Mnogim staršem se zdi, da njihovi otroci potrebujejo celo večnost, da zaspijo. Imate tudi sami takšne izkušnje? Potem si morate vsekakor ogledati trik, ki ga je uporabil neki zelo domiseln oče in ga na srečo skoraj 3 milijonov ljudi, ki so si ogledali videoposnetek, tudi ovekovečil s pomočjo kamere …


Dojenček spi

Deček zaspi v manj kot 10 sekundah!

Dotik ima lahko včasih čudežno moč. To drži še posebej za dečka, ki ga lahko vidimo v videoposnetku. Ni namreč potreboval veliko, da je zdrsnil iz stanja, ko je bil videti še zelo buden, v povsem miren spanec. Pravzaprav je celoten proces uspavanja trajal le nekaj sekund. Je to sploh mogoče?

Komentatorji so razdvojeni – nekateri menijo, da je to metoda, ki je uporabna le pri redkih otrocih, spet drugi so nad trikom povsem navdušeni. Kaj pa vi, s kom se bolj strinjate? Če ste v dvomih, vam pravzaprav preostane le eno … Ko pride čas za spanje, preizkusite to tehniko na svojem otroku! Glede na to, kako enostavna je, se vam vsekakor splača preveriti, kakšen učinek bo imela.

Kaj pa pravijo strokovnjaki?

Čeprav je izmenjevanje praktičnih izkušenj med starši vsekakor zelo pomembno, pa je seveda smiselno upoštevati tudi mnenja strokovnjakov. Kaj so torej osnovni napotki, če želite, da otrok zaspi čim hitreje?


  • V stanovanje čez dan spustite dovolj naravne svetlobe, seveda pa pojdite z otrokom tudi ven, na sonce. Če otrok še vedno spi podnevi, naj prostor takrat ne bo preveč zatemnjen. Po drugi strani pa ponoči poskrbite za čim več teme. Pomembno je namreč, da se otrokov bioritem uskladi z naravnim menjavanjem dneva in noči. Tako bo zaspal precej hitreje, kot bi sicer. Svetlobo morate torej uporabljati zelo premišljeno.
  • Čas za spanje ni šele takrat, ko je otrok že povsem izmučen. Kot starš morate vedno načrtovati vnaprej in vedeti, kdaj je skrajni čas, da se otrok odpravi v posteljo. Če bo otrok zelo zaspan, bo postal razdražljiv, zaradi česar bo uspavanje težje. To je še posebej pomembno pri dojenčkih. Če prekoračite mejo, najverjetneje sledi precej joka – otrok pa bo težko zaspal, čeprav bo zelo zaspan oziroma izčrpan.
  • Med uspavanjem otroka se izogibajte očesnemu stiku. Že droben dražljaj lahko otroka, ki počasi tone v spanec, prebudi. S pogledom namreč otroka nevede spodbudite  k temu, da dobi občutek, da je čas za budnost oziroma igro.
  • Pazite, da bo vaš glas čim bolj stišan in umirjen, ko uspavate otroka. Razburjenost v vašem glasu lahko namreč povzroči tudi razburjenost pri otroku. Neverbalni znaki so tako izredno pomembni, ko gre za uspavanje otroka. Če se boste naučili, kako ozavestiti te neverbalne znake, jih boste lažje nadzorovali – to pa pomeni tudi, da zelo verjetno ne boste imeli več nikakršnih težav s tem, kako uspavati otroka. In za to sploh ne boste potrebovali kakšnih posebnih trikov!

VEČ VSEBIN: