Če smo se včasih šalili, da starši Japoncem takoj po rojstvu v roke potisnejo fotoaparat, bi lahko za sedanje generacije otrok rekli, da se rodijo s pametnim telefonom v roki. Dejstvo, da bodo starši otroku prej ali slej morali kupiti pametni telefon, je neizogibno. Postavlja pa se vprašanje za milijon dolarjev – kdaj je pravi čas za to?


Zaradi pritiska vrstnikov otroci od staršev »zahtevajo« pametne telefone, velikokrat točno določene znamke. Telefon otroku omogoča večjo povezanost s starši in drugimi pomembnimi osebami v njegovem življenju, hkrati pa predstavlja tudi veliko tveganje, ki se ga še predobro zaveda vsak starš.

Otroci in pametni telefon

Kaj pravijo raziskave?

Povprečen ameriški otrok dobi pametni telefon pri starosti 10,3 let. Imelo naj bi ga kar 65 odstotkov britanskih otrok, starih med 8 in 11 let. Tudi mnogi starši navajajo starost 10 let kot primerno mejo za nakup pametnega telefona.

Po drugi strani pa je raziskava, ki jo je opravila Ameriška pediatrična akademija, razkrila nekatera zaskrbljujoča dejstva. Osredotočili so se na gospodinjstva nižjega sloja, ki so največkrat okolje manjšin. Izkazalo se je, da v njih dobrih 96 odstotkov otrok uporablja vsaj eno mobilno napravo, vsaj 75 odstotkov otrok, starih do štiri leta, pa že ima svoj telefon.


Ameriška strokovnjakinja na področju medijske psihologije dr. Pamela Rutledge je mnenja, da ne obstaja določena starost, pri kateri naj bi otroku kupili telefon. To je odvisno predvsem od njegove zrelosti, pa tudi od staršev in njihovega razumevanja otrokove uporabe pametnega telefona.

Pomemben je dialog

Čeprav vsak starš želi čim bolj zaščititi otroka pred nevarnostmi, ki prežijo nanj – in teh v digitalnem svetu ni malo – pa je vprašanje, če je otroka dobro povsem izključiti iz sveta mobilnosti. Pri tem je pomembno predvsem to, da z otrokom vzpostavite dialog in mu razložite, od kod izvirajo vaši strahovi, povezani z uporabo pametnega telefona. Res je, da slednji predstavlja vse pomembnejši del življenja, zato otroka ne bi smeli povsem odrezati od njegove uporabe. Ne pozabite, da mu brez pametnega telefona morda grozi socialna izključenost med vrstniki. Vaša naloga je predvsem, da ga naučite odgovornosti in kritičnosti, meni dr. Rutledhe.

Pravila uporabe

Dolžnost staršev je tudi, da otroka že ob začetku uporabe pametnega telefona seznanijo s pravili njegove uporabe. Z otrokom razčistite sledeče: kdaj lahko uporablja telefon in kdaj ne, katere aplikacije lahko naloži in katerih ne ipd. Starši se lahko za nadzor otrokove uporabe telefona poslužujejo tudi programske opreme, kot je na primer Net Nanny. Prek slednje lahko otroku blokirajo dostop do neprimernih spletnih strani, iger in aplikacij, pornografije, iger na srečo, sovražnega govora ipd.

Za konec si velja zapomniti, da se lahko pretirano omejevanje ali celo popoln odvzem telefona obrneta proti staršem, zato morajo slednji poskrbeti za to, da vedno najdejo tisto vmesno pot, s katero bosta zadovoljni obe strani – oni in otrok.


VEČ VSEBIN: