si prav tako lahko pripravite mešanico himalajske soli in vode, ter si s pripravkom umivate obraz dvakrat na dan. Mozolje učinkovito zdravi tudi olje čajevca: zmešajte to olje z vodo v razmerju 1:9 in nanašajte na prizadeti del vsakih šest ur.

Česen vam morda ravno ne diši najbolj, vendar se splača potrpeti in si stisnjen strok česna nanesti na akne za 15 minut. Česen je namreč odličen antibiotik in tako predstavlja učinkovito sredstvo za pomoč pri problematični koži. Tudi sok iz kumaric ali pa čiščenje kože z uporabo mešanice jabolčnega kisa in vode v razmerju 1:1 bo pomagalo, da akne ublažite.

Seveda pa vam vse skupaj ne bo tako učinkovito pomagalo, kot bi lahko, če se ne boste držali svetega pravila za nego mozoljaste kože in sicer: mozoljev nikar ne stiskajte! Ne samo da bistveno poslabšate izgled mozolja, bakterije, ki ste jih iztisnili, boste hkrati prenesli še na druge predele kože. Bodite pa tudi previdni pri izbiri prekrivne kozmetike, da boste izbrali tako, ki bo vaši koži pomagala in je ne bo še dodatno obremenjevala. Za prikrivanje aken je dobra izbira korektor, s katerim nanesete najprej zeleni podton, s katerim prikrijete rdečico, čezenj pa nanesete navadni puder. Zvečer pa nikar ne pozabite kože očistiti vseh ličil in nečistoč, saj boste tudi s tem za preprečevanje mozoljev in zdravljenje aken veliko naredili.

VEČ VSEBIN: