Obstaja kar nekaj znakov, ki kažejo na kakovost oblačil. Nekateri izmed njih, kot je denimo kakovost materiala, so zelo očitni, medtem ko kakovost gumbov in zadrg preverimo šele takrat, ko oblačilo pomerimo. Zelo pomembna pa je tudi kakovost šivov, ki je na prvi pogled manj opazna.


Znak, da oblačilo ni namenjeno le za kratek čas, so rezervni gumbi, če pa se ob všiti etiketi nahaja tudi malo originalnega sukanca, gre pogosto za znak, da gre za oblačilo visoke kakovosti. Tako imenovani rezervni deli pomenijo, da je oblikovalec predvidel daljšo življenjsko dobo oblačila in s tem morebitna drobna popravila. Bodite pozorni tudi na surovinsko sestavo oblačil, kakovost gumbov in zadrg ter kakovost in videz šivov.

Nakup obleke

Oblačila, ki imajo namesto plastične kakovostno kovinsko zadrgo, so dobre kakovosti. Bodite pozorni, ali se ujemajo vzorci tkanin pri šivih. Oblačila, kjer se vzorci pri šivih ne ujemajo, so hitro in površno izdelana.

Pomembno ujemanje je še posebej pomembno pri oblačilih s karo vzorcem ali s črtami, saj njihova neusklajenost deluje ceneno. Izberite oblačila, ki imajo visok delež naravnih materialov – bombaž, lan, svila, volna …


Preverite kakovost šivov

Ohlapni šivi, ki tkanino gubajo ali je šiv nenatančno narejen (določen del tkanine je izpuščen, npr.), vsekakor ne sodi med dobre znake. Tkanino primite z obeh strani šiva, jo na rahlo potegnite in preverite, ali se dela prišitih tkanin držita lepo skupaj ali pa morda odstopata.

Pred nakupom opravite test zapenjanja

Preverite, ali so odprtine za gumbe kakovostno izdelane ali pa so videti ohlapno in neurejeno. Pozornost namenite tudi gumbom – ali so prišiti na pravo mesto, kako so videti in ali so močno pritrjeni. Temu naj sledi zapenjanje. Zapnite vse gumbe, pozornost pa namenite predvsem premajhnim odprtinam, ki so jasen pokazatelj slabše kakovosti izdelave.

VEČ VSEBIN: