S prihodom novorojenčka se v družini marsikaj spremeni. Če imamo odraslega psa, lahko pričakujemo tudi velike spremembe v njegovem vedenju. Pes namreč zazna spremembo svojega položaja v družini, kar lahko pri njem povzroči precejšen nemir.


Na spremembe, ki se bodo s prihodom dojenčka pojavile pri psu, se je dobro pripraviti že vnaprej, tako da uvedemo ustrezne spremembe v domačem okolju ter v vsakodnevni rutini psa.

Kako seznaniti psa z dojenčkom

Deli stanovanja, nedostopni za psa

Če želimo, da pes po prihodu dojenčka ne zahaja v določene prostore, mu moramo to dati vedeti takoj. Pomembno je, da psa naučimo, da razlikuje med svojimi in dojenčkovimi igračkami, zato je priporočljivo, da že na začetku fizično ločimo otrokove igrače od pasjih. Tako bo pes vedel, s katerimi igračami se sme igrati.

Dojenčkov jok lahko vznemiri psa

Znano je, da lahko odraslega psa jok dojenčka zelo vznemiri, zato ga je dobro privaditi na jok že pred prihodom dojenčka. V ta namen uporabite posnetke dojenčkovega joka, ki naj prihaja iz otrokove posteljice. Ob tem opazujte odzivanje psa. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da z lutko vadite različne dejavnosti, ki jih boste kasneje počeli z dojenčkom v navzočnosti psa.


Dan prihoda novorojenčka

Ko napoči dan prihoda novorojenčka v domače okolje, je najbolje, da mama vstopi prva in pozdravi psa. Medtem oče še malo počaka v avtu z dojenčkom. Ko mine začetno vznemirjenje pri psu, naj ga mama pripne na vrvico in mu dovoli, da sede poleg nje, takrat pa naj vstopi oče z dojenčkom v naročju. Mama naj počasi sprehodi psa proti očetu in dojenčku. Pri tem naj dobro opazuje pasje vedenje. Če se pes upira, postane nervozen ali kaže znake strahu, prenehajte in poskusite ponovno šele čez nekaj časa. V primeru, da vse poteka brez zapletov, psu dovolite, da povoha dojenčka. Večina psov bom ostala mirna in šla svojo pot.

Pri vsem tem je najpomembnejše to, da psa z otrokom seznanite postopoma. Na koncu pa še najpomembnejše pravilo, ki si ga velja vtisniti v spomin: ne glede na to, kako dobro poznate svojega psa, ga nikoli ne pustite samega z dojenčkom!

VEČ VSEBIN: