Z začimbami lahko doječe matere spodbudijo nastajanje mleka. Med začimbe, ki pozitivno vplivajo na dojenje, spadajo janež, bazilika, majaron, kumina in koromač.


Bazilika

Poleg tega, da spodbuja nastajanje materinega mleka, je bazilika uporabna tudi za blaženje kolik pri dojenčkih. Bazilika ne vpliva na hormonski sistem, ampak zmanjšuje blokade, ki nastanejo kot posledica strahu ali stresa, ki imata izjemno negativen vpliv na izločanje mleka.

Dojenje in začimbe

Janež

Janež krepi delovanje spolnih žlez, zato so ga v preteklosti uporabljali tudi kot afrodiziak. Pri doječih materah spodbuja proizvodnjo mleka, saj izboljša prekrvavitev v mlečnih žlezah in pospeši njihovo izločanje. Tudi janež je odlično naravno sredstvo proti krčem, z njim pa boste dvignili tudi raven energije v telesu. V nosečnosti je pri uporabi janeža potrebna previdnost, saj lahko sproži splav.

Koper

Tudi koper je znan po tem, da spodbuja nastajanje mleka pri doječi materi, poleg tega pa poskrbi, da se pri otroku, ki je dojen s tem mlekom, ne razvijejo krči.


Koromač

Semena koromača imajo neposreden vpliv na pospešeno izločanje mleka. Kot ugotavljajo znanstveniki, tvorbo mleka pospešujejo fitoestrogeni v njih. Nosečnice morajo biti previdne pri uporabi koromača, še zlasti pa njegovih semen, ki povečujejo pretok krvi v maternici.

Kumina

Kumina sprošča gladke mišice, deluje proti napenjanju ter krepi izločanje mleka. Priporočljiva je njena uporaba v nosečnosti, še posebej za tiste nosečnice, ki jih pestijo razširjene vene. Kumina ima nanje namreč zdelo ugoden učinek.

Majaron

Majaron deluje na ženske hormone in povečuje prekrvavitev maternice, spodbuja izločanje mleka pri doječih materah ter blaži krče. Pri njegovi uporabi v nosečnosti velja posebna previdnost, saj povečuje tveganje za splav.

VEČ VSEBIN: