Novorojenčki namenijo velik del svojega dneva spanju. Običajno namreč novorojenčki spijo približno 16–17 ur na dan, a seveda ne v enem kosu. Tudi ponoči bo novorojenček težko spal več kot 4 ure naenkrat. To velja predvsem za prve tedne otrokovega življenja.


Sčasoma se čas spanja čez dan skrajšuje, nočni spanec se podaljšuje, manj pa je tudi prekinitev. Kako torej novorojenčku olajšati prehod k bolj stabilnemu urniku spanja? Preverite, kaj lahko storite v prvih tednih, da novorojenčku pomagate do kakovostnega in zdravega spanca.

Kako poskrbeti za kakovostno spanje novorojenčka

Naučite se prepoznavati znake, da je čas za spanje

Pri novorojenčkih morate paziti na to, da nikoli ne prekoračite meje, ko postanejo pretirano zaspani. Takrat jih bo namreč zelo težko uspavati, saj bodo postali razdražljivi. Upoštevati morate, da prvih 6–8 tednov dojenčki težko ostanejo pokonci več kot 2 uri naenkrat. Poleg tega pa bodite pozorni tudi na znake, s katerimi otrok opozarja, da se približuje čas za spanje. Dojenčki si začnejo takrat, ko postanejo zaspani, pogosto meti oči, njihovo vedenje pa postaja bolj nestabilno kot običajno. Ko opazite kakršne koli znake, ki bi lahko nakazovali na to, da postaja dojenček zaspan, poskušajte otroka čim prej uspavati. Verjetno boste sčasoma razvili skoraj nekakšen šesti čut, ki vam bo povedal, da otrok potrebuje počitek.

Naj bodo dnevi drugačni od noči

Da bi se lahko dojenček postopoma navadil na to, da je noč čas za spanje in počitek, dan pa za druge aktivnosti, poskušajte poskrbeti, da bo vzdušje podnevi zares drugačno. Tako se ne ukvarjajte preveč s tem, da bi preprečili vdor naravne svetlobe v prostor ali utišali vse zvoke, tudi na primer zvok pralnega stroja ali telefona. Z otrokom se podnevi čim več pogovarjajte oziroma igrajte, medtem ko naj bo tisti del noči, ki ga dojenček prebedi (na primer med hranjenji), bolj miren, dražljaji pa naj bodo omejeni na minimum. Tako bo otrok zelo hitro sam ugotovil, da obstaja razlika med različnimi deli dneva.


Poskušajte z ustvarjanjem rutine pred spanjem

Nikoli ni prezgodaj, da začnete otroka privajati na določene obrede, ki napovedujejo, da je čas za spanje. Pri novorojenčkih je sicer čas za spanje večkrat dnevno, a nič ne de. Z enakim zaporedjem dejavnosti (na primer petjem vedno iste uspavanke) boste dosegli, da bo otrok povezal to rutino s spanjem, zato ne bo več težav s tem, kako uspavati nemirnega dojenčka. Presenečeni boste, ko boste ugotovili, kako otrok nenadoma zaspi praktično v hipu, tudi če je imel še pred kratkim velike težave s spanjem.

Otroku dajte priložnost, da zaspi brez vaše pomoči

Mnenja strokovnjakov so tu sicer nekoliko deljena. Nekateri namreč menijo, da bi morali starši dati otroku vsaj občasno možnost, da zaspi sam, kar naj bi ga med drugim privadilo tudi na kasnejše pogoje spanja. To sicer ne pomeni, da morate čakati v neskončnost, medtem ko otrok joka. Kot starši boste najlažje presodili, ali je v vašem primeru ta tehnika smiselna – oziroma ob katerih priložnostih bi jo bilo vredno preizkusiti. Morda je sicer s tem pristopom bolje nekoliko počakati – torej do takrat, ko otrok ne bo več »novorojenček«, ampak se bo že privadil na urnik spanja, ki je bolj podoben tudi vašemu običajnemu spalnemu urniku oziroma bioritmu.

VEČ VSEBIN: