Je res, da imajo otroci najraje tista živila, ki so najbolj zdravju škodljiva? Morda imajo res najraje sladko, vendar med otroci v različnih delih sveta obstajajo določene razlike.


V reviji Food Quality and Preference so bili leta 2013 objavljeni zanimivi rezultati raziskave, ki je vključevala 1700 otrok v starosti med šest in devet let iz osmih evropskih držav. Raziskovalci so testirali, kako se otroci odzovejo na okuse: mastno, slano, sladko in umami, ki je značilen za kitajsko in japonsko kuhinjo. Rezultati so pokazali, da imajo otroci iz različnih držav različne okuse.

Kdaj se pri otroku razvije okus

Ugotovili so, da ima kar 70 odstotkov nemških otrok rado piškote z dodano maščobo. Za primerjavo: takih piškotov bi se razveselila manj kot polovica vrstnikov s Cipra. Nemški otroci raje pijejo jabolčnik brez dodanega sladkorja in brez arom, česar pa ne bi mogli trditi za švedske, italijanske in madžarske otroke, za katere velja ravno obratno.

Na okus vplivajo kulturni dejavniki

Z raziskavo je bilo potrjeno, da na oblikovanje okusa otrok vplivajo tudi kulturni dejavniki območja, v katerem odraščajo. Ugotovili so tudi, da se z odraščanjem okusi spreminjajo na podoben način – ne glede na to, ali je otrok iz Nemčije ali s Cipra. Pri otrocih iz čisto vseh držav, vključenih v raziskavi, so namreč opazili, da se je z leti povečevala želja po slanem in sladkem okusu.


Kaj ne vpliva na okus otrok?

Do omenjene raziskave je prevladovalo mnenje, da na željo po slanem, sladkem, mastnem ter umami okusu pri otrocih vpliva vrsta dejavnikov, kot so: prag zaznave, spol, stopnja izobrazbe staršev, prehranske navade v zgodnjem otroštvu, uporaba hrane kot nagrade in trajanje gledanja televizije. V raziskavi se je pri primerjavi okusa otrok s temi dejavniki izkazalo, da med slednjimi in željo po določenem okusu ni nobenih povezav.

Lahko sami vplivamo na otrokov okus?

Želja po različnih okusih je različna – tako med otroci kot med različnimi državami. Ker se otrokova želja po različnih živilih oziroma okusih spreminja z leti, lahko nanjo vplivajo tudi starši. Dobro je, da otrok ne silimo k uživanju določenih živil, ampak mu jih zgolj ponudimo. Še pomembneje pa je, da smo mu pri zdravi prehrani sami za zgled.

VEČ VSEBIN: