Dojenčke in male otroke lahko na potovanju doletijo različne težave, kot so driska, ugrizi in piki insektov, sončne opekline, respiratorne okužbe in drugo. Če se odpravljate na dopust z malčkom, se morate zato ustrezno pripraviti.


Preden se odpravite na potovanje, poskrbite za vsa potrebna cepljenja proti nalezljivim boleznim, skladno s kronološko starostjo otroka in slovenskim programom cepljenja, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Če potujete v države, kjer obstaja nevarnost okužbe z nalezljivo boleznijo, ki je pri nas ni, nujno opravite tudi ostala priporočena cepljenja. Na potovanju se držite zaščitnih ukrepov pred piki komarjev.

dojenček in prvi dopust

V avtomobilu z dojenčkom

Če vaš malček ponoči pridno spi, je še najbolje, da odpotujete v nočnem času ali zgodaj zjutraj. Otrok naj bo vedno pripet z varnostnim pasom v otroškem sedežu. Na stranskem oknu namestite senčnik, otroka pa pokrijte z lahko odejo. V avtomobilu ne smejo manjkati: plenice za enkratno uporabo, vlažilni robčki, duda, steklenička, bombažna krpica in plenica, krema proti pleničnim izpuščajem, malčkove najljubše igrače in knjiga. S seboj lahko vzamete tudi CD z otroško glasbo ali pravljicami, ki bodo zamotile otroka, ki mora dalj časa sedeti na miru. Ne pozabite na dodatna oblačila.

Otroku menjujte oblačila izključno ob postankih. Ti so pomembni tudi zato, da se lahko otrok razgiba in nadiha svežega zraka. Priporočljivo se je ustaviti vsakih 150 kilometrov. V času postanka naj otrok zaužije malico, ki pa naj ne bo mastna ali sladka.


S seboj vzemite mlečne pripravke

Tveganju za okužbo s povzročitelji črevesnih okužb, ki se prenašajo z vodo in hrano, so najmanj podvrženi dojenčki, ki pijejo materino mleko. Sicer pa so dojenčki v primerjavi z odraslimi veliko občutljivejši na pomanjkanje tekočin in elektrolitov, zato pri njih pride hitreje do dehidracije. Če dojenček pije mlečne pripravke, upoštevajte dejstvo, da se lahko mlečne formule, kupljene v tujini, razlikujejo od domačih. Zato je priporočljivo, da s seboj vzamete ustrezno zalogo mlečnega nadomestka. Če se otrok že hrani z gosto hrano, imejte seboj hladilno torbo z več lažjimi obroki in dovolj tekočine.

Poskrbite za tekočino

Dojenčki so izjemno občutljivi na pomanjkanje tekočine. Ker lahko med potovanjem obtičite v zastojih, poskrbite za to, da imate pri sebi vedno na voljo dovolj tekočine, ki jo boste potrebovali še toliko bolj, če otroka dojite. Če se otrok hrani z mlekom v prahu, je zelo pomembno, da v času zastoja pravilno pripravite mlečno formulo – potrebujete torej prekuhano vodo. Voda vam bo prišla prav tudi za umivanje in brisanje, zato je imejte dovolj.

Higiena rok pri menjavi plenic

Ko se znajdete v improviziranih razmerah, na primer na počivališču ob avtocesti, je treba pri menjavi plenic poskrbeti tudi za higieno rok. Če ni na voljo tekoče vode in mila, si lahko pomagate z alkoholnim razkužilom, vendar je roke treba umiti takoj, ko imate to možnost.

Naj vas za konec spomnimo še, da preden se odpravite v tujino, ne pozabite na dokumente – potrebuje jih vsak, ne glede na to, koliko je star.


VEČ VSEBIN: